Запитання священнику

Задати питання
  • Наталія 18/12/2022 22:58:25
    Помер мій тато. Дуже мучаюсь тим що віддала його тіло до моргу. Якщо душа померлої людини 3 дні перебуває біля тіла, він повинен був бути вдома з нами. Батьку 80 років, показань до ростину не було. На той час нічого не розуміла. Поліцейський порадив звернутися до ретуального агентства,(районна мафія), вони свою справу добре знають, як людям у стані шоку виписувати рахунки більше ніж на 70000грн... Не хочу нікого засуджувати нехай Бог всіх пробачає. Але сердце кровью обливається, що все зробила не правильно. Навіть не пам'ятаю як його поховали гоговою до Хреста чи ногами, сестра і мама також не пам'ятають. Все пройшло як в тумані. Дуже важко на душі, щей від слів тата, десь за тиждень до смерті він сказав мені, що скоро помре, так шкодую що не розпитала його чуму він так вважає, не втішила. Вирішила, що аппетит гарний, значить все добре. Більше всього на світі зараз хочу обійняти його і сказати як сильно я його люблю. Та вже запізно. Дуже сумую, та звиновачую себе
  • прот. Євген 21/12/2022 08:05:09
    Слава Ісусу Христу! Коли відходять у вічність близькі нам люди ми вже нічим не можемо їм допомогти, тому часто думаємо що ми могли би щось змінити, по іншому поступити. Про все це ми повинні дбати під час ще їхнього життя. Тепер вам потрібно лиш посилено молитись за упокій душі вашого батька, а особливо протягом року, це єдине чим ви можете йому допомогти і ваше відчуття провини має і бути тим поштовхом до ще сильнішої молитви, так ви допоможете і йому і собі. Раджу подавати записки на молитву до церков, монастирів і самим читати псалтир, не забувати про 9, 40 день та річницю. А про те все як сталось забути і не брати собі до серця, головне щоб він був похоронений і запечатаний священнослужителем, а дальше все у руках Божих! Спаси Вас Господи!
  • Іванка 13/12/2022 17:18:22
    Слава Ісусу Христу. Переіджаємо у нову власну квартиру, ремонт якої ще не зовсім завершений, але вже проживати можна. Неомебльована ще повністю, навіть кухні ще немає. Але заїхати вже маємо чим скоріше, оскільки власник зйомноі в якій зараз проживаємо,вже практично здав її іншим людям (переселенцям). Переїхати ми хочемо в освячену квартиру, але так виходить, шо поки ненаведемо хоч елементарний лад з речами (все буде поки у коробках) то виходить так, що освятимо її вже після того як заселемись, бо кликати священника у безлад не хочеться. Питання ось в чому, чи не буде біди, якщо ми декілька днів поживемо в непосвяченій квартирі? Свекруха каже, шо ночувати там ми вже обов’язково маємо в освяченій, але наші обставини складаються дещо по іншому. І чи обов’язковою умовою є застілля для священослужителя після освячення? Дехто каже, так негодиться, інакше якшо непокормити, то погана прикмета, і т д. Скажу зразу у прикмети і забобони не вірю, але не знаю, можливо по релігійному справді так треба. Оскільки кухні у нас ще поки немає, то і можливості приготування їжі теж мінімальне і нам би зручніше було просто освятити. Дякую за відповідь
  • прот. Євген 21/12/2022 08:16:20
    Слава Навіки Богу Святому! Вам не потрібно ускладнювати собі життя, а старатись завжди у своєму житті будь яку справу починати з молитви та Божого Благословення. Тому не зважаєте на ще не закінчений ремонт, а покличте священика освятіть із Богом живіть. І після освячення Бог вам допоможе все довести до кінця. А все інше проте що ви описуєте є лиш людські вигадки! Спаси Вас Господи!
  • Сергій 13/12/2022 07:22:48
    Добрий день. Прошу Вашої поради. Чи можна стригти дитину до року, 9 місяців? Коли дитині виповнюється 1 рік, чи потрібно, щоб хрещені батьки стригли дитину? Це несе за собою духовну силу? Дякую за пораду.
  • прот. Євген 13/12/2022 12:43:59
    Слава Ісусу Христу! В Церкві немає жодного правила по відношенню до стрижки дитини не залежно від її віку. Все про що ви запитуєте не що інше як забобони та людські вигадки. Церква дана нам Богом щоб ми могли спасати наші душі. Спаси Вас Господи!
  • Семен 13/12/2022 07:09:38
    Доброго дня, скажіть будь-ласка, чи можуть хрещені батьки одружитися?
  • прот. Євген 13/12/2022 12:51:01
    Слава Ісусу Хресту! Ні не можуть тому що вони вже є поєднані між собою духовно. Спаси Вас Господи!
  • Ірина 12/12/2022 19:25:45
    Слава Ісусу Христу. Мене турбує одне питання. Я періодично спілкуюсь з одним хлопцем в соцмережі на протязі 2 років, знайомі були ще раніше до початку спілкування, але не близько. Він дуже хороша людина і подобається мені, але хлопець не проявляє почуттів крім дружніх. Не можу ніяк його забути, не в тілесному сенсі, а просто постійно згадую про нього і в цей час в середині відчувається хвилювання якесь. Він став для мене якийсь рідний, хоч ми з ним і не зустрічаємось, просто спілкуємось в мережі. Хочу запитати, чи варто сказати хлопцю що я відчуваю, чи потрібно старатись забути його і не продовжувати спілкування, якщо я відчуваю до нього щось а він - ні? Чи це просто моя якась ілюзія? І що каже церква в такому випадку? Я православна.Буду дуже вдячна за настанову.
  • прот. Євген 21/12/2022 08:29:21
    Слава Навіки Богу Святому! Віртуальне спілкування лиш забирає ваш час і заставляє вас страждати, тому що таке спілкування є неправильним, бо не дає нам повної картини про людину з якою ви переписуєтесь. В цей час як завжди це буває він може віртуально спілкуватись ще з багатьма іншими, а ви для нього одна серед них. Тому і він не проявляє до вас ніяких почуттів, а ви повелись на це і заражені віртуальним вірусом обманюєте себе, живете мріями які і мучать вас. Тому якщо немає реально спілкування то не може і бути якогось результату. Якщо немає можливості зустрітись поспілкуватись, або він цього не хоче, то чим скоріше розірвете такий зв’язок тим легше вам буде. Спаси Вас Господи!
  • Сергей 12/12/2022 03:24:47
    Пол года назад умерла моя бабушка. Я скорбил о ней и читал акафист об единоумершей много молился. С тех пор она мне очень часто снится и в моих снах выражает свои мысли по поводу бытовых проблем и перестановке её мебели. Последний раз она преснилась мне в той одежда которою я отдала нищим. Я понимаю что явится во сне или на яву могут далеко не все святые и делают они это только по воле Божией. И услышать нас святые могут только в том или ином месте ибо только Бог вездесущий. Поэтому версию что это именно" моя бабушка" я отметаю сразу. Когда она мене снилась я понимал что она умерла и это не может быть она. Я поетому её перекрещеваю в моих снах. Собственно вопрос мой вот в чём. Это реакция организма на стрес потери родного человека или атака бесов? Если атака бесов то как себя защитить?
  • прот. Євген 13/12/2022 13:19:21
    Слава Ісусу Христу! Коли сняться померлі найперше що потрібно це за них молитись, також потрібно подати записки в храм на молитву. Вони просять духовної їжі. Православна Церква вчить щоб ми не вірили в сни і тим більше не надавали їм якогось значення, тому що часто через сон коли ми найбільш не захищені діє на нас нечистий дух. Почніть читати псалтир, посповідайтесь і причастіться і все стане на свої місця. Спаси Вас Господи!
  • Вася 10/12/2022 12:37:24
    Слава Ісусу Христу. Що робити коли кожного дня снять померлі чужі люди ( не родичі) і тд. Кожної ночі як на похороні
  • прот. Євген 13/12/2022 13:01:24
    Слава Навіки Богу Святому! Коли сняться померлі, чужі, чи рідні найперше що потрібно це за них молитись, також потрібно подати записки в храм на молитву. Спаси Вас Господи!
  • Наталія 10/12/2022 11:41:19
    Слава Ісусу Христу! Підкажіть будь ласка чому православна церква не використовує музичні інструменти? Дякую.
  • прот. Євген 13/12/2022 13:08:50
    Слава Навіки Богу Святому! Православна Церква під час Богослужінь використовує все те, що корисне для спасіння нашої душі і як навчив нас Христос згідно Святого Писання! На все свій час і місце і для музичних інструментів також. Спаси Вас Господи!
  • Стас 04/12/2022 23:49:08
    Слава Ісусу Христу! Ми з дружиною хрещені, миропомазані перебуваємо в церковному шлюбі, живемо в любові! Дружина завагітніла після шлюбу, але на 12 тижні вагітності дитинка не вижила.... Нам дали плід мертвої дитини в баночці (Знаходимося в Німеччині) Що з цим плодом робити? Чи потрібно звертатися до священника? Та куди дитина потрапляє після такої смерті?
  • прот. Євген 09/12/2022 11:06:27
    Слава Навіки Богу Святому! Вам не потрібно звертатись до священика так як ненароджена дитина не була охрещеною. Якщо вже так сталося і вам віддали останки ненародженої дитини, вам потрібно її самим похоронити на цвинтарі. В Україні є для цього призначенні місця, за кордоном свої правила. Тому можу лиш порадити звернутись до служб які обслуговують цвинтарі і вони вам зможуть виділити місце для захоронення. Також не потрібно вам розчаровуватись і опускати руки моліться і у вас обов’язково народяться ще діти. А про ненароджену дитину Бог подбає на все воля Божа. Спаси Вас Господи!
  • Ганна 03/12/2022 12:55:03
    Доброго дня , скажіть будь ласка чи можна своє весілля святкувати у день свого народження ????
  • прот. Євген 09/12/2022 11:10:39
    Слава Ісусу Христу! Я не до кінця розумію ваше запитання, але якщо мова йде проте чи можна одружуватись в день свого народження? То звичайно що можна, якщо цей день не є постом і чи немає інших канонічних перешкод. Вам потрібно звернутись до священнослужителя із ним все узгодити. Спаси Вас Господи!