Запитання священнику

Задати питання
  • Любомир 02/11/2020 10:19:48
    Слава Ісусу Христу Отче, хочу вас запитати, є людина яку люблю дуже сильно і вона любить но є зв'язок родинний між нами, вона донька троюрідної сестри. Чи схвалює церква такий шлюб
  • прот. Євген 04/11/2020 18:11:36
    Слава Навіки Богу Святому! Дорогий Брате во Христі Любомире, з таким запитанням часто звертаються до священнослужителів і ви мусите зрозуміти що Церква має правила які регулюють такі стосунки і як би Вам тяжко не було ви мусите їм коритися і це для Вашого блага щоб не наробити помилок про які потім будете жаліти, згідно Церковних правил Церква забороняє вінчання між рідними до п'ятого покоління. Тому щоб вирішити цю ситуацію вам потрібно припинити ваші стосунки щоб не відбулось кровозмішення бо наслідки можуть бути тяжкими для ваших дітей і для вас. Спаси Вас Господи!
  • Владислав 27/10/2020 15:51:13
    Доброго дня! Під час читання Біблії я помітив, що в посланні до Тимофія апостол Павло говорить про церкву як про дім бога, основу істини і т. п. Скажіть будь-ласка, чи маємо ми підстави вірити, що він мав на увазі саме православну церкву? Чи, можливо, немає значення в яку церкву ходити?
  • прот. Євген 05/11/2020 10:29:19
    Слава Ісусу Христу! Дорогий брате во Христі Владиславе, якщо Ви маєте на увазі послання апостола Павла до Тимофія третю главу 15 стих , то для того щоб розуміти про що йде мова потрібно уважно читати все послання до Тимофія, а особливо третій розділ і надіюсь читаючи Ви зрозумієте що Апостол Павло навчає Тимофія якими повинні бути священнослужителі при храмі і як благочестиво повинні жити і диякони і єпископи. Апостол Павло навчає яке відношення повинно в них бути до Дому Божого, як потрібно поступати в цьому Домі. Тому Дім Божий тут розуміється як земна будівля яка призначена для звершування молитви, а Церква це творіння рук Божих це не будівля це ми всі звами християни складаємо Церкву створену не людьми, а Богом. Апостол порівнює іудейський храм із християнським храмом даючи зрозуміти яким насправді повинен бути храм і як правильно повинно відбуватись служіння в ньому. Тому та церква яка має таке священство про яке навчає Апостол і в якій відбувається служіння як навчає Апостол Павло є стовпом і утвердженням істини. А Православна Церква на відміну від інших Церков нічого не відкидає, а наслідує вчення Христове, яке і принесли нам Апостоли. Тому православний це той хто правильно славить Бога. В нас час є багато різних релігійних утворень які називають себе Церквами і кожна Церква пропонує свою дорогу до Бога, тому тільки православ'я дає нам істинну і правдиву дорогу до Бога нічого не модернізуючи і не спотворюючи, а по вченню Апостола Павла є стовпом і утвердженням істини в якій спасаються і через яку відкривається нам дорога до Царства Божого. Спаси Вас Господи!
  • Олег 18/10/2020 19:59:13
    Слава Ісусу Христу. Просвітіть будь ласка, чому те, що ми так бережемо, те ,що є дорогим для нас( здоров'я, фінанси, різного роду матеріальні речі, Робота, люди і ТД.) Так часто нас залишають. Суть в чому, коли я чимсь пишаюся, неважливо чим саме, відповідь приходить дуже швидко, а саме: когось втрачаємо, щось втрачаємо і ТД. Чому так, чому коли просимо про хороші речі, відповідь приходить уже тоді коли людина втратила надію, ж взагалі не приходить. А коли хизуєшся хоч і невеликим успіхом , це в тебе відбирається.
  • прот. Євген 05/11/2020 09:17:03
    Слава Навіки Богу Святому! Дорогий брате Во Христі Олег, все те про що ви запитуєте і описуєте є часто наслідком нашого неправильного життя, а звідси і неправильне розуміння всього того, що з нами відбувається. В нашому житті часто ми не розуміємо тих подій, що трапляються із нами і коли це щось те, що нам не подобається ми хочемо оправдати себе згадуючи тільки те, що ми робили в недалекому часі, хоча не вилікуванні причини можуть мати вік набагато довший. Ви перелічуєте речі які в більшості є матеріальними і за якими часто люди гоняться витрачаючи все своє життя і хочуть бути завжди здоровими і щасливими забуваючи при цьому про душу, про яку ми за час нашого життя не турбуємося, а вона є вічною, а тіло, як все матеріальне у цьому світі має тимчасове явище. Тому треба шукати спочатку "Царства Божого і правди Його, а все інше нам прикладеться каже Христос". Ми часто в житті хочемо щоб було завжди по нашому так як ми розуміємо і навіть просимо у Бога багато чого лишнього часто не розуміючи що Бог нам не дає тільки тому, що воно нам у житті зашкодить. Бог знає що нам потрібно для життя і що треба нам і їсти і пити і зодягнутися, тільки він ще навчав нас, щоб ми не прикладали до цього всього серця "Бо де скарб Ваш там і серце Ваше". Тому потрібно більше покладатись на волю Божу, а не на свою, а Бог знає що для нас краще. Моліться, читайте Святе Писання відвідуйте храм і зможете багато чого зрозуміти Бог відкриває нам в міру нашого духовного росту. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 16/10/2020 22:13:59
    Слава Ісусу Христу! При хрещенні донечки дали ім'я Влада. Батюшка при хрещенні благословив на таке ім'я, але згодом виясняється такого імені не має у церковному календарі. Беремо Святе Причастя і називаємо ім'я Влада! Чи правильно це?
  • прот. Євген 05/11/2020 08:00:04
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Тетяно, Церква пропонує завжди при хрещенні дітей обирати християнські імена, а точніше імена православних святих для того, щоб кожна людина мала свого небесного покровителя до якого могла би звертатись у молитві і святкувати день свого святого покровителя. І напевно не треба багато розуму щоб зрозуміти, що якщо ми є християни, що так буде правильно носити ім'я святого православної Церкви, а не чуже і не завжди нам зрозуміле ім'я, яке не має жодного відношення до Церковної історії. Із Вашого запитання я зрозумів що священик при хрещенні дав ім'я яке Ви хотіли, тобто Влада, але дійсно такого імені немає в православній Церкві і часто священик пропонує ім'я, яке є наближеним до імені, яке Ви обрали, тому правильно буде щоб Ви звернулись до священика який хрестив Вашу дитину і з ним вирішили цю проблему. А якщо це не можливо тоді в Церкві є чин найменування який твориться на восьмий день після народження дитини і цей чин твориться окремо від хрещення із допомогою цього чину священик може благословити християнське ім'я, яке ви зможете використовувати у храмі і зокрема під час причастя. Спаси Вас Господи!
  • Назар 16/10/2020 19:20:51
    Подобається дівчина яка старша на 5 років. Я не знаю що мені робити? Шукати молодшу, чи немає різниці який вік, головне щоб любили одне одного.
  • прот. Євген 04/11/2020 17:34:07
    Слава Ісусу Христу! Дорогий брате во Христі Назарій, на Ваше запитання не можливо дати відповідь таку яка би могла вирішите Вашу проблему, це питання має дуже індивідуальний підхід. По відношення до віку Церква лиш нагадує нам що шлюб це також продовження роду і звичайно що вже в літніх роках це є не можливим і також Церква регулює вік з якого часу молоді люди можуть вступати в шлюб.. Тому Церква немає канонів чи правил по відношенню до віку між чоловіком і жінкою головне щоб їх союз будувався на любові і був Благословенний Богом. Тому різниця у 5 років не є перешкодою для шлюбу, хоча на практиці у нашому сучасному житті можете зустрітись із певними проблемами тому, що не завжди у суспільстві сприймають у шлюбі старшу жінку від чоловіка, хоча коли чоловік від жінки старший на декілька десятків років на це не звертають увагу. Ви змушені тут самі вирішувати наскільки це для Вашого подружнього життя є проблемою тому що не завжди старша жінка готова погодитись на те що, чоловік є головою сім'ї про що йде мова і під час Церковного шлюбу. Тому якщо цієї проблеми між Вами немає і ви хочете бути разом це Ваш вибір і Ваша відповідальність. Завжди коли молоді люди хочуть вінчатись священик зобов'язаний підготовити таких людей до шлюбу, тому при живому спілкуванні я вірю що, Ви зможете отримати більш докладнішу відповідь на Ваше запитання. Спаси Вас Господи!
  • Соколова Надія 05/10/2020 20:06:46
    Слава Ісусу Христу! Питання такого типу Хлопець атеїст,я християнка. Він не вірить в Бога,правда мені він нічого не забороняє відносно релігії. Але потім нам треба вінчатися,а він не вірить. Дітей хрестити не хоче. Як в цій ситуації поступити не знаю.
  • прот. Євген 08/10/2020 16:41:47
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Надія у Вашій проблемі я бачу тільки два виходи які вам не дуже сподобаються перший це припинити будь які стосунки із не віруючою людиною тому що такі стосунки одразу приреченні і в них немає майбутнього тим більше що Ви християнка, а своє подружнє життя потрібно починати із Богом і Його Благословенням і як Ви це сами розумієте на даний час це не можливо. Другий вихід це всіма силами старатись привести Його до Бога заради Вас і найперше це потрібно Йому самому щоб не погубити свою душу, тому Вам треба найперше за нього молитись розмовляти з ним як най частіше про Бога знайти людину, священника з ким би Він погодився поговорити на цю тему, а також ви нічого не пишите чи Він хрещений тому що тільки хрещення відкриває дорогу до всіх інших Таїнств і зокрема до Таїнства шлюбу. Ви пишете про дітей і не до кінця зрозуміло чи вони у Вас вже є чи ні бо тоді інша ситуація і потрібний інший підхід і поради. Тому якщо немає ще дітей порада Вам, виходити заміж за цю людину тільки тоді коли він повірить у Бога і коли захоче брати шлюб і хрестити дітей і не думайте що зробивши по іншому якось з часом все вирішиться навпаки все стане набагато гірше. Спаси Вас Господи!
  • Інна 04/10/2020 11:15:32
    Слава Ісусу Христу мій чоловік мав дружину розійшовся з нею багато років назад ще до нашого знайомства.Ми проживали з ним душа в душу ніколи не сварились пару днів назад з'явилася його дружина до нас до хати принесла його одяг який в неї залишився і після того в нас почалася сварка і чоловік мене побив я опинилася в лікарні чи могла його дружина колишня зробити щось на одязі
  • прот. Євген 08/10/2020 16:17:40
    Слава Навіки Богу Святому! Дорога сестро во Христі Інно у Вашій розповіді багато не зрозумілого, для того щоб якось Вам відповісти і хоча б наближено письмово правильно дати якусь пораду потрібно також знати, чи чоловік Ваш із першою дружиною брав Церковний шлюб, чи може Ви з ним брали Церковний шлюб, чи ви раніше вже були також одружені, чи є в чоловіка Вашого діти від першої Його дружини, чи у Вас є діти і так далі... Ви мусите розуміти, що всі проблеми які виникають в нашому житті це наслідок не правильного життя часто життя блудного і часто пожинаємо плоди від помилок про які вже давно забули. Можу сказати вам лиш одне не шукайте причину в одязі тряпка не може бути причино ваших проблем тільки тому що це шмат матеріалу і сам по собі жодного зла він Вам не може заподіяти. Ми часто шукаємо собі оправдань хочемо знайти крайніх винних у наших бідах, а винні тільки ми тому, що часто забуваємо про Бога не молимось в храм не ходимо не виконуємо Божі заповіді. Щоб отримати Вам досконалу відповідь і пораду як правильно поступати у Вашій проблемі зверніться до най ближчого священнослужителя посповідайтесь, прийміть причастя і поговоріть із священиком я знаю що Вам стане набагато легше. Спаси Вас Господи! І швидкого Вам одужання!
  • Настя 01/10/2020 15:50:33
    Слава Ісусу Хресту! Підкажіть чи жінка яка заміжня але не брала шлюб в церкві може бути дружкою?
  • прот. Євген 08/10/2020 15:16:41
    Слава навіки Богу Святому! Дорога во Хресті сестро Анастасія теоретично можливо щоб жінка яка ще не брала церковного шлюбу була дружкою тому що дружка і дружба це є свідки які засвідчують прийняття шлюбу молодятами, але на практиці може створювати проблему під час самого весілля, а точніше всього того що відбувається поза Церквою, не думаю що приємно буде тому чоловікові бачити коли його так звана дружина в цивільному шлюбі буде під час криків гірко цілуватись і вигулювати із дружбою. Тому я б радив якщо це тільки обмежується храмом то так, якщо це весільне велике гуляння то ні. Тим більше ви не пишете чи є вже діти чи ні? І також нагадую що Церква називає людей заміжніми коли вони взяли Церковний шлюб. Спаси Вас Господи!
  • Катерина 20/09/2020 04:29:50
    Слава Ісусу Христу! Зустрічаюсь з чотирьох рідним братом. Чи дозволено нам мати стосунки? Також, мої батьки проти того, щоб ми зустрічалися, бо у нього Тато п'яниця і він не дуже з благополучної сім'ї. Хлопець алкоголь не вживає взагалі. Допоможіть розібратися в ситуації!
  • прот. Євген 08/10/2020 15:19:10
    Слава навіки Богу Святому! Дорога во Хресті сестро Катерино згідно Церковних правил Церква забороняє вінчання між рідними до п'ятого покоління. Тому щоб вирішити цю ситуацію вам потрібно припинити ваші стосунки щоб не відбулось кровозмішення бо наслідки можуть бути тяжкими для ваших дітей і для вас. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 17/09/2020 09:32:55
    Слава Ісусу Христу!Колись я була в біоенергетика, яка дала мені якусь річ,щось маленьке замотане в скотч і сказала носити це при собі. Цю річ я вже не ношу,але не знаю як вчинити,що потрібно з нею зробити?
  • прот. Євген 08/10/2020 15:10:53
    Слава навіки Богу Святому! Дорога во Хресті сестро Тетяно все дуже просто потрібно викинути і забути, а вірити і покладатись треба тільки на Бога, а не на різні речі. Господь нам дав 10 заповідей і перша з них нам каже "Нехай не буде в тебе інших богів, окрім Мене". Спаси Вас Господи!