Запитання священнику

Задати питання
  • Тетяна 12/01/2023 10:58:13
    Скажіть, будь ласка, чи можна хоронити людину у п'ятницю, 13 числа?
  • прот. Євген 13/01/2023 18:52:30
    Христос Рождається! Так можна.
  • Мар'яна 09/01/2023 20:55:52
    Христос Рождається! Чому княгиня Ольга і князь Володимир зараховані до лику святих? Християнство (в Україні зокрема) насаджувалося насильницьким шляхом, винищено купа народу. І хрестові походи... Як же заповідь "Не вбивай"? Чому всі церкви в золоті, в храмах є крамниці, хоча Ісус розганяв торговців з храму? Церкви в золоті, а мільйони людей у світі вмирають з голоду. Ісус нам не казав будувати золоті храми, цілими днями молитися, а казав допомагати ближнім і потребуючим, РОБИТИ добрі справи. Коли ми постанемо перед Судом Божим, Бог буде нас оцінювати скільки ми молилися і ходили до церкви чи по ділах наших? Я не кажу, що молитва це погано, але крім неї потрібно щось добре робити. Чому є різні конфесії, які вважають правдивими тільки себе, хіба Святе Письмо не одне для всіх? Я віруюча людина (хрещена в УГКЦ, але без проблем ходжу і в ПЦУ, бо вважаю, що Бог, якому ми молимось, один), але такі речі викликають дисонанс.
  • прот. Євген 13/01/2023 19:19:53
    Славімо Його! Раджу вам старатись краще виконувати Заповіді Божі, більше молитись і належати до однієї Церкви, яка і буде за вас нести відповідальність і вчення про Бога якої ви будете триматись. Бо хоча Бог один, але в кожної Церкви своє вчення про Бога і дорога до нього. А все інше залишити на суд Божий, щоб не впасти гріхи осуду. В кожної Церкви є своє Управління і воно якщо щось робить не так буде відповідати також перед Богом. Спаси Вас Господи!
  • Світлана 26/12/2022 04:47:33
    Слава Богу! Простіть, хотіла б запитати, як у мудрого порадника: а чому Україна не може повернутися до ідеї утвердження Автокефалії Православної Церкви в Україні та церковного календаря тих років, коли Всеукраїнський Церковний Собор (жовтень 1921 року) утвердив наше українське святкування? (Сьогодні наш священик на проповіді зачитав відмову Івано-Франківської єпархії святкувати Святе Різдво 25 грудня) Зараз - це найголовніше для збереження України, бо ворог, як і у ті часи наступає з усіх сторін... Спаси Господи!
  • прот. Євген 26/12/2022 14:15:28
    Слава Навіки Богу Святому! Для того щоб робити висновки відносно дати святкування Різдва Христового потрібно знати хоча б історію святкування Різдва Христового на нашій землі. А це історія не з 1921 року як ви пишете, а на багато давніша тисячолітня історія. Часто ми черпаємо для себе інформацію з інтернету з недостовірних джерел де нам підкидають перекручені і брехливі версії підкинуті часто самим же ворогом, а люди які часто далекі від Церкви і які живуть тільки інформаційними викидами ведуться на це. Так само які і у вашому запитанні багато неточностей, а від цього і не правильне тлумачення і розуміння. Я ще декілька років тому назад написав статтю про дату святкування Різдва Христового, прошу перейти по веб посиланню, чи зайти у розділ «Статті» і уважно почитати і вірю що ви для себе знайдете багато корисної інформації. Спаси Вас Господи і бутьте розумні. http://orthodox-viktoriv.if.ua/Blog/168
  • Ніна. 26/12/2022 03:12:33
    Добрий ранок. Після смерті мами 40 день припадає на 8 січня. Як правильно поступити в такій ситуації .Це свято. Чи можна поминати у святковий день? Чи можна заказати поминальну службу у церкві на 8 січня.? Чи можна зробити це раніше або пізніше 40 дня ? Дякую.
  • прот. Євген 26/12/2022 14:20:45
    Слава Ісусу Христу ! Якщо 40-й день придає на Різдвяні свята ви можете заказати заупокійну службу на будь який день раніше. А в 40-й день подати записку на Богослужіння і священнослужитель пом’яне тихо на проскомидії. Спаси Вас Господи!
  • Христина 25/12/2022 21:16:43
    Слава Ісусу Христу! Отче, я зустрічаюся з хлопцем вже 3 роки. Він і я впевнені в наших стосунках і в бажанні їх продовжити як сім'я. Але от моя мама його ненавидить, вона не хоче його бачити, чути, всякими способами пробує мене познайомити з кимось кращим на її думку, вона придумує всякі історії, наприклад, що я курила чи пила, щоб я не гуляла, хоча це не правда. Скажіть будь ласка, що мені робити? Як краще поводитися в таких ситуаціях? Як правильно просити допомоги в Господа? Дякую)
  • прот. Євген 26/12/2022 14:40:26
    Слава Навіки Богу Святому! Я розумію що ситуація для вас є складною бо одна справа почуття, а інша справа батьки. Такого роду конфлікт часто тяжко вирішити і наслідком буде, як часто це буває, що у майбутньому через прожиті роки якщо щось не складеться у вашому житті то, а бо ви будете звинувачувати батьків, або вони Вас. Звичайно щоб Бог дав доброго чоловіка потрібно молитись для цього є у молитвенику спеціальні молитви. Але раджу поговоріть із своїми батьками спокійно без плачу і злоби, напевно є якісь вагомі причини чому ваша матір так поступає, вислухайте уважно її. Ви повинні розуміти що загострюючи конфлікт із батькам в такій ситуації до нічого доброго не призведе. Хіба що ви і ваш хлопець самостійні люди які можуть після одруження забезпечити самі себе і маєте все для повноцінного сімейного проживання. У вашому випадку головне не спішити, разом молитись, частіше сповідайтесь і причащайтесь і Бог розставить все на свої місця. Спаси Вас Господи!
  • Ігор 22/12/2022 12:25:38
    Слава Ісусу Христу. Я з дитинства цікавлюся шахами, брав участь у різних змаганнях. Недавно дізнався, що у середні віки Церква заборяла цю гру. Чи можна християнам грати в шахи?
  • прот. Євген 23/12/2022 17:08:37
    Слава Навіки Богу Святому! Все залежить від того як ми ставимся до того чим ми займаємось і для чого ми це робимо? Грати в шахи не є гріхом, гріхом є азарт в який люди входять під час будь якої гри, коли стають фанатиками, заручниками гри, забуваючи про Бога. Гріхом є коли люди грають в шахи на гроші і часто програють як у карти все своє майно. Тому якщо відноситись розумно і не піддаватись на різні спокуси, та грати чесно без обману, тоді гра в шахи може допомогти розвиватись розумово і зробить вас кращим, головне щоб не впасти в залежність від гри. Господь каже - "Де скарб наш там і серце ваше". А серце наше повинно завжди бути чистим - "Бо чисті серцем Бога побачать". Спаси Вас Господи!
  • Єлизавета 21/12/2022 21:43:10
    Слава Ісусу Христу! Пробачте за турбування. В мене виникло досить важливе для мене питання. Вдома я досить часто каялася Богу в тому самому гріху, бо він ніяк не давав мені спокою. Я дуже часто молилася про прощення цього гріха, і невдовзі він перестав мене мучити. Підкажіть, будь ласка, якщо я захочу піти на сповідь, цей гріх треба називати, чи він вже прощений Богом та забутий? Заздалегідь дуже дякую 🙏🏻
  • прот. Євген 23/12/2022 16:50:05
    Слава Навіки Богу Святому! Коли ми відчуваємо що зробили гріх звичайно що найперше потрібно одразу просити у Бога прощення, з цього і починається наше покаяння. Але остаточне відпущення гріхів відбувається в храмі під час сповіді, коли священнослужитель читає розрішальну молитву. Для того щоб гріхи не забувались ми і повинні як найшвидше іти до сповіді, щоб на зачерствіти душею і щоб не розкаянні гріхи які ми забули не точили нас як міль точить дерево із середини. Тому завжди пам’ятайте що остаточне прощення і відпущення гріхів відбувається під час сповіді. Спаси Вас Господи!
  • богдан 20/12/2022 16:12:41
    слава Ісусу христу.. отче допоможіть зараз мені дуже важко на душі, чи можете за мене помолитися будь ласка!?
  • прот. Євген 21/12/2022 07:40:45
    Слава Навіки Богу Святому! Коли важко на душі вам також потрібно молитись і тоді коли з’єднається молитва Церкви за вас і ваша молитва буде ставати вам легше. Тільки потрібно ще розібратись чому болить вас душа яка причина? Коли болить душа це часто вже наслідок неправильного способу життя протягом довгого часу. Раджу піти в храм поговорити із священикомм і посповідатись Спаси Вас Господи!
  • Інна 19/12/2022 19:55:27
    Доброго дня. Дуже потребую поради щодо ситуації. Я вдова. Чоловік захворів і помер рік тому. Маю сина з особливостями розвитку. Дуже хочемо створити сім'ю з чоловіком, який хрестив мого сина. Він неодружений. Створити сім'ю йому не вдавалося. Будь ласка порадьте як бути в такій ситуації. Як нам отримати благословіння на шлюб? Дякую за відповідь
  • прот. Євген 21/12/2022 07:45:54
    Слава Ісусу Христу! Згідно правил Церкви ви перебуваєте в духовних родинних зв’язках тому не можете з хресним батьком вашої дитини одружуватись. Але раджу в такій ситуації звернутись до вашого місцевого владики він може детальніше розглянути вашу ситуацію! Спаси Вас Господи!
  • Мар'яна 19/12/2022 16:49:16
    Чи варто жінці поновлювати відносини з чоловіком, якого жінка залишила (пив, бив, гуляв ночами) і у якого були відносини з іншою жінкою в період розлуки з дружиною. Шлюб вінчаний.
  • прот. Євген 21/12/2022 07:50:01
    Слава Ісусу Христу! Вашу проблему може вирішити Церковний суд так сам він і дасть вам відповідь як правильно поступити у вашій ситуації, прошу звернутись у ваше Єпархіальне Управління! Спаси Вас Господи!