Запитання священнику

Задати питання
  • Катерина 21/11/2020 18:05:55
    Добрий вечір скажіть будь ласка а можна змінити хрещених?
  • прот. Євген 28/11/2020 18:31:14
    Слава Ісусу Христу! Згідно правил Церкви не можливо змінити хресних батьків після хрещення дитини, тому що хресні батьки беруть на себе відповідальність за дитину під час Таїнства і зобов'язуються допомагати рідним батькам у вихованні дитини у християнському дусі у вірі Православній та молитися за цю дитину. Адже під час Хрещення хресні батьки замість дитини відрікаються від сатани, обіцяють, що з’єднуються з Христом, промовляють Символ Віри. Хоча і не завжди хресні батьки до кінця розуміють і знають, що входить у їхні обов'язки. Тому, якщо у вас виникли певні проблеми із хресними вашої дитини, чи вони далеко від вас проживають, або раптово померли то звичайно, що ті люди яких ви би на даний час хотіли бачити хресними батьками можуть вам допомагати у вихованні дитини у християнському дусі, а особливо молячись за Вашу сім'ю. Спаси Вас Господи!
  • Вікторія 21/11/2020 15:31:24
    Слава Ісусу Христу! Чесно кажучи, не знаю в кого вже просити поради! НІХТО НЕ ЗНАЄ ЩО РОБИТИ В ЦІЙ СИТУАЦІЇ!!! В мене померла тітка за кордоном, її ховали за їхніми звичаїми! При тому мої рідні відправляли 9 і 40 днів і т.д! Чи можна так робити?? Підкажіть будь ласка! Буду дуже вдячна!
  • прот. Євген 27/11/2020 08:48:24
    Слава Навіки Богу Святому! Якщо Ваша тітка померла за кордоном і там була похоронена і ви не мали можливості привезти її тіло і похоронити дома то звичайно, що правильно буде якщо вона була хрещена і не відійшла від своєї віри, всій родині, як дома так і в храмі молититись за її душу. Звичайно правильно було б, щоб в тій країні де вона проживала знайти священнослужителя тієї віри яку сповідувала покійна, щоб він звершив чин похорону та запечатав могилу з тілом покійної, якщо цього не відбулось це можливо зробити у будь який час. Тому якщо вона померла християнкою і хоча вона похоронена в іншій країні то правильно буде молитися за її душу як і вдома так і в храмі наймаючи усі заупокійні служби в дні особливого поминання померших, а це 3,9,40, та річниця . Спаси Вас Господи!
  • Вікторія 19/11/2020 21:47:07
    Слава Ісусу Христу! У мене ситуація, можливо не стандартна, як мені здається. 10 років тому мною було отримано дозвіл на вінчання вдруге (попередній шлюб розірвано з причин зради колишнього чоловіка та не бажання з його боку зберегти сім'ю), проте, вінчання вдруге так і не відбулося. Я та мій майбутній чоловік маємо намір (достатньо зважений і перевірений часом) обвінчатися. У майбутнього чоловіка також вже було вінчання близько 14 років тому, він розлучений 11 років, також зазначає, що обряд вінчання щодо нього було проведено з не правильно, оскільки при вінчанні його вінчали як раба Божого, а повинні були вінчати як князя (є такий статус, отриманий документ). Питання полягає в наступному: чи потрібно мені знову отримати дозвіл на вінчання вдруге та чи потрібно моєму майбутньому чоловікові також отримати такий дозвіл з врахуванням того, на чому він наполягає? Дякую.
  • прот. Євген 20/11/2020 17:27:21
    Слава Навіки Богу Святому! У вас дійсно ситуація як ви пишите не стандартна і вона така тому, що в житті люди часто не розуміють багато речей, а бачать їх по своєму, як їм вигідно. Треба пам'ятати що в наших проблемах винні завжди тільки ми і не потрібно шукати крайніх. Щоб ви краще зрозуміли про що йде мова, то скажу Вам зрозумілою мовою у сварці між чоловіком і жінкою завжди винні чоловік і жінка, тому що разом недопрацьовують, недолюблюють і разом створюють проблеми, а звідси і починаються зради, розлучення і все інше. Тому Вашу проблему здатна вирішити тільки Церква у якій ви збираєтесь вдруге брати шлюб, при кожному Єпархіальному Управлінні діє Церковний суд куди ви та той чоловік з яким ви хочете вінчатись повинні звернутись і там все вам розкажуть. А на рахунок "Раба Божого" чи "князя" і як є правильно скажу вам наступне - я вже більше 20 років як і інші тисячі священиків вінчаю людей так як записано в чині таїнства шлюбу, вживаючи церковні терміни "вінчаються Раб чи раба Божа" і жодного разу до мене не було запитань чи то сумнівів по відношенню до цих слів. Хочу Вам нагадати що чин таїнства шлюбу це лише фундамент, а будувати свій шлюб треба по цеглині кожний день. Якщо б церква знала, що вживаючи при вінчанні слово "князь замість раб" ви не покините один одного аж до смерті то, повірте мені, вона б це зробила називаючи не тільки князями, але і царями і принцесами. Тому раджу краще не зациклюватись на словах, а над своїм життям і підтримувати і будувати шлюб молитвою, частою сповіддю, причастям, ходінням в храм і виконанням заповідей Божих тоді і шлюб буде Божим і щасливим. Спаси Вас Господи!
  • Ульяна 18/11/2020 18:36:03
    Добрый день! В мене проблема з моїм хлопцем, ми 3 роки в стосунках, він увесь час мене обманював, зраджував, обіцяв що жениться, але так і не женився тільки говорив потім. Я його люблю і знайшла в інтернеті ось таку молитву, але не впевнена що її можна читати тому що схожа на заговір. Скажіть будь ласка чи можна читати ось цю молитву: "Пресвята Богородиця, сімей покровителька! Почуй мене і допоможи мені в горі моєму. Нехай раб Божий (ім'я) швидше за дружину мене візьме. Нехай любов його до мене, рабі Божій (ім'я), ніколи не пройде. Діва Марія, почуй мою молитву, розвій сумніви раба Божого (ім'я), як мого коханого допоможи мені стати єдиною і коханою дружиною. В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь." Дякую за відповідь!
  • прот. Євген 20/11/2020 17:32:08
    Слава Ісусу Христу! Це дійсно є проблемою, тільки я її бачу з іншої сторони, ви пишете що ви з ним в стосунках три роки і він увесь час Вас обманював, зраджував, якщо це все відбувається до шлюбу то це дається вам для того щоб ви зрозуміли, що він Вам не потрібний і що він до Вас немає ніяких почуттів і що подружнє життя з такою людиною заздалегідь приречене на погибель. Тому мені дивно, що ви опираючись на свої почуття добиваєтесь того, щоб вас і надалі зраджували, обманювали. А уявіть собі що буде коли ви одружитесь і у вас будуть діти, ви готові до того щоб так було завжди? Чи може ви думаєте що коли він з вами одружиться стане іншим? Раджу Вам заспокоїтись, а це можливо дійсно тільки з молитвою звертаючись до Бога, підіть до Храму, посповідайтесь і прийміть причастя. А молитви читайте не з інтернету, а придбайте у Церковній лавці молитвенник і там знайдете молитви правильні, а особливо молитву дівчини про щасливе заміжжя і молячись до Бога він вам дасть розуміння, як правильно поступати і дасть Вам добру долю. Спаси Вас Господи!
  • Алла 16/11/2020 20:34:03
    Слава Ісусу Христу. В мене така ситуація: подруга хотіла взяти мене за хресну маму своєму первістку, але я захворіла. Відповідно, дитину охрестила інша жінка. Але подруга хоче, все одно, бачити мене другою кумою. Чи можливо це після хрещення? Чи можу я щось зробити, щоб вважатися хресною малюку? Щиро дякую за відповідь.
  • прот. Євген 19/11/2020 18:44:56
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Алло, на жаль ви не можете бути хресною матір'ю для дитини під час хрещення якої ви не були присутні, тому що хресні батьки беруть на себе відповідальність за дитину під час Таїнства і зобов'язуються допомагати рідним батькам у вихованні дитини у християнському дусі у вірі Православній та молитися за цю дитину. Адже під час Хрещення хресні батьки замість дитини відрікаються від сатани, обіцяють, що з’єднуються з Христом промовляють Символ Віри. Але звичайно якщо Ви маєте бажання допомагати рідним та хресним батькам у вихованні цієї дитини то ви можете це робити, адже не завжди і хресні батьки до кінця розуміють і знають що входить у їхні обов'язки, а особливо молитва ще однієї людини тільки піде на користі дитині і Вам. Спаси Вас Господи!
  • Лана 14/11/2020 08:04:18
    Слава Богу! Скажіть, будь ласка, чи є мантри гріхом? Одного разу, в пошуку духовного зросту, бажаючи покращити своє життя, я почала слухати й співати індійські мантри (усюди читала, що вони корисні). Але всередині у мене було неприємне відчуття, а якось, співаючи одну мантру зі всією віддачею я відчула, що мені негайно треба зупинитися. З тих пір я їх не практикую, але мене не покидає страх: що як я собі нашкодила? Дехто пише, що мантри - це зв'язок/договір з якимись древніми богами чи темними силами. Як ви вважаєте, це дійсно так? Що мені робити? Я багато молилася після цього, але страх за себе все одно є. Я геть заплуталася і прошу вашої поради. Дякую!
  • прот. Євген 19/11/2020 18:48:19
    Слава Ісусу Христу! Часто буває так що люди перебуваючи у пошуках ліків для душі чи тіла вдаються до різних засобів не задумуючись над тим, що можна собі нашкодити ще більше і потім лікування буде набагато тяжчим і довшим. Тому Вам потрібно було поцікавитись раніше що таке мантри в якій релігії їх використовують, а якщо ви хрещена християнка то як мінімум треба було поцікавитись, а яке ставлення православної Церкви до мантр і чи дозволяє вона такі речі. Тому одразу Вам скажу, що мантри не мають нічого спільного з християнством, а тим більше з православ'ям, мантри використовують в йозі в індуїзмі і буддизмі, а раз так то мусите розуміти що Православна Церква має своє вчення яке приніс нам Господь і Спаситель Наш Ісус Христос, вчення яке відкриває двері Раю і спасає людські душі і це вчення Церква проповідує і навчає. Ви самі відчули що мантри є неприємні для людської душі і добре що Ви зупинились, тільки ви принесли неспокій у свою душу і щоб його вернути Вам крім молитви потрібна сповідь і причастя і попробуйте читати псалтир він заспокоює і проганяє всяку нечисть даючи можливість по іншому дивитись на цей світ. Тому раджу Вам вивчайте і дотримуйтесь вчення Православної Церкви, а в ній є все що потрібно для духовного росту і для спасіння і спокою наших душ. Спаси Вас Господи!
  • Олена 08/11/2020 21:26:44
    Слава Іісусу Христу! Я вже 20 років прожила з чоловіком, вінчані, але ходжу молитись соборно лише я. В теперіній ситуації усі бояться і мене відмовляють. Я вже не така, як була молодою. Прискіплива щось і грішна, але в сімї натикаюсь або на повне ігнорування себе, або на відкрите нешанування. Найцікавіше, що до приниження я звикла, хоча душа бореться і хоче мирного існування. Зійшлись різні ідеології на одному грунті. Я не буду казати в чому, це дуже довго розповідати. Всі родичі достойні люди, але в сім'ї моїй, на жаль, повний безлад душевний. Я тягну важкий хрест і хвороб немало. Шкода, що так стало, з карантином все ще більш загострилось. Хочу запитати, як досягти гармонії між трьома близькими людьми? Що мені потрібно зробити, як матері і жінці, що уникнути конфліктів і суперечок, зачинених дверей... Дякую за відповідь.
  • прот. Євген 19/11/2020 18:58:31
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Олено, ми в більшості чекаємо від подружнього життя певної радості, ми хочемо щоб шлюб наш був щасливим і в цьому немає нічого поганого. Тільки от все залежить від того яку радість і яке щастя ми шукаємо. А вони є як земні так і духовні і в більшості в сучасному світі гоняться за щастям земним, матеріальним дбаючи тільки про тіло і забуваючи про душу. Ви пишете що вінчані і добре що ви незважаючи ні на що ходите до храму, тільки часто вийшовши із храму після вінчання ми забуваємо про те, що шлюб треба підтримувати, бо вінчання це тільки фундамент, а будувати свій шлюб треба по цеглині кожного дня. І підтримувати і будувати правильно можливо тільки з Церквою і молитвою і дуже добре коли це робить не хтось один, а разом вся родина. Тому все те, що відбувається з нами через певний час нашого подружнього життя це наслідки помилок які ми наробили як і до вінчання так і після. І виправляти їх стає все чим дальше тим складніше. Але що не можливо у людей те можливо у Бога. Раджу не розчаровуватись і не опускати руки, терпіння які даються нам у житті роблять нас кращими, головне не втрачати віру і в першу чергу молитись за свого чоловіка та за родину, бо коли ми до когось не можемо достукатись словами треба молитись покладаючись на Волю Божу і Бог тоді відкриває даючи розуміння і нам і тим за кого молимось. Але також потрібно навчитися смиренню, а смирення це великий лік який здатний прогнати гордість, злобу... А на рахунок тяжкого Хреста раджу заглянути в лікарні де люди чекають смерті від раку, заглянути в дома перестарілих де лежачі і нема кому води подати і тільки так ви зможете порівняти на скільки Вам важко чи може у порівняні із такими у Вас ще все дуже добре. А для того щоб краще зрозуміти що Вам потрібно робити, раджу почитати настанови Св. старця Паісія Святогорця в книзі "Сімейне життя" які ви зможете знайти за цим посиланням http://orthodox-viktoriv.if.ua/Blog/22. А також ви може дещо знайдете в цих настановах для подружжя. 1. Не будьте учителем для свого чоловіка / дружини. Кращий спосіб його навчити - це любити його. 2. Шлюб - це довге, але прекрасна подорож, яка допомагає нам відкрити справжнього себе, душевний світ свого чоловіка і краще пізнати Бога. 3. Свого чоловіка треба приймати таким, який він є, з його слабкостями і капризами, а не таким, яким би ми його хотіли бачити. Сім'я - це арена і тренажерна зала. 4. Спробуйте зрозуміти свого чоловіка / дружину. Не забувайте, що чоловік думає розумом, а жінка - серцем. 5. Не намагайтеся нав'язати свою думку і виправити свого чоловіка / дружину. Подбайте краще над виправленням власних недосконалостей. Кохання живе в гармонії протилежностей. 6. З вірою, терпінням і любов'ю переможно долаються всі труднощі життя. 7. Найбільший ворог подружнього життя - це егоїзм. Нас врятує не напад на чоловіка, а напад на своє «его». 8. Кращий приклад для ваших дітей - щоб батько любив матір, а мати батька. 9. Таємниця сімейного спокою - вміння прощати. 10. Шлюб - це «Велике Таїнство», яке починається в Церкві і підтримується Святою Літургією та її таїнствами. Спаси Вас Господи!
  • Юлія 04/11/2020 12:29:41
    Слава Ісусу Христу,хочу поради зі мною сталась така ситуація,були із сім'єю за кордоном і чоловікові на рецепшині дали карточки і листочок але нічого не пояснили для чого вони потрібні і він мені нічого не сказав що йому це дали а потім пішли на пляж і біля басейну лежали рушники але нікого не було я подумала що це можна тими рушниками користуватись взяла собі 2 і ходила з ними а потім чоловік дочитався що по тих карточках кожен має брати рушники,я спереживалась що можливо чиїсь взяла і ходила з ними 3 дні,і незнаю яка там ситуація бо я пішла і поклала їх там де взяла,зараз осадок на душі що така ситуація сталась і там якщо ти не повертаєш рушник тобі карточку не віддадуть і треба в доларах заплатити,так що я спереживалась що хтось через наше незнання може щось і платив але точно незнаю яка там ситуація,що ви порадите а цій ситуації
  • прот. Євген 04/11/2020 19:25:14
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Юлія, ознайомившись із Вашою проблемою з вашого листа можу порадити Вам заспокоїтись і не робити із цього проблеми це було б дійсно проблемою тоді коли б Ви це все робили свідомо із певної вигоди для себе тому ця проблема є для Вас певним навчанням, щоб Ви в будь яких ситуаціях поступали розумно, не поспішаючи, а до кінця розібравшись щоб не ставити в незручне становище себе та інших людей. Спаси Вас Господи!
  • Mariana 04/11/2020 09:53:16
    Слава Ісусу Христу! Хочу запитати Вашої поради. У мене склалась така ситуація, що чоловік з яким ми вінчались і жили 1 рік в шлюбі, зраджував, і в результаті пішов від мене до другої жінки. 2 роки я думала що він повернеться, але він не хотів спілкуватися, і так як з новою жінкою вони живуть разом, вона забороняє з ним спілкуватись. одного разу я познайомилась з теперішнім чоловіком, з яким ми через місяць почали жити разом, чомусь так хотілось знову відчути що біля мене хтось є, і була ностальгія за минулим. в нього є двоє дітей від першого шлюбу, з жінкою розійшлися через те саме - зрада. відчуваю що обидвоє цінуємо один одного і любимо, але мучить мене, те що не живу по християнським правилам, униваження шлюбу мого поки немає, хоч я звернулась в Трибунал, так як дітей у мене немає, і я хотіла б жити правильно згідно християнської моралі. Що мені робити?
  • прот. Євген 04/11/2020 18:39:03
    Дорога сестро во Христі Маріанно, на Ваше запитання не можливо дати остаточну письмову відповідь у цьому може розібратись лиш Церковний суд Церкви у якій Ви брали шлюб до якого я раджу Вам звернутись із таким запитанням. Тому що тут до кожного із Вас повинен бути особистий підхід, потрібно детальніше вивчити і знати всі ті причини через котрі з кожним із Вас це все трапилось і в чому дійсно є причина, а це набагато довший процес чим просто дати пораду чи відповідь, це компетенція Церковного суду . Тому раджу не розчаровуватись і не впускати руки, а впорядковувати своє християнське життя все у Ваших руках, гірше для Вас буде коли Ви нічого не будете робити. Спаси Вас Господи!
  • Христина 03/11/2020 18:33:58
    Слава Ісусу Христу. мені 25 років жодних відносин з чоловіками не мала. Мені здається що я наперед знаю свою долю, що заміж ч не повинна виходити Ще юного віку в мене такі думки що заміж я не хочу і жодних стосунків теж. Чи є гріх допускати такі думки. Вдячна за відповідь
  • прот. Євген 05/11/2020 08:36:24
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Христино, щоб дати повноцінну письмову відповідь на Ваше запитання потрібно знати про Вас на багато більше тому, що в мене до Вас також виникає дуже багато запитань які напряму пов'язані із Вашим життям, а Ви про себе нічого не пишете крім того що Вам 25 років і в 25 років Ви не можете вирішити що Ви маєте робити, такі Ваші думки є наслідком Вашого життя і завжди є причини, а їх може бути дуже багато, це і певні життєві розчарування після не вдач, це і середовище в якому ви живете і хто Вас оточує і так д.. Тому треба розібратись із собою і найперше це впорядкувати своє духовне життя, потрібно почати з молитви, відвідувань церковних Богослужінь, це також часта сповідь і причастя, це покладання на Божу волю, а не на свою, це все те що допоможе Вам очистити душу і отримати сильнішу віру і тоді і Бог дасть Вам відповідь. Такі думки як Ваші добрими і правильними є тоді коли людина задумується чи одружуватись і мати сім'ю, чи посвятити своє життя і себе повністю Церкві і обрати монаший спосіб життя. Також раджу Вам поспілкуватись із найближчим до Вас священиком і я вірю що ви зможете отримати правильну для себе відповідь. Спаси Вас Господи!