Запитання священнику

Задати питання
  • Julia 02/10/2021 07:52:58
    Слава Ісусу Христу, в мене така проблема. Кажуть, що коли жінка нечита (у неї критичні дні) то вона не може тримати до хресту дитину-буди хресною мамою. Я не придала цьому значення і 4 роки назад у такі дні хрестила хлрпчика. Що тепер буде? Це забобони чи я порушила таїнство хрещення?
  • Прот. Євген 27/10/2021 08:06:26
    Слава Навіки Богу Святому! Дійсно Церква пропонує утриматись в такі дні від взаємодії із освяченими Церковними речами. Для таких жінок в дні очищення Церква пропонує брати участь у Богослужінні перебуваючи у відведених для цього місцях. В храмі цим місцем є притвор, або якщо дозволяє погода та є озвучення можна перебувати на церковному подвір’ї. Якщо з вами це сталось під час Таїнства хрещення по вашому не знанню і не завжди можна передбачити ці дні то в цьому вини вашої немає і на хрещення не впливає. Тому Таїнство хрещення є дійсним. Спаси Вас Господи!
  • Юрій 01/10/2021 15:05:45
    Слава Ісусу христу Дорогий отче, звертаються до вас з проханням допомогти вирішити ситуацію яка склалася в мене, я є прихожанин і віруючий нашої православної церкви, раніше ніколи не мав нічого проти УГКЦ і у місті де проживаю відвідував її і ходив там до сповіді. Зараз зустрічаюсь з дівчиною яка походить з сім'ї яка є ярим прихильником УГКЦ, а точніше її мама, яка вимагає щоб ми почали відвідувати тільки Греко-католицьку церкву, мовляв православні не моляться і на беруть початок від апостола Петра якому Ісус заповів церкву, я зараз принципово перестав відвідувати греко-католицькі храми, дівчина ходить зі мною в ПЦУ і їй тут подобається. Але я не знаю як правильно вчинити її сім'я проти православної церкви, я не знаю як бути зі шлюбом, як в майбутньому якщо народиться дитина, в моєму серці появилась ненависть до їхньої церкви ! Отче порадьте що робити?
  • Прот. Євген 27/10/2021 08:29:52
    Слава Навіки Богу Святому! Проблема про яку ви розповідаєте є дуже поширена в нашій державі через появу в Україні багато різних вір які не завжди є нам рідними і такими які ведуть до спасіння душі. В таких випадках вирішувати питання віри повинні не батьки, а двоє людей які хочуть створити сім’ю. Також раджу нагадати батькам, що апостолів було дванадцять і всі вони рівні між собою і ми Православні берем свою віру від Апостола Андрія Первозванного якого Христос покликав першого на служіння Апостольське і який проповідував на наших землях і благословив її. Також раджу триматись і не зраджувати своєї православної вірі проявлячи більше любові і викорінюючи ненависть, доказуючи правдивість віри православної не словом, а ділом. Тому що знаючи зомбованість та політизованість греко-католиків вам тяжко буде доказати їм щось словом. Також моліться за батьків і Бог дасть їм розуму та миру в їхні серця. Спаси Вас Господи!
  • Оля 21/09/2021 19:47:16
    Слава Ісусу Христу в мене порвалась вервичка, що робити замінити чи зремонтувати, і хрестик зламаний тримається лише на ниточці??? Дякую. Колись меню цю вервицю подарувала монахиня в церкві.
  • Прот. Євген 27/10/2021 08:38:45
    Слава Навіки Богу Святому! В Православній Церкві немає вервички і тим більше православні на ній не моляться. Вервичка це надбання латинської-католицької церкви. Православна церква використовує так звані чотки які нагадують частково по вигляду вервичку. Чотки використовуються православними християнами для того щоб можна було слідкувати за кількістю сказаних молитов. У вашому випадку якщо ваша вервичка вже зносилась то не придавайте цьому великого значення всі речі у цьому світі зношуться і церковні також. Тому її можна або покласти на зберігання, або спалити і закопати в землю. Спаси Вас Господи!
  • Ліна 11/09/2021 17:53:58
    Слава Ісусу Христу. Чи можна католикам подавати сорокауст за здоровя в православних монастирях?
  • Прот. Євген 27/10/2021 08:41:58
    Слава Навіки Богу Святому! Правильно буде коли православні будуть подавати на молитву в православних храмах, а католики у своїх католицьких храмах. Спаси Вас Господи!
  • Олег 10/09/2021 17:21:00
    Слава Ісусу Христу діло в тому що сьогодні померла моя Мама і я незнаю як далі бути як я можу допомогти духовно і що робити якщо я невстиг покаятися перед нею за все нехороше
  • Прот. Євген 27/10/2021 08:53:52
    Слава Навіки Богу Святому! Прийміть щире співчуття з приводу смерті вашої матері. І якщо ви не встигли примиритись зі своєю матірю і ви відчуваєте перед нею провину то звичайно що для того і є Церква. Яка дає Вам можливість під час вашого земного життя молитись за її упокій. І подоючи жертву на храм за спасіння її душі єднаючись через Бога молитвою зі свою матірю випросити у Бога їй Царство Боже і собі мир у вашому серці. Спаси Вас Господи!
  • Катерина 10/09/2021 06:30:25
    Добрый день! Скажите пожалуйста можно ли резать всё круглое, а также пользоваться ножом, в праздник Усекновения, или это всё людские суеверия? Свекровь говорит что нельзя в этот день и нож брать в руки!!
  • Прот. Євген 27/10/2021 09:18:24
    Слава Ісусу Христу! В першу чергу ви повинні знати що це є Церковне свято, а в свята Церква закликає нас на Богослужіння і фізично працювати забороняє нагадуючи нам про 10 заповідей Божих. Якщо мова йде про приготування їжі в цей день то звичайно ви можите використовувати ніж як допоміжний засіб у цьому і різати ним не зважаючи на кругле чи квадратне. Так як все те що ви робите на кухні немає відношення до події яка сталась в цей день. Треба вірити в Бога а не в різні прикмети і виконувати Заповіді Божі. Спаси вас Господи!
  • Анна 09/09/2021 20:02:52
    Отче ми з чоловіком офіційно одружені 4 роки , маєм синочка 11 місяців. Взяли благословення в батьків але не встигли повінчатися бо чоловік загинув у аварії. Чи можу я читати за нього молитву як вдова?
  • Прот. Євген 27/10/2021 09:03:20
    Слава Навіки Богу Святому! Так ви можите молитись як вдова і потрібно щей посилено молитись за його упокій подаючи записки в храм на Богослужіння, зважаючи на те що що смерть наступила в наслідок аварії і людина померла не розкаявшись у своїх земних гріха, тому потрібно вимолювати його душу. Спаси Вас Господи!
  • Вероніка 09/09/2021 13:59:11
    Слава Ісусу Христу! Маю маленьку дитину, 3 місяці, і всі в один голос кричать, що виставляти фотографії маленької дитинки в інтернеті не можна, бо хтось може врікти. Як церква ставиться до такого?
  • Прот. Євген 27/10/2021 09:27:43
    Слава Ісусу Христу! Церква нас навчає що християни не повинні висталяти своє життя на загальний показ, а тим більше сімейне життя. Все що сьогодні робиться в інтернеті і виставляється в соціальних сітках має ціль потішитись перед іншим, викликати заздрість в інших, отримати різного роди лайки, коментарії, компліменти. Я не думаю що воно може принести хоч якусь користь вашій дитині, а те що не приносить користі може принести шкоду. З рідними і близькими про життя вашої дитини ви можите поділитись іншим способом. Спаси Вас Господи!
  • Надія 06/09/2021 09:57:49
    Доброго дня! Підкажіть будь ласка, якщо двоє сестричок похрещені під одним іменем, чи може це вплинути на їх захист? Дякую.
  • Прот. Євген 27/10/2021 09:35:39
    Слава Ісусу Христу! Якщо ви охрестили своїх дітей у Церкві то вони вже мають захист від самого Бога маючи Ангела хоронителя. Вам лиш потрібно цей захист підтримувати виховуючи ваших дітей у християнському дусі. Причащаючи і навчаючи їх молитви та заповідям Божим і це буде найкращий захист для ваших дітей. І ви також повинні не забувати про молитву за своїх дітей та про храм Божий. Спаси Вас Господи!
  • Анастасія 01/09/2021 09:07:24
    Доброго дня! Допоможіть будь-ласка розібратись з питанням, мене просять бути хрещеною мамою дитинки, але я одружена з мусульманином, чи можу я хрестити дитя? Дякую
  • Прот. Євген 27/10/2021 09:38:25
    Слава Ісусу Христу! Якщо ви мусульманка то ви не можите бути хресною матірю для дітей які охрещуться у православному храмі. Хресні батьки повинні бути однієї віри зі своїми похресниками. Спаси Вас Господи!