Запитання священнику

Задати питання
  • Дякую. 31/07/2022 11:18:50
    Добрий день, у мене питання про останні часи. Якщо буде час, будь ласка, дайте відповідь. Зараз відбувається багато глобальних подій, вони є в Біблії, у мене питання чи це є попередженням про другий прихід Ісуса в близькому часі чи все таки ми зможемо жити на Землі й надалі? Я отримала від одного священника відповідь, що здається ще нема ніяких ознак останніх часів, антихриста нема, він не об'єднав усі країни в одну, часу Великої скорботи нема. Мене це дуже хвилює, у мене було багато планів, а я знаю, що до Раю мені дуже далеко і моя доля - пекло. Я ще не готова давати відповідь перед Богом на Суді.
  • прот. Євген 03/09/2022 11:27:04
    Слава Ісусу Христу! Раджу вам шукати відповідь на питання що робити щоб спасти душу? А про другий прихід і кінець світу ніхто не знає ні години, ні місяця, ні року, знає тільки Бог. Тому Господь дав нам Святе Писання, дав нам Церкву і Заповіді божі, моліться, працюйте, живіть і очищайте душу від гріхів і дякуйте Богу за все. Наша біда що всі хочуть знати про своє майбутнє, про майбутнє світу зациклюються і шукають знамень і так душу свою гублять. А катаклізми, війни, терпіння завжди були, це для того щоб ми опамятовались і каялис, згадайте чому мамонти вимерли. Спаси Вас Господи!
  • Ірина 31/07/2022 08:00:39
    Слава Ісусу Христу!Отче Ми з чоловіком у цивільному шлюбі(це другий шлюб)чи можна освячувати обручальні кольца?
  • прот. Євген 13/08/2022 13:04:14
    Слава Навіки Богу Святому! Для того щоб носити освячені перстні (обручки) вам спочатку потрібно впорядкувати своє подружнє життя звернувшись до Церковного суду Вашої Єпархії. І якщо Церква на дасть вам право взяти Церковний шлюб тоді і відбудеться освячення ваших обручок. Спаси Вас Господи!
  • Наталія 31/07/2022 05:19:26
    Слава Ісусу Христу! Працюю в магазині і часто в неділю після служби старенькі жіночки приносять мені проскурки(так в нас кажуть). І от минулої неділі мені також принесли 3 маленьких шматочки, я зїла натще., а решту загорнула і сховала в кешеню, щоб дати дітям. Вдома я все витягла з кешені(чеки, гроші) і поставила на шафу, я думала що там і просфора, але вона десь загубилася, або через неуважність я добре не перевірила кешені і вона завернулася під підшивку і я їх випрала з одягом.Мені дуже соромно, що я таке могла зробити,молюся, прошу прощення в Бога і Ісуса Христа, збираюся у вихідний піти посповідатися, що я ще можу зробити? Дякую.
  • прот. Євген 13/08/2022 12:56:53
    Слава Навіки Богу Святому! Добре що у Вас є відчуття провини і що ви розумієте що ви поступили не правильно і часто до цього приводить наша неуважність і байдужість. Тому на далі запам’ятайте що з церковними і освяченими речами ми повинні поводитись благоговійно і уважно не відкладаючи тещо можна зробити вже і одразу на потім. Тому посповідавшись старайтесь щоб більше такого не сталось! Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 30/07/2022 14:25:15
    Слава Ісусу Христу!Чи потрібно постити перед причастям?
  • прот. Євген 13/08/2022 12:45:51
    Слава Навіки Богу Святому! У Православній Церкві є правило яке підготовлює нас до прийняття Святого Причастя. Тому раджу придбати у Храмі повний Православний молитвослов і там ви зможете знайти все для того щоб достойно підготовитись і прийняти Святі Дари. Також нагадує що піст є невід’ємною частиною при підготовці до Святого Причастя. Спаси Вас Господи!
  • Мирянка 29/07/2022 09:59:29
    Слава Ісусу Христу! Допоможіть, будь ласка! Сталася біда: молодий чоловік наклав на себе руки, будучи в стані алкогольного сп'яніння. Чи можна молитися за таку душу? Якщо так, то якими молитвами? І чи можна подавати в церкві записку за упокій? І чи буде гріхом, якщо таку записку за упокій подасть людина, яка не знає справжньої причини смерті (гріхом для неї)? Чи можна приховувати від людей справжню причину смерті, щоби люди не ображали дітей самогубця? Дуже чекаю на відповідь якнайшвидшу, якщо Ваша воля, бо серце розривається...
  • прот. Євген 13/08/2022 12:37:50
    Слава Навіки Богу Святому! Я співчуваю вашому горю, а повну відповідь на своє запитання ви зможете отримати прочитавши статтю по цьому посиланні https://orthodox-viktoriv.if.ua/Blog/71. Спаси Вас Господи!
  • Христина 28/07/2022 05:47:00
    Слава Ісусу Христу ! скажіть будь - ласка , що потрібно щоб взяти шлюб ?
  • прот. Євген 13/08/2022 12:34:21
    Слава Навіки Богу Святому! Для того щоб взяти Церковний шлюб Вам потрібно звернутись до найближчого до Вас храму і священнослужитель після проведеної з Вами розмови розкаже вам все що потрібно для цього. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 26/07/2022 14:39:37
    Слава Ісусу Христу. У мене питання до вас отче. Ми з чоловіком хочемо повінчатися але хочемо це зробити після народження синочка. Чи можна повінчатися і похрестити дитину в один і той самий день?
  • прот. Євген 13/08/2022 12:29:36
    Слава Навіки Богу Святому! Те що у Вас є бажання взяти Церковний шлюб це дуже добре, тільки правильно буде спочатку повінчатись отримавши Боже Благословення і потім вже думати про дітей. Також якщо ви вже чекаєте дитину то дуже добре було б, щоб ви впорядкували своє подружнє життя. Бо наданий час згідно вчення Церкви ви проживаєте у блуді, було б добре щоб ваша дитина народилась вже у Богом Благословенному шлюбі і потім вже відбулось і хрещення вашої дитини. Спаси Вас Господи!
  • Іванна 19/07/2022 09:36:51
    Слава Ісусу Христу,отче,у вікно мого будинку весь день стукає маленька пташка.З прикмет знаю,що це погана ознака,чи я помиляюсь?
  • прот. Євген 19/07/2022 19:56:34
    Слава Навіки Богу Святому! В Церкві немає прикмет, християни повинні жити не за прикметами, а за Заповідями Божими. Ми часто самі всяким прикметами ускладнюємо собі життя. Попробуйте дати пташці щось по їсти і дивіться на такі речі з іншої сторони. Спаси Вас Господи!
  • Сергій 19/07/2022 07:31:06
    Слава Ісусу Христу! Отче доброго дня вам та здоровья. Прожив я зі своєю коханою дівчиною Тетяною 14 років в громадянському шлюбі не вінчені та не розписані.перші 3 роки все було добре,вона дуже хотіла весілля і я був за ,так як кохали ми один одного по справжньому. але були молоді не було ані гідноі' праці ані грошей ,все чекав кращого часу. прийшов час і я два рази по пів року працював далеко від Украі'ни.коли останній раз повернувся моя дівчина вже була хворою на анорексію яка затьмарила і'і' розум та призвела до сильного схуднення,втрати фізичного здоров'я та психологічноі' рівноваги.досить часто потрапляла до реанімаціі' та стаціонару.і про весілля я вже не думав, а гадав як і'і' врятувати та вилікувати.до досить багатьох лікарів звертались,дуже багато різних таблеток і препаратів.був час що ставало краще вона дуже хотіла жити і трималася за кожну соломинку.але так сталося що вона покинула мене та рідних.Вона була доброю,веселою людиною,допомагала усім кому могла.не знаю ніяких гріхів за нею але усі ми грішні.дітей у нас не має.і ось хочу запитати як я і'й можу допомогти щоб вона все ж потрапила до Царства Небесного, щоб хоч після смерті вона не страждала,як правильно молитися, бо при житті 8 років дуже страждала. Вибачайте що так багато написав.Дякую Вам.
  • прот. Євген 19/07/2022 12:18:15
    Слава Навіки Богу Святому! Я співчуваю вашому горю і розумію що вам тяжко, але коли люди починають знущатись над своїм тілом повільно його знищуючи, вбиваючи, тоді це є не що інше як повільне самогубство яке є великим гріхом. В Церкві є пости які даються нам для духовного росту в поєднанні з молитвою, а різного роду голодування нічого спільного немає з Богом. Тому найперше подайте записки за її упокій хоча б на рік у монастирі, також по можливості подавайте записки в храмах на Літургію наймайте панахиди в храмі. І самі придбайте "Православний молитвослов" і там знайдете як правильно і які заупокійні молитви читати. Також читайте псалтир. І тільки так ви зможете допомогти її душі. Спаси Вас Господи!
  • Олександр 17/07/2022 14:53:10
    Отче, доброго дня. В мене питання по екології. Дружина купує свячену воду в церкві. Почаївську, в 1 л. пластикових пляшках. Вдома зібралось багато пустої пластикової тари з під свяченої води. Священик (православний храм) попередив дружину що пляшки з під води не викидати, а тільки спалити (етикетка та пляшка мають релігійні символи і не гоже щоб вони валялись на смітнику). Але в нас є сортування сміття, і для пластикового сміття в дворі є окремий контейнер. Пластикову пляшку перероблять в іншу пляшку, і так по колу. Хіба правильно чинить священник, вимагаючи спалювати пластик в дворі і забруднювати довкілля отруйним димом ? Як правильно чинити по християнські ?
  • прот. Євген 19/07/2022 13:45:44
    Слава Ісусу Христу! У Церковній практиці прийнято всі речі які освяченні чи посуд в якій перебувало щось освячене і вже непотрібне для використання спалювати, а попіл потім закопати у землю. Тому священик сказав це виходячи із древньої Церковної практики. Також треба брати до уваги те що пластикові пляшки появились набагато пізніше чим Церковні правила, тому правильно було б щоб у Церкві не використовували подібну тару. Але це сьогодні дешево, практично і зручно, чим будь який інший екологічний матеріал. Тому раджу поцікавитись там де купляли воду чи не приймають на переробку ці пляшки для Церковних потреб. Але етикетки із Церковним символами раджу краще спалювати і прикопати землею. Спаси Вас Господи!