Запитання священнику

Задати питання
  • Юлія 12/12/2020 20:49:17
    Доброго вечора, я хрещена в православній церкві московського патріархату але так сталося що чоловік не захотів вінчатися в моїй церкві а в українській, чи можна мені ходити до сповіді в мою церкву та в ній хрестити дитину чи потрібно в українську?
  • прот. Євген 14/12/2020 13:49:26
    Слава Ісусу Христу! В наш час з таким запитанням як ваше звертається багато людей і це повязано із тим що в нашій державі Православ'я розділене на московське і українське, хоча всі православні Церкви живуть за однаковими канонами і нічим не відрізняються крім підпорядкування і мовою під час Богослужіння. Для того щоб не виникало проблем у Вашій сім'ї раджу не створювати конфліктну ситуацію, а все вирішувати разом з чоловіком в мирі та спокої, тому що часто такі непорозуміння стають причиною розпаду сім'ї. Як правило в тій Церкві в якій беруть шлюб в тій Церкві і продовжують своє духовне життя. І правильно буде коли ви будете ходити зі своїм чоловіком, а на далі і з дітьми до однієї Церкви, а до якої ви мали вирішити перед своїм шлюбом. Раджу більше молитись за свою сім'ю, а Бог в каже як є правильно і все розставить на свої місця. Спаси Вас Господи!
  • Андрій 11/12/2020 20:35:37
    Слава Ісусу христу.Мені 17 років, вчинив дуже важкий гріх, викрав у мами велику суму грошей, дуже мучить совість, не знаю що і як мені робити тепер.
  • прот. Євген 14/12/2020 16:36:06
    Слава Навіки Богу Святому! Звичайно, що ви вчинили по відношенню до своєї матері дуже не правильно порушивши одразу дві заповіді це 5 і 8 -му "Шануй батька твого і матір, і будеш благословенний на землі і довго житимеш" і "Не вкради". І добре, що ви відчуваєте як ваша совість вас мучить протестуючи і нагадуючи вам, що ви вчинили гріх, гірше було коли ви б не чули голосу совісті. Звичайно, що вихід завжди можна знайти, все залежить від Вас та наскільки ви готові правильно вийти із цієї ситуації. Раджу вам якщо є можливість і ви маєте цю суму коштів які взяли без дозволу матері покласти там звідки взяли. І якщо це не можливо тоді поговоріть на одинці з мамою розкажіть все як є, попросіть прощення обіцяючи більше ніколи такого не чинити, головне не бійтесь і мати вас простить і все у вас буде добре. І вчинивши так ви відчуєте яка прийде спокій у вашу душу. І звичайно підіть до храму на сповідь і прийміть причастя та не забувайте молитись. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 08/12/2020 09:54:24
    Доброго дня. Чому не всі церкви вінчають без реєстрації шлюбу у РАГСІ??? Хочемо обвінчатися, але ми офіційно не одружені і немає бажання цього робити. Я кце зробити ? Дякую.
  • прот. Євген 14/12/2020 16:37:05
    Слава Ісусу Христу! Такі питання ви повинні вирішувати із священиком Церкви в якій ви маєте намір вінчатися загального положення немає, це вправі вирішувати священик залежно від його практики. І повірте мені ситуації в нас час бувають різні і часто Церква потрапляє в складну ситуацію, коли люди просто обдурюють священиків. Тому Вам потрібно спочатку доказати документально, що ви і ваш обранець не є в шлюбі і в ньому ніколи не були і наскільки ваші наміри є серйозні. Спаси Вас Господи!
  • Каріна 07/12/2020 19:31:03
    Доброго вечора, дуже хочу і очікую брата, хотіла спробувати почати молитися до Святої Марти, чи можна молитися до лику Святої роздрукованого? Чи обов'язково має бути ікона? І які деталі до молитви на 9 вівторків до Марти?
  • прот. Євген 14/12/2020 16:39:42
    Слава Ісус Христу! Добре що ви маєте бажання молитися, тільки потрібно робити це правильно, щоб молитва була почута, для того щоб молитися перед іконою потрібно спочатку звернутись до священика, щоб він освятив цю ікону і тільки після освячення ікона набуває своєї повноти. І тільки тоді вже можна молитись перед цією іконою. В православній Церкві немає таких молитов і такої практики як молитви на 9 вівторків, це скоріше практика католицької церкви. Якщо ви православна то придбайте православний молитвослов і там ви все знайдете потрібне вам для молитви в різних обставинах. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 04/12/2020 21:36:04
    Доброго дня. Чи можуть душі людей бути разом на небі, якщо вони були разом за життя на землі???
  • прот. Євген 14/12/2020 16:41:39
    Слава Ісус Христу! На ваше питання щоб ви його правильно зрозуміли неможливо відповісти письмово декількома словами тому що тема загробного життя як і тема нашого спасіння досить складна і об'ємна. Для того щоб ви хоть щось зрозуміли частково можу сказати, що по вченню Церкви земля утримується для пекла, а рай на небі, тому все залежить як ми проживемо життя тут на землі, що заслужимо в Бога чи вічне життя в пеклі чи вічне життя в раю. Все Господь вирішить на Страшному суді, але поки живемо маємо можливість спасати свої душі і Церква нас вчить як ми це можемо зробити. Але всі ми зустрінемось на Страшному Суді. Спаси Вас Господи!
  • Любов 03/12/2020 20:41:08
    Добрий вечір!В мене проблеми з чоловіком.Живемо більше 2 років,як поженились через тиждень,він почав мене ображати поганими словами при всіх.Із за того що його друг сказав що в нас були інтим стосунки до шлюбу,я відповіла ні це брехня-за це він мене обізвав матами.В нас в сімї так прийнято що до свадьби дівчата не мають ніяких відносин з хлопцем,а тільки вже з повінчаним чоловіком.Мені було обідно,що він мене обізвав,за то що я правду сказала,він зі мною не говорив 2 тижні після цього,казав що я сама погана жінка.Потім його пройшло ми нормально жили певний період,потім завагітніла і народила синочка.За цілу вагітність багато разів ображав мене теж.Із за кордону їхав,спішив до своєї мами,а не в роддом до мене з дитиною.Я його чекала,він під вечір вже прийшов,поки мене вже виписали.З дитиною часто не хотів сидіти,казав скучно йому він хоче відпочити,і біг до мами своєї.Вона його почала наговорювати,гроші їй віддавав більшість.Я просила час провести з нами,а він до мами йшов краще.Поїхав знову за кордон,і ми поругались не спілкувались 4 місяці,поки не приїхав.Приїхав купив машину,бо казав що це йому більше треба,його мама взагалі дитиною зараз не цікавиться.Ми не жили місяць,він дуже ставився над мною і завжди казав що то я винна.Він міг мене за волосся потягти і казати щоб я на роботу ішла 2 тижні як народила.І завжди просив пробачення казав більш не буде ображати.На початку просив,зараз вже ні,винить мене.Тепер поругались тоже в Чехії,я попросила грошей відіслати дитині,він не схотів.Його мама йому каже як поступати зі мною і як поводитись.Коли він не спілкується з нею кожного дня тоді буває і нормальним.Як з нею поговорить ніби інша людина.Моіх батьків не поважає,хоча вони все помагали.Після того як просила грошей,не звонить 2 тижні.Не знаю як мені поступити в цій ситуації,я його люблю хоч скільки він мені серце розбивав і обливав брудом.Чи є молитва така,щоб його розум просвітився і він був християнином,став прихильним до мене і дитини.І щоб свекруха перестала вмішуватись в наше життя?
  • прот. Євген 14/12/2020 16:44:14
    Слава Ісусу Христу! Усі проблеми в шлюбі від неправильного подружнього життя. Завжди в сварці між чоловіком і жінкою винні і чоловік і жінка тобто обоє, тому що разом недопрацьовують недолюблюють. Забувають про Бога, забувають що обіцяли один одному під час Таїнства шлюбу, або взагалі не розуміли чому йшли вінчатись до храму. Шлюб треба підтримувати молитвою, ходінням в храм, сповіддю і причастям, щоб мати захист від спокус нечистого духа. Тому згадайте коли ви разом з чоловіком молились, коли за нього останній раз молились, коли в храмі були, коли причастя приймали. Немає в Церкві такої молитви, такої чарівної палички, щоб одним махом без вашої праці одразу все виправила. Бог дав нам Церкву для того щоб ми спасали свої душі і в храмі є всі ліки для лікування наших гріхів, тільки потрібно бажання та сила волі і не опускаючи рук без розчарувань покладаючись на волю Божу, вірити що Бог все виправить і розкладе на свої місця. Тому що віра без праці, без діл є мертвою. Спаси Вас Господи!
  • Світлана 03/12/2020 18:58:15
    Слава Ісусу Христу! Маю питання - сумнів, приїхали в лікарню на планову процедуру ( дитина має стеноз стравоходу) і тут нам медсестри кажуть що не варто робити будь яких втручань на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Розсудіть чи варто нам їхати назад додому, і приїжджати пізніше?
  • прот. Євген 03/12/2020 19:34:52
    Слава Навіки Богу Святому! Раджу Вам поспілкуватись не з медсестрами, а з лікуючим лікарем тільки він може дати вам кваліфіковану відповідь покладаючись на аналізи та перебіг і серйозність хвороби, він також бере на себе відповідальність в разі виникнення ускладнень. Якщо потрібне термінове лікування то ніякі свята не є перешкодою для цього. Звичайно що із святом Введення у храм Пресвятої Богородиці в нашому народі є багато різних традицій і забобонів які не мають нічого спільного із цим святом. Найголовніше в цей день по можливості увійти в храм щоб помолитись на святій літургії. Тому якщо це можливо підіть зранку у храм помоліться за свою дитину за родину та за лікарів, ще краще візьміть участь у ранковій літургії, а потім з Божою допомогою нехай лікарі роблять все те, що потрібно Вашій дитині. Це моя Вам порада, але остаточне слово за лікуючим лікарем. Спаси Вас Господи!
  • Іван 24/11/2020 20:46:24
    Добрий день. Кілька місяців тому я необдумано дав обет зовсім непити алкогольних напоїв на досить довгий період. Зараз боюся, що нехватить мені волі стримати його. Чи можна його якось ослабити або замінити іншим, щоб небуло великого гріха на мені?
  • прот. Євген 28/11/2020 18:22:07
    Слава Ісусу Христу! Раджу вам виконувати те, що вчить Церква, а особливо виконувати Заповіді Божі, в них є все для того щоб вести правильний спосіб життя і не потрібно буде тоді робити неправильних кроків з різними обітницями яких самі ж не здатні дотриматись. Церква навчає щоб люди коли п'ють не впивались, тобто не зловживали щоб не шкодили своєму здоров'ю і тим хто нас оточує. Раджу Вам піти до храму посповідатись і поговорити із священником. Спаси Вас Господи!
  • Оксана 24/11/2020 11:06:14
    Здраствуйте. Якщо в мене завмерла вагітність що робити? Це прирівнюється до аборту?
  • прот. Євген 27/11/2020 08:44:08
    Слава Ісусу Христу! Якщо це сталося не по вашій вині і ця дитина була для вас бажана і ви не робили жодних дій для того щоб позбутися плоду з вашого лона, тоді це не рахується абортом. Вам потрібно після днів очищення прийти до священнослужителя щоб прочитав над вами молитви на сороковий день (чин вводин) і як над жінкою що втратила дитину. Також вам потрібна буде сповідь і причастя. Спаси Вас Господи!
  • Христина 22/11/2020 16:23:32
    Слава Ісусу Христу. Як часто я можу приступати до причастя без сповіді, якщо не відчуваю за собою важкого гріха і не знаю що сказати на сповіді? Дякую
  • прот. Євген 28/11/2020 18:29:46
    Слава Навіки Богу Святому! В нашій православній Церкві є традиція завжди перед Святим Причастям іти спочатку до сповіді щоб прийняти Святі Дари із чистою душею. Вам потрібно зрозуміти і усвідомити що Святе Причастя - це є Тіло і Кров Господа і Спасителя Нашого Ісуса Христа і для того щоб прийняти їх "не в суд і в осуд" потрібно підготовити себе постом і молитвою, і зі страхом Божим і вірою приступити. Часто люди думають, що їм не потрібна сповідь тому, що не мають гріхів або просто рахують тільки за гріхи так звані "великі гріхи". Це все від того що ми не вміємо сповідатися, а ще ніколи не готуємося до сповіді тому, що нас не навчили цього. Раджу Вам придбати книжечку "Як правильно підготовитись до сповіді" з роз'ясненням і переліком гріхів і ви тоді подивитись на сповідь і причастя іншими очима. Тоді ви зрозумієте, що нас переслідують постійно кожний день якщо не годину чи хвилину погані думки, ми часто вживаємо погані слова, а ще частіше ображаємось і осуджуємо близьких, буваємо часто нервові і злобні, заздрісні і горді, можемо обманювати і хитрувати. Навіть із цими переліченими гріхами і не покаявшись в них я б не радив підходити до Святого причастя. А ще потрібно зрозуміти що причастя має двійну дію все залежить як ми до нього підходимо, воно може нам допомогти і бути нам на зцілення душі і тіла, а може нас попалити і бути нам і в суд і в осуд. Апостол Павло в першому посланні до Коринфян говорить "Тому-то, хто їстиме хлiб цей або питиме чашу Господню недостойно, винний буде супроти Тiла i Крови Господньої. Hехай же випробовує себе людина, i так нехай їсть вiд хлiба цього i п’є вiд чашi цiєї. Бо хто їсть i п’є недос­тойно, той їсть i п’є на осудження собi, не думаючи про Тiло Гос­под­нє. Через це багато з вас не­мiч­них i недужих i чимало вмирає. Бо коли б ми судили самi себе, то не були б судимi" (1-е Коринфянам 11:27-31). Тому ті хто не достойно причащаються хворіють і навіть помирають. Причастя для нас повинно бути завжди святом для душі і тіла я думаю ви бачили дітей яких ведуть до першого причастя і як вони радіють, головне не загубити цю радість бо гублячи її, причастя для нас стане простою буденною справою. Спаси Вас Господи!