Запитання священнику

Задати питання
  • Ліда 03/02/2021 07:27:51
    Доброго дня, вмене до вас таке запетаня коли похристили мою дочку я повісили хрестик на колисті через деякий час він лопнув зверху і получилося дві частини хрестик я поклала його в тррбинку і її під подушечки, коли виповнилося 1 рік купила в храмі інший хрестик, через деякий час я зняла його і поклала до того що лопнув зараз пройшло 4 роки я неможу знайти цей лопнутий хрестик тільки де поклала його знайшла хрестик зверху ніби чорна нарість чи може хрестик зцілитися? Що може в цій ситуації статися з дитиною що робити дякую
  • прот. Євген 05/02/2021 18:15:05
    Христос Рождається! Не потрібно шукати чудес, хрестик нам дається для захисту, для допомоги у молитві. І не потрібно забувати що його виготовляють із різного роду металу, пластика чи дерева і для того щоб він мав свою дію він повинен бути освячений і до нього треба ставитись з великою відповідальністю. Але якщо вже із ним щось сталося чи то загубився чи зламався то не потрібно тоді приписувати різні не християнські повір'я і шукати якихось знамен з вище. Тому вірте в Бога, а не в прикмети, виконуйте Заповіді Божі і з вами як із вашою дитиною буду все добре! Спаси Вас Господи!
  • Ліда 03/02/2021 07:11:42
    Доброго дня хотіла запитати у моєї подруги сталася така ситуація коли вона ходила вагітною дуже хотіла щоб була дівчинка, вона вішала на фігуру червону лєнту і просила на провідну неділю у своїх померлих бабусь щоб була дівчинка, а зараз хвилюється чи може щось статися з дитиною пройшло вже більше 4 роки,. Дякую
  • прот. Євген 05/02/2021 18:18:08
    Христос Рождається! Люди часто хочуть щоб в їхньому житті було все так як вони хочуть, тому часто кладуть свою волю, вище волі Божої. І в сучасному світі дуже часто вдаються до різного роду маніпуляцій, тільки щоб добитися свого, не задумуючись над тим що можуть нашкодити і собі і своїм рідним і близьким. Бо часто вірять не в Бога, а в різні язичницькі прикмети, забобони, а потім самі страждають. Бог якщо дає нам дітей то Він краще знає хто нам потрібний в певний час і скільки дітей благословити нам. Тому скажіть своїй подружці нехай дякує Богу за дитину незалежно від статі. А я вірю що дитина хрещена і якщо так то нехай приводить дитину до храму для причастя і сама нехай посповідається і причаститься і нехай веде християнський спосіб життя покладаючись на Бога, а не на різні прикмети. І тоді все буде добре і Бог допоможе і захистить. Спаси Вас Господи!
  • Фотина 02/02/2021 20:58:39
    Доброго вечора! Підкажіть, будь ласка, чи можна одружуватися якщо разом хрестили? Дякую
  • прот. Євген 02/02/2021 21:30:07
    Христос Рождається! Не можна, тому що ви перебуваєте в духовному родстві. Вас мав про це попередити священик перед Таїнством хрещення. Спаси Вас Господи!
  • Ірина 02/02/2021 11:21:31
    Христос Рождається!Скажіть будь ласка,чи можна робити весілля(святкуванння в ресторані,не шлюб)на Трійцю 20 червня?
  • прот. Євген 02/02/2021 20:53:20
    Славімо Його! Церква не благословляє в день святкування двунадесятих свят здійснювати інші торжества. Цього року дійсно 20 червня припадає велике двунадесяте перехідне свято Святої Тройці. Церковні свята нам даються для єднання із Богом через торжественну молитву для спасіння нашої душі, тому гріхом буде коли ми будемо нехтувати святим Божим днем, а віддаватись будемо своїм тілесним утіхам і різного роду забавам, нехтуючи і применшуючи роль Церковного свята. Спаси Вас Господи!
  • Любов 01/02/2021 15:32:43
    Христос народився. Нас з чоловіком двох покликали в хресні, але я знаю, що не можна парі, яка перебуває в шлюбі хрестити дитину. Спиталися в священника, який буде хрестити дитину, він сказав, що нічого страшного. Варто відмовитися комусь одному, чи можна хрестити дитину удвох?
  • прот. Євген 02/02/2021 20:54:45
    Славімо Його! Православна Церква не рекомендує чоловікові і дружині одночасно бути Хресними батьками. І для цього є багато різних перешкод. І якщо подивитись навіть із практичної сторони, коли вразі через сімейні негаразди така пара б розвелась, це стає проблемою для похресника. І в більшості так стається, що тоді дитина залишається без хресних батьків через небажання бачити один одного. Раджу комусь одном із Вас іти в хресні батьки, а не разом! Спаси Вас Господи!
  • Яцишин Ірина 31/01/2021 20:53:09
    Скільки дозволено випити алкоголю в компанії? І чи є гріхом прагнули бути успішним співачкою чи майстром своєї справи якою наділив Господь у житті? Кажуть що багатим важко увійти у Царство Небесне. Дякую
  • прот. Євген 02/02/2021 20:59:32
    Христос Рождається! В Біблії сказано: "пийте, але не впивайтесь" і мова тут йде про вино. Тому для кожного міра своя, все залежить від організму людини, для багатьох людей досить і однієї склянки щоб оп'яніти. А якщо мова йде про міцні алкогольні напитки то раджу їх взагалі не вживати і тим більше дівчатам, жінкам як майбутнім матерям. Думаю не потрібно вам розказувати скільки біди приносить горілка і як вона гробить людське здоров'я. Професії бувають різні і не всі вони благословенні Богом, тому що багато з них приводять до гріха. Особливо в наш час можна побачити що твориться на сучасній сцені, коли не так важливий спів як самий вигляд тих хто на сцені і чим більше він вульгарний, чим більше голих частин тіла, тим він по теперішніх мірках кращий. Тому раджу обирати професію яка приносить користь для душі і для тих хто нас оточує, яка дійсно людям допомагає, а не шкодить. Таких професій є багато - в яких можна бути успішним. І якщо багатство від професії приходить правдивим шляхом і не прикладається до нього серця, а приймається як Дар Божий і використовується правильно тоді в цьому не має гріха! Спаси Вас Господи!
  • Ольга 29/01/2021 18:48:36
    Добрий вечір.Дуже сумно визнавати,але в 21 столітті люди продовжують жити язичницькими традиціями.Навіть ті,хто ходить регулярно до церкви,називає себе глибоко віруючою людиною,часто віддають перевагу вірі у різні забобони,ніж в силу Бога.На жаль забобони заполонили ввесь життєвий простір людини,навіть релігійний.Інколи вже й не відрізниш,де правда,де вигадка.Декілька років тому моя мама плела вінок ,яким обшивають плащаницю .Їй в цьому допомагала і я,і ще одна сусідська дівчина.Не думали ми з мамою і не гадали,що згодом матимемо через це велику напасть і погану славу на все село.А все тому,що мамі цієї сусідської дівчини хтось сказав,що незаміжнім дівчатам заборонено плести вінки до плащаниці(це прирівнюється плетенню вінка до покійного),і через це вона не вийде заміж і буде хворіти.Після цього в адресу моєї мами посипались звинувачення,що це все було зроблено нею навмисно,на зло молодій дівчині.А далі були інші безпідставні звинувачення у всіх проблемах цієї сім'ї - і ставлення людей до моєї мами у селі різко змінилося.Багато людей почали цуратися її ,зневажати.Вона це все у свій час боляче пережила .З Божою допомогою і молитвами мама змерилася з цією ситуацією,а та дівчина ,дякувати Богу, без проблем вийшла заміж. Але мене все-таки цікавить,чи дійсно є така релігійна заборона щодо плетення подібних вінків,чи це ще одна забобонна традиція? А якщо є такі заборони,де про них можна дізнатися?
  • прот. Євген 02/02/2021 21:03:24
    Хрстос Рождається! Насправді люди дійсно схильні через своє маловір'я і дуже слабку воцерковленність змішувати грішне з праведним. І часто навіть із святими речами пов'язують не християнські речі через що і самі потім страждають. Тому і Христос прийшов у світ щоб нас навчити як правильно вірити і по вірі жити, тільки людям це не сподобалось і вони Христа розіп'яли і продовжують надалі Його розпинати своїми поступками, гріхами. Тому про все що ви розказали це не що інше як людські вигадки (забобони) які нічого не мають спільного із Церквою. Спаси Вас Господи!
  • Володимир 28/01/2021 10:39:49
    Як церква ставиться до Михальди і її пророцтв,чи можна ім вірити
  • прот. Євген 01/02/2021 11:41:58
    Христос Рождається! Вірити потрібно в Бога, і Бог нам дав Святе Писання, а там все сказано як правильно жити, в кого вірити і на кого покладатись. «Не надійтеся на князів, на синів людських, в них немає спасіння» (Пс. 145, 3). Спаси Вас Господи!
  • Олена 26/01/2021 12:03:15
    Добрий день, у нас виникла в сім'ї така ситуація, у моєї мами дуже тяжкий характер,вона постійно принижує і проклинає своїх дітей, говорить образливі слова, сварки починаються з дрібниць, недавно вона спробувала мене вдарити,і син якому 19 років дивлячись на це вдарив її, вона почала плакати і проклинати його,я переживаю за його, він дуже переживає що все ж таки якби не було,він не мав цього робити,напишіть як мені захистити мою дитину від проклять,і себе тоже, може є молитви які нам допоможуть,як нам поступити? Дякую.
  • прот. Євген 02/02/2021 21:09:00
    Христос Рождається! Звичайно що молитва завжди допомагає, бо молитва це розмова з Богом і якщо ми щиро звертаємося до Бога тоді він і нам допомагає. Але ще крім молитви потрібно також і виконувати Заповіді Божі, потрібно постити, ходити до храму на Богослужіння, сповідатись і причащатись і тоді ми будемо мати духовний щит, який і захистить нас від стріл диявола, а також від різних спокус і зокрема від будь яких прокльонів. В Церкві все взаємопов'язано, тому не можливо без християнського способу життя просто прочитавши якусь молитву одразу позбутись всіх проблем. Ну і звичайно було б добре щоб ви якщо це можливо жили окремо від своїх батьків і тоді проблем було б менше. Все залежить від нас, наскільки ми готові виправляти своє життя, наскільки ми хочемо ближче бути до Бога! Почніть із сином читати псалми вони заспокоюють і захищають. Спаси Вас Господи!
  • Петро 25/01/2021 18:17:41
    Христос народився! Допоможіть будь-ласка порадою! Спілкуюсь з дівчиною більше двох років,останнім часом зрозумів що полюбив її дуже сильно,не уявляю свого життя без неї,я старший за неї на 10 років,ми живемо одне від одного за 250 км.Дівчина дуже хороша,вихована.Вже давно я планую зустрітись з нею,вона здається теж не проти,ніяк в нас ця зустріч не получається.Вона говорить що у нас ще все попереду,дає мені надію.Зараз вона поїхала на місяць за кордон,я дуже важко переношу цю розлуку,дуже боюсь її втратити.Я ще нікого так не любив як її,навіть не думав що можна так сильно полюбити на відстані.Мене постійно мучить думка що вона може бути не моя,не можу змиритися з цим.Я полюбив її більше за життя,і бачу по розмові що теж їй не байдужий.Скажіть,чому ми не можемо ніяк зустрітися?Мені дуже важко без неї.Можливо є молитва за кохану людину.Можливо мені треба молитися за нас обох.Дуже важко мені на душі без неї.Немаю терпіння дочекатись її повернення.Постійно молю Бога щоб беріг її для мене,щоб вона стала моєю дружиною.Скажіть будь-ласка що мені робити?Ця розлука мене вбиває.Можливо таким чином Бог випробовує нас обох?
  • прот. Євген 02/02/2021 21:14:22
    Славімо Його! Вам потрібно бути обережним із такими стосунками на відстані і висновки я б радив вам робити тільки після живого спілкування. Бо дуже є дивним, що ви два роки спілкуєтесь в режимі онлайн і за цей час не змогли ні разу зустрітись, хоча відстань між вам як ви пишете 250 км. то для сучасного світу це раптом 5 годин на автобусі, чи поїзді я не говорю вже про автомобіль. Тому раджу вам якнайшвидше зустрітись, або якщо ваша віртуальна дівчина цього не хоче то треба ці зв'язки закінчувати, бо вони до нічого доброго не приведуть. Звичайно що молитва повинна бути невід'ємною частиною нашого життя і в молитвенниках ви зможете знайти молитви за майбутню дружину. А ще також потрібно і вести християнський спосіб життя і тоді вам Бог дасть все що потрібно для життя. Спаси Вас Господи!