Опубліковано 05-04-2017


Великий Піст (Свята Чотиридесятниця) згідно вчення Святого Писання, Правил Святих Апостолів, Вселенських соборів та Святих Отців.

Новий Заповіт Євангеліє від Св. Матвія. Глава 4, стих 2.

Тоді Ісус виведений був Духом у пустелю, щоб спокушав Його диявол.  І постився сорок днів і сорок ночей, наостанку зголоднів.  І, приступивши до Нього, спокусник сказав: якщо Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це хлібами стало.  Він же сказав йому у відповідь: написано: не хлібом єдиним житиме людина, але всяким словом, що виходить з уст Божих. 

Старий Заповіт Вихід 34.28

І сказав Господь Мойсеєві: напиши собі слова ці, тому що в цих словах Я укладаю завіт з тобою і з Ізраїлем. І пробув там [Мойсей] у Господа сорок днів і сорок ночей, хліба не їв і води не пив; і написав [Мойсей] на скрижалях слова завіту, десятислів’я.

Третя книга Царств 19.8

І ось, ангел торкнувся його і сказав йому: встань, їж [і пий]. І глянув Ілля, і ось, біля голови його печений корж і глечик води. Він поїв і напився і знову заснув. І повернувся ангел Господній удруге, торкнувся його і сказав: встань, їж [і пий], бо далека дорога перед тобою.І встав він, по­їв і напився, і, підкріпившись тією їжею, йшов сорок днів і сорок ночей до гори Божої Хорива. І увійшов він там у печеру і ночував у ній. І ось, було до нього слово Господнє, і сказав йому Господь : що ти тут, Іллє? 

Правила святих апостолів. Правило 69.

Якщо хтось — єпископ, або пресвітер, або диякон, або іподиякон, або читець, або співець, не поститься у святу Чотиридесятницю перед Пасхою, або у середу, або у п’ятницю, окрім послаблень через немочі тілесні, нехай буде позбавлений сану. Якщо ж мирянин, нехай буде відлучений.

Правило 227-ми святих отців, прийняті на п’ято-шостому (Трульському) Вселенському Соборі у Константинополі (691-692 рр.)

Правило 56.

Дізнали ми також, що у Вірменській країні, та й в інших місцях, у суботи і в недільні дні святої Чотиридесятниці їдять декотрі сир та яйця. Заради цього, за благо визнано і це: нехай Церква Божа, по всій вселенній робить згідно з єдиним чином, звершуючи піст, та утримується, як від усякого заколюваного, так і від яєць та сиру, котрі є плодами та виробами того, від чого утримуємося. Якщо ж цього не будуть дотримуватися, то клірики нехай будуть виключені, а миряни нехай будуть відлучені.

Правила Святого Помісного Собора Гангрського. Правило 19

Якщо хтось із подвижників, без тілесної потреби, підноситься та відміняє пости, які встановлені для загального дотримання і які оберігає церква, перебуваючи при тому при здоровому глузді, нехай буде під клятвою.

Правила Святого Помісного Собору Лаодикійського. Правило 50.

У четвер останньої седмиці Чотиридесятниці не подобає припиняти піст, і всю Чотиридесятницю нечестити, але слід протягом всієї Чотиридесятниці поститися з сухоядінням.                                   

 

Правило 52

 Не подобає в Чотиридесятницю звершувати шлюби, чи святкувати дні народження.

Правила 227-ми святих отців, прийняті на п’ято-шостому (Трульському) Вселенському Соборі у місті Константинополі (691-692 рр.)

Правило 89.

Вірним, які дні спасительного страждання у пості й молитві та в смиренні сердця проводять, належить припиняти піст в середині нічного часу після Великої Суботи, оскільки божественні євангелісти Матфей та Лука, перший словами: «Після ж суботнього вечора» (Мф. 28, 1), а другий словами: «дуже рано» (Лк. 24, 1), зображають нам глибоку ніч.                   

Святі Отці про Великий Піст.

Святитель Іван Золотоустий. «Настав піст – любий апостолам. Настав піст – окраса мучеників. Настав піст – співжитель монахів. Настав піст, що його приписи виконував Сам Господь, перебуваючи на землі... Сам Христос подвигом стриманості переміг ворога і дав нам у ньому зброю перемагати його».

Святитель Іоан Золотоустий «Батько посту – це закон Божий. Мати його – стриманість, терпіння, чеснота. Дочки його – подвиг, чистота, невинність. Сини його рідні – Мойсей, Ілля, Даниїл, Іоан Хреститель і весь хор Святих, особливо пустельників і подвижників. Найближчі родичі його – віра, надія, любов. Друзі його – мир, покора, згода. Слуги його – славослів’я, безупинний псалмоспів, чиста молитва»[6, с. 462].

Преподобний Ісаак Сирин: «Що полум’я вогню в сухих дровах, те й тіло з наповненим черевом». «…Як початок будь-якого зла є насолода череву, так святим шляхом до Бога і фундаментом кожного благочинства є піст. Піст є зброєю, яку підготував для нас сам Бог. Хто зневажає Його, той не має совісті. Бо ж якщо постував сам Законодавець, тож чи не треба постувати тим, кому дано той закон для виконання? Піст не голод, а певне відсторонення від їжі, не неминуче покарання, а добровільне утримання, не рабська необхідність, а вільне мудрування».

Преподобний Єфрем Сирин Від численних наїдків грубіє розум, а добра стриманість очищує його». «Справжній піст – відсторонення від зла, утримання язика, угамовування у собі гніву, відречення від пристрастей, злослів’я, брехні, клятвопорушництва». «Піст – добра захорона для душі, надійний співжитель для тіла. Піст відганяє спокуси, налаштовує на подвиг благочестя. Він співжитель тверезості й невинності. Піст виводить молитву на небо. Піст – мати здоров’я, опікун і захорона дівицтва. Піст – дорога до покаяння. Піст не любить світу, ані того, що у світі». «Постові радіє і Господь, якщо постимося із надією і вірою».

Блаженний Августин: «Чим більше днів посту, тим краще лікування; чим довший час стриманості, тим рясніше придбання спасіння».

Ніяк не можу зрозуміти, як не застрягають в горлі, але проходять дальше в стравохід і потрапляють в шлунок великодні писанки, ковбаса, сир у тих, хто в піст при здоровї, собі в яєчні не відмовляв, м'ясо та сир їв. І що за інтерес жити, і не відчувати, ніякої різниці між буднями і святом, між думками святими і думками буденними, але задовольняти свої забаганки, не звіряючись ні з календарем, ні з совістю, ні з Євангелієм? Як на мене, то це взагалі не життя, але  ще і коли вдуматися, що про Великий Піст нам кажуть Євангеліє, Апостоли і Святі Отці, тоді взагалі на душі противно коли розумієш, що нехтуєш великим Даром Божим. Задумаймося… і не шукаймо для себе оправдань…..   

                                                                         Підготував прот. Євген Шувар.


Назад