Запитання священнику

Задати питання
  • Катерина 01/01/2022 18:37:21
    Слава Богу! Як можна переконати чоловіка, що дитину потрібно Причащати? Чоловік проти, аргументує це кожного разу по-різному, то на заваді коронавірус, то вже говорить, що дитині вино будуть давати, і каже, що коли дитина підросте, то тоді хай ходить. Як правильно вчинити і чи правильно приводити дитину у відсутності чоловіка? Коли він не з нами?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:37:16
    Христос Рождається! Часто словами ми не в змозі перконати близьких нам людей які мають іншу думку по вихованню дітей, чи релігійних питаннях. І прикро що такі дискусії часто виникають в сім'ях де батьки хрещені і брали Церковний шлюб. Які б самі мали бажати добра своїй дитині дбаючи прої їЇ духовне здоров'я, а не виступаючи проти вчення Церкви та Бога. Часто це трапляється через те що батьки самі ходять рідко до сповіді та причастя або зовсім не ходять. Що таке Причастя розуміє тільки той хто сам причащається, тоді Бог і дає розуміння і відкриває таємниці духовні. Тому вам потрібно спочатку разом із чоловіком іти на Богослужіння до причастя, а потім все стане на свої місця. Але якщо це неможливо тоді причащайтесь самі і дитину по можливості, тільки щоб це не ставало приводом для сварок між вами. Спаси Вас Господи!
  • Наталія 31/12/2021 21:22:33
    Доброго дня! Не дає спокою така проблема - як зняти гріх, якщо запросили священника відспівати нехрещеного покійника у родині. Згодом дізналися, що це є гріхом. Що тепер робити?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:38:59
    Христос Рождається! Якщо ви зробили це не свідомо через незнання, тоді це не буде вам рахуватись як великий гріх, але якщо ви свідомо обманули священика тоді це великий гріх. Тому що згідно правил Церкви священик немає права хоронити не хрещених. Але в будь-якому випадку вам потрібно якщо це можливо поговорити із священиком який хоронив покійника. Також обов'язково раджу вам піти до сповіді і до святого причастя тільки так ви зможете знайти спокій. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 29/12/2021 19:26:25
    Доброго вечора. Чи можна взяти за хресних батьків другій дитині, тих самих, що і в першої дитини?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:39:52
    Христос Рождається! Можна, тільки з практичної сторони краще було б якщо б ви взяли інших. В житті по різному буває навіть через якийсь конфлікт у майбутньому із хресними батьками ви можете позбавити хресних батьків одразу двох дітей. Тай чи вони готові до такої відповідальності! Спаси Вас Господи!
  • Дмитро 29/12/2021 06:23:27
    Всім відомо, що людина до гріхопадіння не старіла, не помирала та не хворіла. То виникає питання чому ж все-таки навіть великі святі, праведники все одно старіли та помирали? Вони ж відновили зв'язок з Богом шляхом смирення?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:40:51
    Христос Рождається! Людина до гріхопадіння жила у Раю і там вона не хворіла і не старіла і жила вічно. І смерть і хвороби і старіння прийшли до нас із втраченим раєм коли людину вигнали із Раю через гріхопадіння. А всі святі жили не в Раю, а так як ми на землі тому наша ціль вернутись до втраченого Раю, а це можливо тільки проживши на землі відведений нам час із Богом виконуючи Його заповіді . Що і зробили святі отці вернулись до втраченого Раю. Спаси Вас Господи!
  • Андрей 28/12/2021 13:25:58
    Добрый день, такой вопрос, нужно ли перед исповедью и причастием брать благословение у батюшки на прохождения трёх дневного поста? Заранее спасибо
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:43:41
    Христос Рождається! На проходження триденного посту перед сповідю та причастям не потрібно брати благословення у священика. Це є правило церкви яке повинні виконувати всі хто готується до Святої Сповіді та Святого Причастя. Спаси Вас Господи!
  • Олег 28/12/2021 13:00:20
    Слава Ісусу Христу. Отче, скажіть, який краще використовувати переклад Святого Письма?
  • Прот. Євген 11/01/2022 14:53:05
    Христос Рождається! Переклад Біблії професора Івана Огієнко (митрополит Іларіон) — це найбільш поширений і вживаний переклад Біблії українською мовою. Спаси Вас Господи!
  • Петро 27/12/2021 23:00:53
    Слава Ісусу Христу! Ми молода пара хочемо купити будинок але там вчинив самогубство хлопець як нам вчинити чи в такому будинку ніколи не буди злагоди і миру?
  • Прот. Євген 11/01/2022 14:55:00
    Христос Рождається! Раджу вам не зв'язуватись із таким будинком! Спаси Вас Господи!
  • Андрей Будзинский 22/12/2021 18:01:11
    Вечер добрый мама потеряла сына в аварии сидит теперь часто вспоминает покойника винит себя какакие последствия или надо время
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:46:22
    Христос Рождається! Коли ми втрачаємо рідних людей, а особливо коли мати втрачає дитину то звичайно нам важко на душі і на серці. Жаль, біль,тривога, смуток і розчарування вселяються в нас через втрачену близьку нам людину, дитину. Тільки ми як християни повинні боятись щоб наш плач не перйшов у затяжну депресію яку породжує в першу чергу розчарування і безвихідне відчуття. Мати повинна старатись зрозуміти що життя її дитини не закінчилось, вона просто перейшла у інший світ в який ми з часом всі перейдемо. І своїм смутком і плачем вона вже дитині не допоможе, а тільки нашкодить. Тільки молитва наша є єдиним засобом яка може допомогти і нам і тим хто відійшов у інший світ. Тому краще нехай мати бере Псалтир і читає псалми за упокій своєї дитини, подайте записки у храм на 40 днів, а ще краще подати в монастирі на річну молитву і тоді молитва Церкви і матері принесуть велику користь для душі втраченої дитини, бо наближать її до Бога і на серці матері стане спокійніше. Також потрібно матері сходити якнайшвидше до сповіді та причастя. Спаси Вас Господи!
  • Лілія 22/12/2021 07:51:53
    Доброго дня. В мене декілька місяців тому помер батько. Для мене було важко це пережити і повірити в це. Він помер у травні, зараз уже грудень, а я досі боюсь залишатись дома одна, коли я сама в мене таке відчуття що я можу його побачити. Скажіть, будь ласка, що робити з цим страхом ?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:49:59
    Христос Рождається! Боятись потрібно не мертвих, а живих. Покійники нам не можуть нічим зашкодити, а живі можуть. Щоб перебороти ваш страх найперше почніть молитись за батька, а також подайте записки за його спокій. Коли приходять різні страхи читайте псалми з псалтиря. Підіть до храму нехай священик прочитає над вами декілька разів молитву від страху. Підіть до сповіді та прийміть причастя і страх покине вас. І душа ваша заспокоється. Спаси Вас Господи!
  • Любомир 21/12/2021 15:19:55
    Доброго вечора ви можна взяти шлюб 4 рідним братові і сестрі
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:51:18
    Христос Рождається! Згідно Церковних правил не можна, але для тих хто в четвертому поколінні можуть бути винятки. Але це вирішує тільки архієрей-владика до єпархії якого ви належете після уточнення вашого родоводу. Спаси Вас Господи!