Запитання священнику

Задати питання
  • Іванна 03/10/2022 22:23:40
    Слава Ісусу Христу! Допоможіть знайти відповідь. Я втратила дитину на 8 місяці вагітності. Мій синочок при хороших аналізах і моєму самопочутті раптово завмер в утробі. Всі втішають мене, що «така воля Божа» і що моя дитина стала ангелом і служить Богові. Скажіть будь ласка, чи це справді може бути так і моя дитина стала ангелом з Божої волі? І Як мені молитись за нього? Бо мені дуже гірко на душі, шо я нічого для нього зробити не можу, щоб йому було добре там, на небесах. Однозначної відповіді не знайшла куди попадають такі дітки і чи мали вони душу? І як впоратись з втратою і продовжувати жити і для чого Бог посилає таке випробування? Ще додам, що ми з чоловіком у шлюбі менше року, ще не вінчані, але хотіли і хочемо обвінчатись.
  • прот. Євген 04/10/2022 14:54:48
    Слава Навіки Богу Святому! Я співчуваю вашому горю, але частково причину ви самі вказуєте тільки не до кінця розумієте, чи просто не хочете розуміти. Правильно було б спочатку взяти шлюб, а потім народжувати дітей. Тому раджу впорядкувати спочатку своє подружнє життя. І насправді на все воля Божа, а за дитину вам не потрібно молитись церква молиться за прощення гріхів, ваша ненароджена дитина яка має душу у цьому світі не жила, вона немає відношення до гріхів і цього життя. Місце спочинку її знає тільки Бог. А молитись вам потрібно за себе, за чоловіка, для полегшення вашого стану посповідайтесь разом і прийміть причастя, не забувайте про храм і Богослужіння, ведіть благочестивий спосіб життя і все стане на свої місця і ви ще народите дітей. Спаси Вас Господи!
  • Любов 02/10/2022 10:18:02
    Доброго дня. Що робити з натільними хрестиками, які позагубоювались,переплутались, з різних причин і просто сидять в коробочці не знаю чий де,купуються інші і дітям і дорослими, порадьте, що з ними робити. І ще якщо є церковні календарі з намальованими іконками чи молитовники старі, чи ікони, що з ними робити. Порадьте , будьласка. Дякую.
  • прот. Євген 04/10/2022 15:00:03
    Слава Ісусу Христу! Будь які Церковні речі які вже вам не потрібні для того щоб вони не осквернювались, потрібно викопати яму в землі, там де не ходять люди, спалити все і прикопати. Спаси Вас Господи!
  • Вікторія. 01/10/2022 03:43:16
    Похрестили дитину не церковним ім'ям (немає такого імені в Святках). Чи це є правильним? Чи можливо перехрестити дитину? Підкажіть як бути. І батюшка хрестив зовсім не той, хто мав би бути. Дуже негативні враження від хрещення. Я навіть до церкви після того хрещення ходити не хочу. Хоча розумію, що так не має бути. Може можна якось все виправити і нормально дитину похрестити?
  • прот. Євген 04/10/2022 15:09:46
    Слава Ісусу Христу! На жаль не можливо перехрестити вашу дитину, людина під час життя може хреститись тільки один раз. Мені шкода що так сталось, але ви як мати мали вибрати християнське ім’я для своєї дитини і тоді не було б проблем. Не потрібного по одному священику судити цілу Церкву всі ми не без гріха. Раджу піти до іншого православного храму знайти священика і він може провести чин найменування і благословити дитині християнське ім’я. Спаси Вас Господи!
  • Марія 29/09/2022 12:38:29
    Слава Ісусу Христу! Я православна християнка, і молюся про те щоб знайти своє місце в житті, знайти хорошу роботу. І псалмами і до святих молилася. Але результат мене здивував і ввів у розпач. Виявилося що роботу по спеціальності я навряд чи отримаю через брак досвіду в моїй сфері, я «стукала» протягом уже скоро 5 років в різні приватні компанії та державні заклади, де хоч і на різних етапах працевлаштування, проте мені відмовляли. Були випадки коли мене брали на роботу але як потім я розуміла то була спокуса і мені там не місце, тож я тікала з тої роботи. І все закінчувалося сльозами. Тепер коли я мала близько 50 спроб влаштуватися на роботу, я вичерпала свої сили і зневірилася. Десь я читала що якщо Господь благоволить, то все йде легко. А в мене виглядає так що я ламаюся в закриті двері. І тепер мені залишається тільки їхати за кордон на фізичну працю. Я боюся чи не буде і це помилкою, бо невдача це вже норма для мене. Тут у мене є можливість вести християнське життя, а там треба бути дуже пильним щоб не віддалитися від Бога. Однак тут мене нічого не чекає і перспектив немає, навіть зустріти свого чоловіка нема шансу. А час іде, підкажіть отче, як мені бути?
  • прот. Євген 05/10/2022 08:11:43
    Слава Навіки Богу Святому! Часто наша віра як і молитва заключається лиш в проханнях про земні блага, про матеріальний добробут, про забезпечення комфортного проживання на землі. Ми думаємо лиш про тіло забуваючи про душу. Христос каже нам - «Отож, не журіться, кажучи: Що ми будемо їсти, чи: Що будемо пити, або: У що ми зодягнемось? Бо ж усього того погани шукають; але знає Отець ваш Небесний, що всього того вам потрібно. Шукайте ж найперше Царства Божого й правди Його, а все це вам додасться". У вас багато розчарувань від вашого маловір’я, ви швидко опускаєте руки, а диявол цим користається і звідси всі ваші не вдачі. Покладайтесь на волю Божу і навчіться приймайте все без розчарувань і плачу пам’ятайте що коли ми з Богом то Бог нас ніколи не покине! Всі відповіді шукайте в храмі в поєднанні із сповіддю і причастям. Спаси Вас Господи!
  • Марія 29/09/2022 11:56:28
    Слава Ісусу Христу! 5 років тому зустрічалася з хлопцем (хрещений, але далекий від церкви та Бога), який всіляко намагався показати, що мене кохає. Але для мене це було не більше як гра, добре провести час в період юності. Врешті-решт, я його кинула, сказавши що нічого серйозного з ним не планую. Але на нього це не подіяло, він знає що мені байдуже до нього, і попри це слідкує за моїм життям, випитує про мене, пише смс, хоче зустрічатися знову. Я не хотіла бути ворогами тому читала ті смс і відписувала, але потім побачила що він не заспокоїться і тому блокувала його кожного року. Так і досі, йому вже пора женитися, а він досі нікого не має бо живе в ілюзії що я буду з ним. Я іноді молилася щоб його позбутися. Зараз молюся щоб вийти заміж, якщо буде Воля Божа на те. Бо мені вже також пора створити сім‘ю (хоча я і дуже боюся навіть цієї думки). Але вірю що Господь допоможе тому молюся. Як мені поводитися і що сказати цьому чоловіку щоб нарешті дав мені і собі спокій? Не хочеться ігнорувати бо це якось не по-християнськи. Але іншого виходу я не бачу.
  • прот. Євген 05/10/2022 08:28:18
    Слава Навіки Богу Святому! Це все наслідки вашого грішного життя, як ви пишете що це була, гра для того щоб по гуляти. У нашому житті все так просто не проходить, ви обнадіяли цього хлопця, ви ранили йому душу, тому страждає він, а через нього і ви. Якщо у вас дійсно до нього немає ніяких почуттів то поговоріть з ним, розкажіть все як є без образ, по просіть вибачення за свою гру і не тримайте на нього зла. І якщо він після вашої розмови буде вас дальше турбувати по цій проблемі тоді повністю перервіть із ним будь який зв’язок. А далі моліться також і за нього і Господь все розставить на свої місяця. А ви робіть висновки із свого життя щоб більше не допускали такої гри! Спаси Вас Господи!
  • Ксенія 29/09/2022 11:30:38
    Доброго дня! Я вже дуже довго намагаюсь підготуватись до Святого Причастя. І завжди зриваюсь, або часу не вистачає і пропущу ранішню молитву, або щось з’їм, і вважаю що все марно. Ось і на цьому тижні, простувала і у вівторок( свято Воздвиження Хреста) і вчора. Сьогодні вже мала молитись, але знову зіла суші там трошки риби і сиру. І тепер думаю що не маю вже права готуватись далі. Має це велике значення якщо я щось не те зіла, чи це не так важливо і мені можна далі постувати і причаститись? Молитви я прочитаю всі. Заздалегідь дякую за відповідь. Спаси нас Боже і помилуй 🙏
  • прот. Євген 05/10/2022 08:41:21
    Слава Ісусу Христу! Підготовка до причастя завжди повинна відбуватись із розумінням того, що ми готуємось прийняти найсвятіше Тіло і Кров Христа Спасителя. А для того щоб приходило таке розуміння треба завжди згадувати про страждання Христові на хресті. Тому якщо Христос за кожного з нас постраждав, то чому ми не можемо достойно підготовившись прийняти Його. Звичайно для цього лиш потрібно трохи попрацювати над собою. Якщо ви собі буде дозволяти під час підготовки на вашу думку не значні опущення то в майбутньому воно ввійде у привичку і ви почнете нехтувати всією підготовкою. Ми повинні виховувати в собі силу волі і навчитись боротись із спокусами. Спаси Вас Господи!
  • Надія 28/09/2022 16:12:28
    Доброго дня. Скажіть будь ласка чи можна подати на церковний розвід якщо чоловік і жінка не хочуть більше бути разом. І перед вінчанням в них була ніч кохання?
  • прот. Євген 04/10/2022 15:14:27
    Слава Ісусу Христу! Такі справи може вирішувати Церковний суд прошу спочатку добре подумати і звернутись у ваше Єпархіальне Управління. Спаси Вас Господи!
  • Аліна 28/09/2022 07:18:01
    Слава Ісусу Христу. Я дуже вдячна Вам за Ваші мудрі поради, я щаслива що можу отримати істинно християнську відповідь на свої запитання і маю можливість виправити свої помилки. Хай Бог вас охороняє і дає Вам ще довгих років життя в благодаті. Дуже Вам дякую.
  • прот. Євген 04/10/2022 15:16:55
    Слава Навіки Богу Святому! Дуже Вам дякую! Взаємно! Звертайтесь. Спаси вас Господи!
  • Анонім 27/09/2022 10:07:56
    Слава Ісусу Христу! Я одружений, є дитина, але в нас з дружиною немає ніяких відносин, я стараюсь якось достукатись до неї, але вона хоче жити сама по собі, ми просто як співмешканці, каже якщо хочеш то йди мені і так добре. Якихось причин чи проступків таких поганих з мого боку не було, звичайно не ідеальний і були сварки в нас, але нічого такого, просто через дрібниці, але я вчусь на помилках і стараюсь виправитись тільки це не міняє нічого в наших стосунках. Ми ходимо в церкву, правда в різні парафії бо я весь час ходив в одну, а вона туди не хоче бо то дальше їхати. Я стараюсь сповідатись і приймаю святе причастя. З нею я не можу ні про що поговорити навіть, хоча ніколи не відказую коли щось потрібно допомогти. Я почуваюсь розбитим, нещасним і самотнім. А недавно в соцмережі випадково познайомився з однією дівчиною, і якось вона так припала до серця, що це не мож словами пояснити, ми просто спілкувались кілька раз, але звичайно не збираюсь зраджувати, не зважаючи ні на що. В мене ще й проблеми із здоров'ям, але дружина навіть словом не підтримає ніколи. Я просто хочу запитати поради як жити дальше, як вистояти? Дякую!
  • прот. Євген 05/10/2022 09:05:31
    Слава Навіки Богу Святому! Завжди коли виникають проблеми в подружньому житті то потрібно розуміти, що винні у цих проблемах обоє. Тому що разом робили помилки не до працювали, а звідси і охолоджуються стосунки, а далі приходять і багато інших проблем. І часто закінчується розпадом сім’ї. Добре що ви стараєтесь щось виправити як ви пишете, але часто ми хочемо вже і одразу, хоча помилки робили довгий час. Ми завжди повинні ставити перед собою ціль спасіння шлюбу і йти до цього повинні з Богом з молитвою з виправленням в першу чергу свого життя, тим більше що у вас є дитина. Диявол буде підкидати різні спокуси і показувати «кращих» жінок і розчарування у своїй сім’ї. Почніть із себе переставши думати про свою самотність, наберіться терпіння знаючи що життя коротке. А хвороби нам про це нагадують. Почніть працю над собою, над своїм духовним ростом, через виконання Заповідей Божих всі ліки є в Церкві. Просто треба прийти і їх взяти. І Господь все вправить Спаси Вас Господи!
  • Анна 27/09/2022 08:20:31
    Добрий день, Я знаходжусь зараз за кордоном і немаю змогу ходити до церкви, у мене немає ікон, коли молюсь невідчуваю сильного зв‘язку із Богом. В місті, де я живу є багато іммігрантів з іншою релігією, коли вони розповідають за свого бога, я входжу ніби у транс і починаю багато у чому сумніватись. Поспілкувавшись із мусульманином, я знайшла правду і в його словах стосовно Корану і їхнього бога, через не знання майже нічого про Ісуса Христа і Пресвяту Трійцю, я відчуваю дивні почуття, боюсь зробити страшний гріх: я помічаю що починаю боятись молитись і хреститись, читаю багато інформацію в інтернеті, багато грішу. Батюшка, скажіть будь ласка, що мені робити, як мені вийти із цього стану🙏🏻
  • прот. Євген 28/09/2022 07:56:26
    Слава Ісусу Христу! Коли ви їхали за кордон вам потрібно було подбати про свою молитву, про ікони, молитовник. А під час молитви не потрібно очікувати на якісь особливий стан, молитва це розмова з Богом вірте що він Вас чує. Просто Богові потрібно відкрити свою душу і серце і покластись на Волю Божу. А ви маєте багато сумнівів через спілкування з іновірцями, через перегляди в інтернеті різного роду гріховної інформації. Тому не говоріть з іновірцями про Бога коли самі слабкі у своїй вірі. І ніколи не припускайте думку про зраду своїй вірі бо це спокуса від сатани,щоб потім ще більше не страждати. І звичайно по мірі можливості знайдіть храм для очищення душі хоч би раз в місяць. І не покидайте в ніякому разі молитву! Спаси Вас Господи!