Запитання священнику

Задати питання
  • Галина 27/10/2023 15:18:12
    Слава Ісусу Христу! Виношую дитинку,задумуємось над ім'ям дитини,ще незнаєм хто буде,але хочемо назвати, якщо хлопчик, Оксен,чи є день ангела для цього імені,народжувати в квітні.Дякую
  • прот. Євген 27/10/2023 17:50:06
    Слава Навіки Богу Святому! Ми за все повинні дякувати Богу, але на все свій час і непотрібно забігати наперед, як це часто роблять в сучасному світі. На даний час вам потрібно молитись і просити Бога про виношення і народження дитини і тільки вже коли народите думати про ім’я і про все що пов’язане з народження дитини. А що до імені то найкраще називати тим християнським іменем яке вказано в Церковному календарі в день народження дитини чи дивимось імена які є в календарі у найближчі дні. А повне ім’я про яке ви запитуєте і яке є християнським і має день свого покровителя це Авксентій скорочено (Овксент, Овксен, Оксен) яке святкується мч.: груд. 13; прп.: лют. 14, квіт. 18, черв. 12 – примноження (грец.). Спаси Вас Господи!
  • Ліана 27/10/2023 13:29:39
    Слава Іісусу Хресту. Я хрещена і почала ходити до церкви як два роки, і не можу поститись, стаю дуже зла и скандалю с чоловіком кожен раз. Прийшла до священника, він порадив один день протриматись, піти на сповідь прийняти причащення, я все зробила і після цього дома вже благодарну считала и дуже посварилася и не контролюю себе в цей час, якщо серед сім'ї я бачила книги чаклунства, чи може воно на мене так вліяти, чи я щось не так роблю. Мені сказали в УПЦ читати Кіпріану і Іустині, чи можна їх читати та заказувати цим святим Молебен в іншій церкві?
  • прот. Євген 27/10/2023 18:34:23
    Слава Навіки Богу Святому! Щоб розібратись і вирішити ваші проблеми про які ви описуєте потрібно набагато більше часу як і праці над собою. Ви хрещена, але до Церкви почали ходити лиш останні два роки, хоча мали це робити все своє прожите життя. Уявіть собі що ви пропустили всю школу, навчальні заклади в яких ви здобували освіту, весь час не ходили до лікаря, коли у вас були проблеми зі здоров’ям . І тільки останні два роки почали ходити до школи де вас вчать писати, читати, рахувати. Церква це духовна школа і часто прийшовши ми хочемо отримати все одразу будучи вже хворими, бо Церква це лікарня де ми лікуємо душу, а у вас все запущено тому що більшу частину свого життя ви не приходили до небесного вчителя, лікаря душ і тіл, нашого Сотворителя і Бога. Тому потрібно все робити поступово не навчившись читати, писати і рахувати неможливо вирішувати складні задачі і формули. Так і з молитвою і постом і у кожного він свій, а вершина поста це те що пропонує нам Церква, і йти до цієї вершини ми повинні поступово щоб не надірватись бо перешкод є багато. Вам потрібний мудрий духівник який вислухавши вас в каже вам на ваші помилки. Спаси Вас Господи!
  • Алла 24/10/2023 17:30:24
    Спаси Господи! Чи може православна жінка подавати молєбінь за здоров'я чоловіка католика у своєму храмі та ставити свічки? І як правильно молитись коли така ситуація?
  • прот. Євген 25/10/2023 16:57:29
    Слава Ісусу Христу! Звичайно що ви можете подавати на молебень за здоров’я свого чоловіка і ставити свічку у православному храмі, але також і вам потрібно молитися за вашу родину тоді молитва буде сильнішою, такі молитви ви зможете знайти в православному молитвослові. Також про таке краще запитати у настоятеля вашого храму, бо часто не завжди у всіх храмах моляться на проскомидії в літургії за людей які належать до інших конфесій. Спаси Вас Господи!
  • Oksana 21/10/2023 05:40:35
    Слава Ісусу Христу, Чи можна не спілкуватись з родичами , якщо вони погано відносяться до тебе і ненавидять твого чоловіка , через те , що в тебе своя сім‘я і ти більше не слухаєш їх поради ?
  • прот. Євген 25/10/2023 17:17:15
    Слава Навіки Богу Святому! Родині відносини часто в наш час є складними через те, що батьки часто хочуть впливати на своїх дітей, а діти часто противляться порадам батьків. В таких випадках повинні всі мати розуміння що кожна сім’я несе за себе відповідальність перед Богом про що ви мали чути в молитвах під час вінчання, як і кожна сім’я це є мала церква. Найкраще коли діти і батьки якщо є така можливість будуть жити окремо одні від одних. Але також діти мають пам’ятати одну із десяти заповідей даних нам Богом; - «Шануй батька твого і матір твою – і добре тобі буде і довго житимеш на землі». В таких випадках раджу не сприймати все з агресією, а з християнською любов’ю, бо зло породжує зло, а частіше моліться за своїх батьків і все налагодиться. Потрібно поступати із ближніми нашими так, як би ми хотіли щоб вони поступали з нами. Бо в майбутньому і ваші діти будуть поступати так із вами. Спаси Вас Господи!
  • Лідія 17/10/2023 05:41:01
    Добрий день! Ми з чоловіком првославні, але в першому шлюбі ми були повінчані в УГКЦ. Коли ми прийшли в Православну церкву, щоб повінчатися, то священник коли почув, що ми вінчалися перший раз в УГКЦ, сказав, що розвінчуватися нам не треба, так як ми православні! Два роки ми одружені і повінчані в Православній церкві. У мене таке питання, чи треба все ж таки піти в УГКЦ і розвінчатися? Дякую!
  • прот. Євген 25/10/2023 17:35:51
    Слава Ісусу Христу! Я вибачаюсь, але я не до кінця розумію ваше запитання, якщо я правильно зрозумів то ви зі своїм чоловіком приймали таїнство вінчання два рази, перший раз в католицькій церкві, а другий раз у Православній Церкві. Виходячи з того що я зрозумів, якщо ви взяли останній шлюб в Православній Церкві то вам непотрібно вже звертатись до католицької церкви, так як все мало бути вирішено до другого вінчання, але якщо вас було допущено до вінчання православним священником тому всі дії після не мають ніякого змісту. Спаси Вас Господи!
  • Каріна 14/10/2023 14:27:00
    День добрый. Недавно узнала что мой муж был помолвлен в церкве с первой женой. Поженились в ЗАГСЕ не венчались.. Несколько лет назад они развелись по её вине. Она ему изменяла. Сейчас он в браке со мной. Мы расписаны в церковь не ходили не венчаны. Может он как-то с ней связан церковно?
  • прот. Євген 25/10/2023 17:50:19
    Слава Ісусу Христу! Тільки прийняття Таїнства шлюбу в Церкві по добровільній згоді пов’язує і робить чоловіка і жінку єдиним цілим, які отримують благословення на подружнє життя та створення християнської сім’ї. Спаси Вас Господи!
  • Яна 07/10/2023 10:48:08
    Слава Ісусу Христу! Скажіть будь ласка якщо хлопець ходить в католицьку церкву а дівчина в православну церкву, то нема різниці де брати шлюб?
  • прот. Євген 25/10/2023 17:58:32
    Слава Навіки Богу Святому! Правильно буде коли молоді люди ще до вінчання узгодять між собою в якій вірі вони дальше будуть продовжувати своє подружнє життя в якій вірі будуть хрестити своїх дітей. Бо та Церква яка вас вінчає бере відповідальність за Вас перед Богом, як і ви даєте згоду, що всі подальші кроки будуть пов’язані із вірою в якій ви вінчались. Також це вирішить і на майбутнє багато ваших проблем. Спаси Вас Господи!
  • Ярина 04/10/2023 08:31:20
    Слава Ісусу Христу! Отче, скажіть, будь ласка, у мене проблеми з психікою, з 13 років у мене після стресу почався Окр, живу з ним вже 20 років, з роками лиш це захворювання загострюється. В дитинстві я молилася і завжди старалася жити по Божим заповідям, з дорослішанням, а також із захворюванням я почала віддалятися від Бога. У мене нав'язливі погані думки за своїх рідних, кого я найбільше люблю за тих іде в думках, що щось погане станеться, ці думки знищують мене. Почала молитися, ходити до церкви почалися богохульні думки. Це вже мене геть добило, я прошу пробачення у Бога за те, що я така людина. Я не можу ходити до церкви із-за цих думок. Я вже 20 років живу так, це так важко, нав'язливі думки заставляють робити ритуали. Кому із близьких розповідала, ніхто не вірить, кажуть що придумала собі і потрібно взяти себе в руки, але це не можливо. Я іноді по пів ночі не сплю, бо виконую ритуали, поки не з'являться хороші думки за рідних і поки богохульні думки не відійдуть. Це страшно, із-за такого життя я часто думаю, що не хочу жити, бо не можу справитися зі своєю хворобою.
  • прот. Євген 25/10/2023 18:07:46
    Слава Навіки Богу Святому! Вашу проблему неможливо вирішити письмово, можу вам лиш порадити знайти доброго священика-духівника, звернутись до нього про допомогу розказавши детально про вашу проблему. А також щоб дати вам пораду потрібно встановити точний діагноз що не можливо зробити онлайн. Тільки в спілкуванні з духівником, виконанні його порад ви з вірою в Бога зможете вирішити свою проблему. Головне не розчаровуватись і не впускати рук молитись і Бог вам допоможе. Спаси Вас Господи!
  • Анна 03/10/2023 19:18:16
    Доброго вечора, я б хотіла вас запитати що мені робити , в мене така ситуація що через мене страждають мою рідні що мене оточують , домашні тварини хворіють і ветеринари не можуть сказати чому , часто і людям приносю проблеми . Кажуть що за мною відчувається негативна аура , від моїх думок у деяких людей загорається лице і вуха дуже сильно . Чи може це бути зв'язано з тим що можливо в мені є нечиста сила ? Я не хочу причиняти біди і нещастя своїм близьким , хочу щоб у них було все добре і полоса нещасть пройшла . Допоможіть мені будь-ласка , порадьте що мені робити
  • прот. Євген 25/10/2023 18:10:10
    Слава Навіки Богу Святому! Вашу проблему неможливо вирішити письмово, можу вам лиш порадити знайти доброго священика-духівника, звернутись до нього про допомогу розказавши детально про вашу проблему. А також щоб дати вам пораду потрібно встановити точний діагноз що не можливо зробити онлайн. Тільки в спілкуванні з духівником, виконанні його порад ви з вірою в Бога зможете вирішити свою проблему. Головне не розчаровуватись і не впускати рук молитись і Бог вам допоможе. Спаси Вас Господи!
  • Юлія 12/01/2023 19:33:44
    Слава Ісусу Христу! Під час церемонії в РАЦСІ було одягнуто нареченому обручку на ліву руку. На правій руці в нього є проблема з суглобом (був давно перелом), тому відчуває дискомфорт і випадково дав нареченій ліву руку. Чи дозволяє православна церква носити обручку одному із подружжя на лівій руці, якщо ні, то як краще вийти із цієї ситуації?
  • прот. Євген 13/01/2023 19:02:24
    Христос Рождається! Церква немає відношення до світських заходів такого роду. Церква відповідає за дії які відбуваються в Храмі. Коли надумаєте взяти Церковний шлюб порадьтесь із священиком, проблеми такого роду вирішується індивідуально. Спаси Вас Господи!