Запитання священнику

Задати питання
  • Юлія 10/09/2020 07:14:22
    Слава Ісусу Христу Отче хочу з вами порадитись,я сповідалась 2 тижні тому ,але чомусь картаю себе досі і не можу забути ,я розумію що Христос мене пробачив, я вважаю що я згрішила і пішла на поводу людини,мій сусід хороша людина роботяща але любить випити,робив ремонт і не міг піти в магазин попросив піти купити йому 250 грам горілки,я спочатку не хотіла іти це купувати але він так просив і мене вмовив,казав що він важко працює і йому треба розслабитись і свято,я купила цю горілку а потім себе картала і переживала для чого я це зробила переживала що нап'ється або щось з ним станеться,але все було гаразд, пішов нормально на роботу,але я зрозуміла що я погано зробила але я не зі зла не подумала просто його послухала і пішла на поводу,я розумію що це його воля і його вибір що я сама йому її не купляла а він попросив,а тепер чомусь всеодно є якісь докори сумління собі,хоча висповідалась і покаялась,тепер постійно в молитвах прошу Бога щоб визволив його від залежності горілки і поставив його на шлях Господній,що порадите?дякую
  • прот. Євген 08/10/2020 15:14:51
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Юлія! Інколи в нашому житті з нами відбуваються певні ситуації які заставляють нас задуматися, а ще більше вони нас вчать і ми отримуємо певний життєвий досвід, неспокій на душі це є певний дзвіночок нам, що ми щось робимо не так, тому треба обов'язково задуматись і розібратись, щоб більше не повторювати певних помилок. Ви правильно зробили що пішли посповідатись і якщо навіть після сповіді є не спокій це дається нам щоб ми могли подумати не тільки про себе, а ще про ближнього тому цей випадок дано вам для того щоб ви стали кращою, а ще для того щоб ви молилися за тих хто може і ніколи не молиться. Тому на майбутнє коли Вас просять про такі послуги відмовляйтесь щоб не ставати співучасницею гріха, а краще моліться за таких людей. Спаси Вас Господи!
  • Мирослава 06/09/2020 20:21:49
    Слава Ісусу Христу.Отче,підкажіть мені як правильно поступити.Ми з сім'єю живемо за кордоном.Водимо дітей в українську церкву і школу,і ходять дітки однієї українки,яка завжди вдіває вишиванку,представляє нашу культуру і традиціїї на фестивалях.А вчора зустріла її на фестивалі країн ,далеко за містом,де вона представляла росію.На моє здивування почала єхидно сміятися.Мені дуже соромно за таке відношення до свого народу,і я не можу бути байдужа..бачитися і вдавати шо нічого не сталося.Як мені поступити,росказати директору,шоб були з нею обережні чи залишити все як є..Дуже дякую
  • прот. Євген 08/10/2020 15:12:47
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Мирославо! Інколи у житті ми зустрічаємося з певною несправедливістю, яка породжує в нас певні не порозуміння звичайно, що в такі ситуації можна багато чого подумати і про зраду свого народу і про продажність, яка часто притаманна нашим людям через що і маємо часто не спокій у нашій Україні. Але моя порада Вам при нагоді краще без злоби, і в спокійному стані душі постарайтесь поговорити із нею тоді ви з можете отримати для себе більше відповідей чому так вона поступає. І якщо відповідь вам не сподобається то тоді можете робити вже остаточні для себе висновки. Але якщо навіть і все насправді є як ви розповіли у своєму листі, але вона не шкодить Вам і Ваші сім'ї та школі то просто забудьте і краще помоліться за неї а Бог розставить все на свої місця.
  • Вікторія 26/08/2020 08:34:51
    Слава Ісуса Христа.. Мене звати Вікторія..Між моїм чоловіком і сестрою завжди якісь непонятки,,а то що вони деколи не хочуть бачити один одного,,переживаю я.А що мені робити я не знаю .Може ви щось порадите?
  • прот. Євген 08/10/2020 15:33:24
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Вікторіє з однієї сторони я розумію Вашу проблему в сучасному світі це не новина що брати із сестрами ворогують, а часто і ціле життя між собою не спілкуються, але щоб остаточно розібратись у вашій і їхній проблемі потрібно набагато більше інформації тому що причин може бути дуже багато як слово "не понятки" може розумітися по різному і мати дуже багато значень. Тому раджу частіше говоріть із своїм чоловіком про цю проблему тільки не із злобою, а просто в мирі розмовляючи щоб народжувалось розуміння, тому що хтось один мусить поступитись і завжди це робить той хто розумніший, але перед тим моліться і за свого чоловіка і за його сестру і завжди це робіть і Бог дасть і вам і їм мудрості і миру. Спаси Вас Господи!
  • Юлія 14/08/2020 19:15:12
    Вітаю!У відносинах з хлопцем - 4 роки.Тільки недавно взнала що у нього - була жінка ( не брали шлюбу і не були вінчані) ,ще до мене, і є дитина ,яка залишилась з його колишньою жінкою жити.Відчуваю себе дуже опустошеною у душі , незнаю як змиритися з цим ,що взнала про нього.Оскільки дуже прив'язалася до нього ,відчуваю що Він - Моя Доля,і любимо одне одного.Але знаю ,що не буду до кінця щасливою ,знаючи про те що в нього є дитина і ніколи не розуміла тих жінок ,які виходять заміж за чоловіків ,у яких є дитина,оскільки вважала і буду вважати це Гріхом.Знаю що його ця колишня жінка вже давно живе з іншим чоловіком.Але це мене ніяк не тішить.Дуже важко мені ,незнаю що робити,і іншого чоловіка собі не хочу,оскільки уявляю своє все життя тільки з ним.А так мріяла ,що буду мати чоловіка ,і в нас буде щаслива сім'я із своїми власними дітьми. А Бог не дав мені відчути такого неземного щастя.Нехай у нас і були б свої діти ,але всеодно не буду щасливою,згадуючи те що у нього є своя дитина.І мені залишається бути самою все своє життя,бо не прийму іншого чоловіка.А з ним буду жити і відчувати що Грішу,а я так не зможу.ДЯКУЮ ВАМ ЩО ВИСЛУХАЛИ!.ПОМОЛІТЬСЯ ЗА МЕНЕ ,щоб мені було радісніше на душі(
  • прот. Євген 08/10/2020 15:07:44
    Слава Ісусу Христу! Дорога сестро Юлія я прочитав Вашого листа і звичайно буду молитись за Вас, але щоб молитва давала кращий результат треба і Вам самій молитись, а ще треба поговорити Вам із священиком який вам роз'яснить як бути в такій ситуації як правильно поступити і що треба вам робити щоб стало Вам легше і щоб не заходити у ще більші гріхи які і породжують Ваші болі, тому що вашій проблемі не можливо допомогти просто письмовою порадою яку ви не зможете правильно зрозуміти.. Спаси Вас Господи!
  • Володимир 04/08/2020 12:34:58
    Добрий день. Скажіть будь ласка чи можна ставити разом дві ікони Іісуса Христа, Спас нерукотворний і Господь вседержитель.
  • прот. Євген 08/10/2020 14:58:53
    Слава Ісусу Христу! Звичайно що можна якщо ви будете дійсно молитись перед цими іконами, а ще краще облаштувати в себе вдома домашній куток для молитви. Спаси Вас Господи!
  • Дмитро 30/07/2020 14:07:32
    Слава Йсусу Христу Маю намір стати монахом, мені 14- років коли можна Вступити до монастиря,
  • прот. Євген 08/10/2020 15:48:01
    Слава Навіки Богу Святому! Дорогий брате во Христі Димитріє я радий за Вас що в 14 років ви маєте такі думки, але я б радив Вам не спішити, монашество раз і на ціле життя, спочатку Вам треба досягти повноліття добре було б щоб закінчили певний вуз здобули освіту та професію, звичайно найкраще було б поступити на навчання в Духовну Семінарію і якщо після цього ви будете мати намір йти в монастир тоді можете звертатися до вибраного Вами монастиря і якщо буде на то Воля Божа ви обов'язково станете монахом. А зараз раджу ходіть в храм, моліться як най частіше читайте Святе Писання слухайте батьків і Бог Вам в каже правильний шлях. Спаси Вас Господи!
  • Ольга 09/06/2020 15:32:34
    Слава Ісусу Христу!!! Мене звати Ольга, а мого чоловіка Юрій, у нас немає дітей, ми хочемо дуже Вас попросити помолитися за нас, якщо це можливо, щоб Господь Бог подарував нам дитину, будемо надзвичайно вдячні...
  • прот. Євген 09/06/2020 15:43:36
    Слава Навіки Богу Святому! Дорогі во Хресті Ольга та Юрій ми отримали Ваше прохання про молитву у народженні дитини. І хочемо надати вам декілька настанов у вирішенні вашої проблеми. Ви також повинні брати участь у посиленні молитві разом з церквою. А найперше це якомога частіше відвідування храму часті сповідь і причастя. Також читання псалтиря. І не розчаровуватися а вірити. Коли Господь бачить нашу працю старання тоді і приходить нам на допомогу. Звичайно щоб дати Вам більш конкретні настанови потрібно знати більш про Вас та про вашу проблему. В такому випадку добре мати свого духівника який би Вас спрямовував у правильному напрямку. Бажаємо Вам Божого Благословення і будемо молитися за народження у скорому часі у Вас дітей. Слава Ісусу Христу! Молитва подружжя, що не має дітей Вислухай нас, Милосердний і Всемогутній Боже, щоб за благання наше послана була благодать Твоя. Будь милостивим, Господи, до молитви нашої, згадай закон Твій про примноження роду людського і будь Милостивим Покровителем нашим, щоб за Твоєю допомогою зберігалося Тобою ж установлене. Могутньою силою Твоєю Ти з нічого все створив і поклав початки всього, що існує в світі, — створив і чоловіка за образом Своїм і високою тайною освятив союз подружжя як образ тайни єднання Христа з Церквою. Зглянься, Милосердний, на рабів Твоїх цих, союзом подружнім сполучених, коли вони благають допомоги Твоєї, нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть плодовитими і побачать сини синів своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старості доживуть‚ і ввійдуть у Царство Небесне через Господа нашого Ісуса Христа, Якому належить всяка честь, слава і поклоніння із Святим Духом на віки віків. Амінь.
  • Василь 09/06/2020 15:32:04
    Слава Ісусу Христу. Хочу запитати як? і коли? і на яких умовах? людина може стати монахом? чи можна залишити сім’ю і малих дітей задля цього?
  • прот. Євген 09/06/2020 15:42:58
    Слава Навіки Богу Святому! Ні в якому разі не можна залишати ради монашества сім'ю, а особливо малих дітей ваш обов'язок їх виховувати, поставити на ноги, вивчити. Уявіть собі що так із Вами поступили би Ваші батьки коли ви ще були дитиною. Тому якщо хочете дуже сильно бути монахом моліться і Бог дасть розуму і все розставить на свої місця. Може в старості коли залишитися самі.
  • Осана 09/06/2020 15:31:28
    Слава Ісусу Христу. Мене турбує одне питання. Була заміжня, вінчана. Так життя з чоловіком не склалося. Чи можливо анулювати вінчання? Дякую
  • прот. Євген 09/06/2020 15:42:04
    Слава Навіки Богу Святому! Якщо Ви брали шлюб у нашій Церкві то Вам потрібно звернутися у Єпархіальне Управління в Церковний Суд.
  • Іриней 09/06/2020 15:30:55
    Христос Воскрес! Мене цікавить питання, про духівника: хто це? як його обрати? та чи можна змінювати духівника?.. Також скажіть чи можна носити чотки як прикрасу?
  • прот. Євген 09/06/2020 15:41:00
    Воістину Воскрес! 1. Справжній духівник приводить людей до Христа; неправдиві духівники прив’язують людей до самих себе. 2. Справжній духівник вчить людей жити з Христом; неправдиві духівники вчать людей жити з духівниками. 3. Справжній духівник сповнений Христом; неправдиві духівники наповнені цитатами та багатознанням. 4. Справжній духівник відкриває людям, як возлюбити Христа всім серцем і всією душею; неправдиві духівники вчать, як влаштуватися у цьому світі. 5. Справжній духівник живе по волі Божій, і все навколо наслідує його прикладу; неправдиві духівники доказують та переконують, що ніхто навколо не розуміє, як жити во Христі. 6. Справжній духівник цілковито утвердив розум у Христі, і всім навколо зрозуміло, як це робити; неправдиві духівники вчать та наставляють, але серця ближніх залишаються порожніми. 7. Справжній духівник непримітний та простий, але всі навколо примирені та спокійні; неправдиві духівники керують та приказують, але поруч з ними – безлад та руїна. 8. Справжній духівник вчить своїм прикладом перебувати ближніх в благодаті; неправдиві духівники вчать досягненню тимчасових земних цілей, й після їхнього відходу все руйнується. 9. Справжній духівник вчить жити Царством Небесним; неправдиві духівники вчать жити царством земним. 10. Справжній духівник дивиться в серця ближніх; неправдиві духівники дивляться в іхні кішені. 11. Як смиренний не може керувати в миру, так і марнославний не може бути Старцем. 12. Старець, який прогоняє недбайливих послушників, уподібнюється Мойсею в Єгипті; Старець, який терпить їх – подібний Христу на хресті. 13. Вміння знайти достойного Старця – це здібність самому бути достойним послушником. 14. Духовні злочини, які неможливо замовчувати: – будувати мармурові палаци та змушувати монахів та монахинь їх обслуговувати; – запрошувати на поміч монахам – жінок, а на поміч монахиням – чоловіків; – використовувати монахів та монахинь для накопичування грошей з метою збагачення. 15. Старець – не помічник у шлюбах та розлученнях, а помічник у Спасінні. 16. Старець – не політик і не любитель знайомств з сильними світу цього, а наперсник Царя Небесного. 17. Старець – не провісник і ворожбит, але той, хто навчений Святим Духом жити за волею Божою. 18. Старец – не той, хто у плоті, але той, хто безплотний. 19. Старец – не той, хто в пристрастях, але той, хто безпристрасний. 20. Старец – не той, хто на землі, але той, чиє серце в Царстві Небесному. 21. Старец – не той, хто звеличується та повчає, але той, хто простий і зневажений. 22. Важко необізнаному визначити вартість коштовного каменю; важко недосвіченому визначити гідність духівника. 23. Важко в горах знайти рідкісний мінерал; важко серед безлічі духівників знайти справжнього духівника. 24. Як би ми не намагалися знайти найкращого духівника, наші нахили та пристрасті виберуть його без нас. 25. Як подібне притягується подібним, так і Бог визначає кожній душі свого духівника. 26. Краще до кращого, гірше до гіршого – важко обійти цей закон в духовному світі. 27. Серце вибирає серце – такі сокровенні духовні відносини на шляху Спасіння. 28. Справжній Старець цінний своїми досягненнями, а справжній послушник – своїм смиренням. 29. Справжній Старець не прагне, щоб його вважали старцем, справжній послушник не прагне чинити свавілля. 30. Справжній Старець не вважає себе святим, бо він віддав серце Богу, справжній послушник не вважає, що він має тіло й душу, бо він віддав їх Старцю. 31. Хочешь знайти справжнього Старця? Змирися, наскільки можеш… 32. Хто здобув справжній послух? Той, хто відмовився від своєї волі. 33. Справжній Старець – Христос у плоті, справжній послушник – Лазар у гробі. Кого можна назвати старцем? Монах у справі боротьби з помислами не може бути названий Старцем до тих пір, поки він зберігає прив’язаність до того, що він робить, бо він ще не вільний від рабства світу цього. Невідшліфований коштовний камінь збирає на собі порохи та легко забруднюється. Завжди ясне дзеркало, яке не має викривлення, чітко відображає того, хто в нього дивиться. Серце справжнього монаха подібне до дзеркала, оскільки в ньому нічого немає, крім Бога, і воно завжди перебуває зовсім чистим, без помислів. Таке серце знаходиться в стані Божественної Любові, бо в ньому живе Христос. Той, хто все робить, маючи серце, сповнене досконалої Любові, називається Старцем. Монах Симеон Афонський. Кожна церковна річ має своє призначення, чотки призначенні для допомоги у молитві, тому я б не радив жартувати з такими речами і використовувати не по призначенню.