Запитання священнику

Задати питання
  • Марія 15/07/2022 16:01:53
    Слава Ісусу Христу! Доброго дня отче! Дозвольте задати вам декілька питань. Скажіть, як ви ставитеся до кидання жереба, щоб знати, як правильно вчинити або прийняти рішення? Чи варто таким чином пізнавати волю Божу мирянину? Якщо ні, як правильно пізнати волю Божу? Якщо так, як правильно кидати жереб і не помилитися у волі Божій?
  • прот. Євген 19/07/2022 13:21:25
    Слава Навіки Богу Святому! У Церковній історії була така практика як кидання жереба її використовували Апостоли коли вибирали в яку частину світу йти проповідувати Християнство. Також деякі Православні Церкви використовували жереб при обранні Патріархів. Також була і практика в святих кидання жереба для того щоб дізнатись Волю Божу і як правильно поступити в тяжкій ситуації , але спочатку перед витягуванням жереба вони довго молились і постились підготовлюючи себе до виконання того на що в каже Бог через жереб. В нас час кидання жереба практично не використовується, тому що люди стали досить маловірними, а тим більше не готові стовідсотково виконувати те на що в каже Бог. Тому не раджу з цим гратись бо це велика відповідальність, а краще молитись просити Бога і перед прийняттям будь якого важкого рішення посповідатись та причаститись і Господь дасть вам правильне розуміння ситуації. Спаси Вас Господи!
  • Андрій 14/07/2022 06:41:21
    Скільки процентів священників упц мп на окупованій території моляться за ЗСУ і перемогу України, а не за військо окупантів як в Маріуполі?
  • прот. Євген 19/07/2022 12:23:07
    Слава Ісусу Христу! Вибачте, але запитання не до мене я не володію такою інформацією. Думаю вам треба звернутись з таким запитанням до Церкви московського патріархату! Спаси Вас Господи!
  • Діма 13/07/2022 20:12:00
    Що робити коли порушив присягу ,дану на євангелії,давав від алкоголю
  • прот. Євген 19/07/2022 12:34:08
    Слава Ісусу Христу! Вам потрібно піти посповідатись і прийняти Святе причастя і більше ніколи не давати присягу на Святому Євангелії. Тому що людина не здатна дотриматись жодної присяги! Господь дав на Заповіді Божі і настанови, живіть і старайтесь виконувати їх і все у вас буде добре. Читайте Святе Писання, а там пише „ І не впивайтеся вином, яке доводить до розпусти, а сповнюйтеся Духом“ (Ефесян 5:18) — Біблія засуджує сп’яніння та його наслідки. Спаси Вас Господи!
  • Татьяна 13/07/2022 19:20:58
    Доброго вечора!Я вибачаюсь, що торбую, але маю таке питання!Ми чекаємо на дівчинку хочемо похрестити Ясміна чи це ім'я є православне?Або можете надіслати книгу з іменами, якими можна похрестити? дякую
  • прот. Євген 19/07/2022 12:54:52
    Слава Ісусу Христу! В Православній Церкві немає такої святої яка б носила ім’я Ясміна, тому раджу обирати імена православних святих, для того щоб ваша дитина мала свого покровителя і заступника під час земного життя. Наближене православне ім'я є Яніна. Щоб знайти Православні жіночі імена зайдіть і інтернеті до Вікіпедії задавши у пошуку "Українські православні жіночі імена". Спаси Вас Господи!
  • Оксана 13/07/2022 19:18:59
    Доброго вечора. Чи можна кумом брати свого хрещеника?
  • прот. Євген 19/07/2022 12:58:35
    Слава Ісусу Христу! Можна якщо досяг повноліття і може взяти на себе відповідальність виконувати обов'язки Хресного батька . Спаси Вас Господи!
  • Люда 13/07/2022 14:40:48
    Слава Ісусу Христу!У мене делікатне питання.Я вінчана в шлюбі,але більше як пів року тому познайомилася з одним чоловіком.Ми спершу просто дружили,потім зрозуміли що любимо один одного.Незнаю що робити,бо розумію що емоційно і духовно згрішила(інтимну в мене з тим чоловіком не було) Почуття до чоловіка охололи.Молюся щодня,щоб Бог дав мені підказку.Порадьте що робити?
  • прот. Євген 18/07/2022 13:32:01
    Слава Навіки Богу Святому! У вас запитання не делікатне, а дуже грішне і відповідь ви на нього дуже добре знаєте я лиш вам нагадаю, що ви цю відповідь отримали коли Вас вінчали в Церкві. Тому все інше це блуд і розпуста, як наслідок неправильного подружнього життя. Ви обіцяли в храмі, що не покинете один одного аж до смерті, чи може ви коли вінчались грались з Богом. Раджу не гратись з Богом і не шукати собі оправдань в блудних поривах і стосунках, а налагоджувати своє подружнє життя Богом Благословенне і тоді Бог буде з вами. Спаси Вас Господи!
  • Василь 13/07/2022 06:09:05
    Слава Ісусу Христу.У мене питання до вас отче .Коли я проходжу до Церкви .І коли мені там хрест до голови прикладають чи коли йде освячення на якесь свято ,святою водою .Через мене щось проходе якась енергія. Мені добре .Це зі мною таке всегда .Що це означає. І що це може бути отче .Чекаю відповіді від вас. Дякую вам .І Слава Ісусу Христу .
  • прот. Євген 19/07/2022 13:04:39
    Слава Навіки Богу Святому! Коли ми перебуваємо у храмі на молитві чи прикладаємось до святих церковних речей на нас сходить Божа Благодать, тому ми частково можемо її відчувати. Тільки непотрібно завжди цього чекати. Бог дає нам в міру того наскільки ми можемо сприйняти. Спаси Вас Господи!
  • Katia 11/07/2022 17:18:10
    як знайти чоловіка?
  • прот. Євген 12/07/2022 14:09:09
    Слава Ісусу Христу! Моліться, просіть Бога, виконуйте Заповіді Божі, ведіть благочистивий спосіб життя і якщо на це буде Воля Божа, тоді ви його знайдете. Також моліться цією молитвою. Молитва дівчини про заміжжя О, Всемилостивий Господи! Я знаю, що велике моє щастя залежить від того, як любитиму я Тебе всією душею і всім серцем моїм і виконуватиму у всьому Святу Волю Твою. Керуй же Сам, Боже мій, душею моєю і наповнюй любов’ю серце моє. Я хочу догоджувати Тобі Єдиному, бо Ти - Творець і Бог Мій. Охорони мене від гордості й самолюбства. Розум, скромність і доброчесність нехай прикрашають мене. Лінощі є противними Тобі і породжують гріхи й пороки, то падай же мені бажання до сумлінної праці і благослови труди мої. Поскільки ж закон Твій Святий наказує людям жити в правдивому і чесному подружжі, то приведи мене, Отче Святий, до цього освяченого Тобою стану, не для догоджуванню бажанню моєму, а для виконання задуму й призначення Твого, бо Ти сам сказав: не добре чоловікові бути одному і, створивши йому жінку на помічницю, благословив їх рости, множитися і населяти землю. Вислухай смиренну молитву мою, з глибини дівочого серця Тобі принесену, дай мені чоловіка чесного, відповідального й побожного, щоб ми з ним в мирі й правді, любові і злагоді служили й прославляли Тебе, Милосердного й Премудрого Бога Отця, і Сина, і Святого Духа: нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Марія 08/07/2022 20:20:51
    Слава Ісусу Христу! Я віруюча православна християнка, мені 25 р., незаміжня. Тільки 3 роки пройшло відтоді як Господь мене навернув, а по відчуттях наче 50 років живу духовним життям. Щонеділі та у всі великі свята ходжу до церкви, сповідаюсь раз у місяць, борюся з пристрастями, думаю про світ як творіння Боже і звертаюся вдячно за все що маю, і тд. Нещодавно з Божою поміччю пройшла випробування хворобою (була операція) від якої отримала зцілення і вірю, що це було задля спокути за мої гріхи. Моя проблема в тому, що я не бачу особливого сенсу в земному житті, воно мене втомлює, дратує і напружує, не хочу бути з людьми, не хочу чути їхніх розмов, музики, лихослів‘я, обговорень і тд. Я запитую себе коли усе це закінчиться, щоб спокійно жити з Богом і святими (я щодня молюся до них). Мені нецікаво кудись їхати і щось досягати. Я задоволена тим, де я і що роблю. Чому життя для мене стало тягарем, отче?
  • прот. Євген 10/07/2022 13:12:07
    Слава Навіки Богу Святому! Ваше запитання можна розділити на декілька частин і якщо взяти до уваги лиш цю частину "Живу духовним життям. Що неділі та у всі великі свята ходжу до церкви, сповідаюсь раз у місяць, борюся з пристрастями, думаю про світ як творіння Боже і звертаюся вдячно за все що маю, і тд. Нещодавно з Божою поміччю пройшла випробування хворобою (була операція) від якої отримала зцілення і вірю, що це було задля спокути за мої гріхи ". То здається що ви все розумієте і робите все правильно, але все інше вами написане про ваше життя і ваш стан викликає великі сумніви по відношенню до вашого правильного духовного життя. Часто буває так коли люди забагато беруть на себе дуже швидко підриваються. Уявіть собі що ви хочете зайнятись спортом і досягти великих вершин і стати чемпіоном світу, прийшовши у спортивний зал ви, без підготовки, без досвіду почали піднімати важку штангу ви одразу підірветеся принесете шкоду вашому здоров’ю і зваc вже не вийде добрий спортсмен. Так і в духовному рості коли хотіти взяти швидко все і одразу тоді виникає неправильне розуміння Церкви, Бога. Світ цей створений Богом і Бог дає нам життя, щоб в ньому правильно прожити скільки нам відведено. Звичайно щоб повноцінно вам відповісти потрібно більше знати про вас і про ваше життя. Тому рекомендую Вам знайти доброго священнослужителя який зможе бути вашим наставником у духовному житті, щоб в подальшому не робити критичних помилок і в каже вам на ваші помилки. Спаси Вас Господи.
  • Марина 07/07/2022 19:09:38
    Добрий вечір! Отче, у мене до Вас таке запитання: для того щоб отримати підтримку Роду, знаю, що потрібно молитися за нього, починаючи з себе, і далі вимолювати прощення за всі гріхи предків. Які саме молитви читаються за себе, за живих родичів та за давно померлих предків? В якій послідовності?
  • прот. Євген 10/07/2022 13:20:04
    Слава Ісусу Христу! Вам не потрібно шукати підтримки у покійних із вашого роду за покійних треба молитись, щоб їх вимолювати і їх таким чином підтримувати. А вам треба шукати підтримки у святих в Матері Божої перед Богом. А молитви за покійних можна знайти у повному православному молитвослові який можна придбати у храмі. Також читання псалтиря за покійних допомагає покійним наблизитись до Бога! Спаси Вас Господи!