Запитання священнику

Задати питання
  • Анна 27/09/2022 08:20:31
    Добрий день, Я знаходжусь зараз за кордоном і немаю змогу ходити до церкви, у мене немає ікон, коли молюсь невідчуваю сильного зв‘язку із Богом. В місті, де я живу є багато іммігрантів з іншою релігією, коли вони розповідають за свого бога, я входжу ніби у транс і починаю багато у чому сумніватись. Поспілкувавшись із мусульманином, я знайшла правду і в його словах стосовно Корану і їхнього бога, через не знання майже нічого про Ісуса Христа і Пресвяту Трійцю, я відчуваю дивні почуття, боюсь зробити страшний гріх: я помічаю що починаю боятись молитись і хреститись, читаю багато інформацію в інтернеті, багато грішу. Батюшка, скажіть будь ласка, що мені робити, як мені вийти із цього стану🙏🏻
  • прот. Євген 28/09/2022 07:56:26
    Слава Ісусу Христу! Коли ви їхали за кордон вам потрібно було подбати про свою молитву, про ікони, молитовник. А під час молитви не потрібно очікувати на якісь особливий стан, молитва це розмова з Богом вірте що він Вас чує. Просто Богові потрібно відкрити свою душу і серце і покластись на Волю Божу. А ви маєте багато сумнівів через спілкування з іновірцями, через перегляди в інтернеті різного роду гріховної інформації. Тому не говоріть з іновірцями про Бога коли самі слабкі у своїй вірі. І ніколи не припускайте думку про зраду своїй вірі бо це спокуса від сатани,щоб потім ще більше не страждати. І звичайно по мірі можливості знайдіть храм для очищення душі хоч би раз в місяць. І не покидайте в ніякому разі молитву! Спаси Вас Господи!
  • Ілона 25/09/2022 05:28:12
    Доброго дня. Чоловік вимагає відмовитися від рідного брата та перестати спілкуватись з усією його сім'єю. Більше року назад був невеликий побутовий конфлікт з братом, через короткий час наше спілкування знову відновилося. Конфлікт був не вартий того, щоб стати ворогами. Але мій чоловік думає по іншому, він ставить мені ультиматум і вважає, що я не підтримую сім'ю, бо продовжую з братом спілкування. У проханнях чоловіка все зайшло дуже далеко, у нас дуже зіпсувалися стосунки і ми на межі розлучення. Мені дуже важко підтримати чоловіка, бо я в принципі не розділяю його поглядів так довго носити у собі злість і ненависть. З точки зору Біблії, кого я повинна обрати: чоловіка чи брати?
  • прот. Євген 28/09/2022 07:22:32
    Слава Ісусу Христу! Звичайно що ви повинні вибрати сім’ю і все робити щоб її зберегти. А з братом на одинці потрібно поговорити що для збереження сім’ї на деякий час треба припинити спілкування і він повинен зрозуміти без образ, а з часом все налагодиться. І звичайно від вас це посилена молитва за примирення брата з чоловіком! Спаси Вас Господи!
  • Дівчина 24/09/2022 20:39:41
    Доброго дня. Ситуація така. В мене шалена прив'язка до хлопця. Познайомилися дуже давно, було 2 побачення, потім не бачилися. Він мені подобається, як зовні, так і характером. Я намагаюся шукати своє кохання, але не можу забути цього хлопця. Чи є якісь молитви, щоб забути, охолонути до людини? Дякую
  • прот. Євген 28/09/2022 07:42:25
    Слава Ісусу Христу! У Церкві є всі ліки для лікування душі і тіла, тільки щоб Бог допоміг потрібно над собою попрацювати. Тому що душа страждає не просто від якоїсь однієї події що звами сталась, а через накопичення гріхів у Вас. Тому спочатку потрібно очистити душу через сповідь і причастя. Почати вести благочестивий спосіб життя ходити в храм, молитись кожний день зранку і у вечері і тоді непотрібно буде шукати якусь одну молитву щоб вона одразу допомогла. І Господь вилікує вашу душу і допоможе знайти для себе доброго чоловіка. Спаси Вас Господи!
  • Вадим 24/09/2022 08:51:24
    Доброго дня Я хрестився в православній вірі, мене хрестили батьки. Хочу дізнатися чи можу я підтвердити своє хрещення і як це зробити. Я збираюся одружитися на дівчині з протестантської церкви в яку я хочу довгий час, де хрестять в дорослому віці. Для цього я маю хреститися в цій церкві або конфірмувати своє хрещення в православній. Так як я вважаю себе хрещеним я хочу підтвердити це хрещення в свідомому віці. Які є шляхи і як на це дивиться церква?
  • прот. Євген 28/09/2022 07:14:03
    Все про що ви написала це не що інше як зрада вірі в якій ви хрещені і тяжкі гріхи. Подумайте добре над своїм життям, щоб потім не страждати. Спаси Вас Господи!
  • Ігор 23/09/2022 21:05:25
    Слава Ісусу Христу! Отче, дайте будь-ласка пораду. Я надмірно сильно хвилююся за все та за всіх. Мене постійно бентежить несправедливість у нашому житті. Чому хороші та невинні нівчому люди мають страждати? Чому доброту часто сприймають за слабкість? Що говорить Святе Письмо з цього приводу? Як спокійно жити, зосередитися на собі і своєму житті та перестати хвилюватися за все? Дякую за відповідь!
  • прот. Євген 28/09/2022 07:07:54
    Слава Навіки Богу Святому! Ваше хвилювання від маловір’я ви принесете набагато більше користі, коли будете молитись за тих що хвилюєтесь. А вирішувати і судити тільки Богові. Христос молився на хресті за всіх і за тих хто Його розіп’яв. Треба виховувати у собі смирення, а із смиренням прийде розуміння що на все Воля Божа. Працюйте більше над своїм духовним ростом сповідайтесь, причащайтесь не пропускайте недільні та святкові Богослужіння. Спаси Вас Господи!
  • Віта 23/09/2022 14:01:10
    Слава Ісусу Христу! Можна діхнатися чи обовязково хрестити дитину одразу, чоловік на війні хочемо чекати на нього?
  • прот. Євген 28/09/2022 06:57:59
    Слава Навіки Богу Святому! Не обов’язково тільки вразі хвороби, чи смертної загрози потрібно як найшвидше охрестити. Спаси Вас Господи!
  • А. 20/09/2022 18:01:46
    Слава Ісусу Христу. Зараз в моєму житті важкий період. Цього року я закінчила школу і зразу ж довелося шукати роботу, так як у моїй сім'ї не має грошей на проживання, моя мати безробітна і не має бажання шукати роботу. Тому цей обов'язок перейшов на мене. У мене немає ніякого досвіду робити, тому важко знайти щось,але як тільки щось знаходиться доводиться іти звідти, так як мною не задоволені, я не впевнена у собі, маю багато страхів і переживань. Зараз мене нарешті взяли на роботу, але справи у мене там не дуже, я стараюся зі всіх сил , але у мене чомусь не виходить, іноді мені здається, що я зовсім ні на що не спроможна, через це я Дуже переживаю так як втративши роботу не буде за що жити. Кожного вечора молюся і прошу допомоги у Господа. Прошу порадьте як справитися із цим переживанням і страхами і можливо порадьте молитви які б змогли б мені допомогти справитися із всім. Дякую, за увагу .
  • прот. Євген 28/09/2022 06:54:55
    Слава Навіки Богу Святому! Всі ваші страхи і проблеми це від нестачі досвіду, практики, бо правильно було б щоб після закінчення школи ви пішли дальше навчатись, здобувати знання і професію. Але коли немає такої можливості тоді потрібно не розчаровуватись, не опускати руки, а надіятись на Бога покладаючись на Його волю. Ходіть в храм сповідайтесь і причащайтесь це найкращі ліки для боротьби із різного роду страхами. Читайте псалтир і майте віру що Бог вас не покине і все у Вас налагодиться! Спаси Вас Господи!
  • Максим 18/09/2022 18:37:09
    Добрий день! Я православний студент і скоро поселяюсь у гуртожитку. Я не знаю як мені з молитовним правилом вранці і ввечері: чи молитися, коли сусід по кімнаті не бачить, чи молитися тільки розумом у ліжку, чи ще якось? Дякую за допомогу
  • прот. Євген 28/09/2022 06:42:57
    Слава Ісусу Христу! Для того щоб робити висновки потрібно вам спочатку поселитись і познайомитись із тими хто з вами будуть проживати. І звичайно не потрібно боятись і встидатись розпитати про їхню віру і чи вони також моляться. І тільки тоді ви зможете вирішити як ви будете поступати з молитовним правилом може вони за хочуть разом із вами молитись. Звичайно що гуртожиток шумне місце, але не завжди всі сидять у кімнаті тому можна зміщати час молитви, на той час коли в кімнаті залишитись тільки ви. А якщо не виходить молитись по місцю проживання ви завжди зможете зайти в храм і там помолитись. Спаси Вас Господи!
  • Аліна 16/09/2022 16:28:18
    Слава Ісусу Хресту!. Порадьте будь ласка як мені навчитися не сердитися на чоловіка навіть коли мені стає дуже обідно. Я маю робити все для того щоб у сім'ї все було добре, але тепер не дуже легкі часи для мене, мені б хотілося щоб чоловік мене пожалів, розрадив, підтримав. Він працює вночі, приходить вранці, потів відсипається до 2 год. дня у 6 йде на роботу. Внас йде затяжний ремонт і я прошу його щоб він хоч 2 години щось поробив щоб ми поскоріше могли доробити цей ремонт тому що це вже довгий час длиться і вже дуже набридло а він сердиться, псіхує, грубить, каже що я його не розумію що йому важко. Але я теж на роботі з 9 до 9 год. кожного дня І діти ще не великі і різні домашні справи але від нього немає ніякої хоча б словесної підтримки. Я його розумію, стараюся бути лагідною і поясную що важко лиш тепер а потім як зробиться ремонт то він буде мати більше часу на відпочинок але він мене не розуміє , йому хочеться щоб жаліли його, але я змушена требувати від нього чоловічої роботи тому що інакше не можна. Що мені робити, як сохранити благодать у сімї щоб всім було добре. Я знаю що жаліти себе не можна і нарікати гріх, але я відчуваю себе безпорадною.
  • прот. Євген 28/09/2022 07:25:29
    Слава Навіки Богу Святому! Виходячи із того що ви написали можу вам сказати що у вас немає проблем, ви самі все ускладнюєте бо думаєте тільки про матеріальне. Ви думаєте про ремонти і через них сваритися, а люди в цей час війни домівки втратили і не мають де голову прихилити. Ремонти і все що стосується матеріальних благ не варті того щоб через них сваритись краще думайте як сім’ю зберегти, як налагодити стосунки з чоловіком. Дякуйте Богові за те що є де жити і є що їсти, що чоловік не п’яниця, а гроші заробляє. І коли на першому місці буде у вас молитва збереження миру в сім’ї тоді все інше також налагодиться. Спаси Вас Господи!
  • Марія 16/09/2022 16:07:36
    Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи існує обряд розхрещення? І що для цього потрібно?
  • прот. Євген 28/09/2022 06:16:09
    Слава Ісусу Христу! В Церкві немає такого обряду. Одне хрещення на ціле життя.