Запитання священнику

Задати питання
  • Євген 22/03/2021 18:00:46
    Добрий день. Допоможіть. Уже довгий час не можу знайти стабільну роботу. Перебиваюся періодичними заробітками. Накопичилися борги і кредити. При цьому треба допомагати рідним. Ми - переселенці з Донецька. За професією я журналіст. Днями запропонували роботу редактором сайту для тих, хто захоплюється ставками на футбол. Суть роботи в тому, щоби збільшувати популярність сайту, створюючи матеріали, які були б цікаві та корисні людям, які ставлять на футбольні матчі. На самому сайті не можна робити ставки на гроші, але на ньому рекламуються букмекерські контори. Мені важко визначитися. З одного боку, тривале гнітюче безгрошів'я і пропозиція роботи, яка безпосередньо не передбачає обман і маніпуляції, а може навіть допомагати людям підходити до ставок аналітично, а не емоційно. З іншого боку, це так чи інакше пов'язане з азартом, його популяризацією і підживленням серед цільової аудиторії. Як бути? Якщо відмовлюся від цієї пропозиції, залишуся у фінансовій ямі на невизначений термін, враховуючи, що знайти нормальну роботу останні роки не виходить, а треба піклуватися не тільки про себе. Чи згрішу я, якщо прийму цю пропозицію? Чи буду я грішити, займаючись такою роботою?
  • прот. Євген 22/03/2021 19:10:07
    Слава Ісусу Христу! Ви все самі добре розумієте описуючи свою проблему тай і роботу яку вам запропонували. Все що повязано з азартом та різного роду лотереями приховує в собі в першу чергу обман, хитрість, лукавство, а через це багато людей згубило свої душі. Ви мусите розуміти якщо ви приймаєте цю роботу ви стаєте співучасником цієї системи, яка дурить людей, ви стаєте співучасником гріха. Можу порадити вам зважаючи на вашу скруту матеріальну лиш одне: якщо ви бачите що працюючи на цій роботі ви зможете хоч якось допомогти людям зрозуміти де правда, а де обман тоді ідіть працюйте з умовою що працюючи ви посилено шукаєте іншу роботу. Тому що на чужому горі далеко не заїдеш. Посилено молитесь перебуваючи у пості, сповідаючись і причащаючись! Спаси Вас Господи!
  • Марія 22/03/2021 08:34:15
    Слава Ісусу Христу! Скажіть будь ласка як правильно мені зробити бо багато підсказок з боку. Роковина смерті чоловіка припадає на другий день свята Паски 3 травня. Я знаю що не дають до церкви в ці дні за упокій. Як мені правильно зробити поминальну та обід за покійним.Дякую.
  • прот. Євген 22/03/2021 18:30:42
    Слава Навіки Богу Святому! Правильно буде коли ми в час Великого посту посилено будемо молитись за душі які відійшли у вічність і для цього в час посту є Богослужіння під час яких моляться за упокій, переважно це кожна середа, п'ятниця і субота. Також не подобає в час посту робити застілля, поминки на яких будуть вживати різну їжу і алкоголь для душі потрібна лиш молитва все інше є земне і потрібно лиш щоб догодити людям. Тому якщо ви хочете зробити правильно, дотримуючись правил Церкви, зробіть наступне. Запитайте у храмі коли в страсний тиждень буде заупокійне Богослужіння і приходьте на нього подаючи записку. А після Паски, після світлого тижня найміть заказне заупокійне Богослужіння. І також якщо це потрібно можете і зробити обід. Спаси Вас Господи!
  • Анна 21/03/2021 11:18:35
    Доброго дня! Підкажіть будь ласка, мені 15 років. Я хочу спробувати постити але Батьки кажуть що поки що мені не бажано тримати піст, тому що мій організм ще розвивається і потребує білок. Дайте пораду чи можна зробити так, наприклад їсти молочні продукти, яйця але не вживати нічого м'ясного? Дякую!
  • прот. Євген 22/03/2021 18:33:06
    Слава Ісус Христу! Вам потрібно спочатку розібратись що таке піст і для чого він вам потрібен? Бо більшість молодих людей постять щоб схуднути і підтримати свою фігуру - тоді це не піст, а дієта. Піст завжди поєднується із молитвою, із покаянням та боротьбою з гріхами. Піст - це також відвідування Богослужінь та відмова від різного роду гулянь. Тому якщо ви хочете такого поста, тоді ваші батьки не праві, це означає що вони самі ніколи не постили і не розуміють що таке піст. Бо правильний піст ніколи і нікому не зашкодить, а буде тільки вам на користь для Спасіння душі. А в сьогоднішній час дуже багато різної постової їжі в якій є і білок і все що потрібно для вашого організму тай за 40 днів правильного посту, а не голодування, ви станете тільки кращими і здоровішими і в душі і тілі. Спаси Вас Господи!
  • Марія 21/03/2021 02:40:47
    Допоможіть будь ласка, хлопець адвентист сьомого дня (суботник) і говорить що якщо не стану в його віру то ми розійдемось, що мені робити? Чи мені потрібно прийняти його віру? А. Я його сильно люблю
  • прот. Євген 22/03/2021 18:33:50
    Слава Ісус Христу! Краще розійтись чим зрадити свою віру і потім ціле життя страждати і прирікати на страждання своїх дітей якщо вони будуть. Адвентисти - це не віра, це секта яка немає нічого спільного з Богом. Йому треба навернутись до Бога і до віри християнської і тільки тоді ви можете з ним мати плани на майбутнє. Спаси Вас і бережи Вас Господи!
  • Аліна 20/03/2021 14:11:02
    Доброго дня, допоможіть , будьласка, В мене є питання стосовно «Вінчальних Батьків» Мого чоловіка рідний брат, повинен обвінчати наших вінчальних батьків , чи можемо ми їх після цього взяти у «Вінчальні батьки»
  • прот. Євген 22/03/2021 18:34:43
    Слава Ісусу Христу! Я не розумію про що йде мова, в Церкві немає терміну "вінчальні батьки". Є хресні батьки, уточніть запитання! Спаси Вас Господи!
  • Олег 20/03/2021 13:49:16
    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, чи можу я взяти за хрещеного батька чоловіка своєї сестри, якщо ми з нею хрестили іншу дитину, але булиз нею в різних парах.??
  • прот. Євген 22/03/2021 17:20:41
    Слава Ісус Христу! Можете. Спаси Вас Господи!
  • Катерина 19/03/2021 18:02:54
    Слава Ісусу Христу! Чи потрібно знову сповідатися якщо були погані думки під-час причастя?
  • прот. Євген 22/03/2021 18:35:28
    Слава Навіки Богу Святому! Якщо відчуваєте неспокій на душі і мучить вас совість то звичайно що потрібно. Тим більше що ви пишете, що були погані у вас думки. Під час причастя треба молитись і думати тільки про Бога Спаси Вас Господи!
  • Лия 19/03/2021 08:34:21
    Мир вам! Скажіть будь ласка в старому и новому завіті написано що не можна вживати м'ясо свинини конини зайця. Вважається це великим гріхом. Але чому тоді більшість людей говорить що можна. Скажіть чи є грішне вживання цього мяса
  • прот. Євген 22/03/2021 19:41:39
    Слава Ісусу Христу! Апостол Павло широко роз'яснює, що віруючих у Христа немає обмежень в питанні про їжу, оскільки їжа ніяк не впливає ні на віру, ні на духовність людини, ні на його положення в очах Бога (про це говорив ще і сам Господь до Павла - Мат. 15: 17,18 "ви ще не розумієте, що все, що входить в уста, вступає в живіт, та й назовні виходить? А виходить із уст - походить із серця - і воно опоганює людину". "Слабого в вірі приймайте, але не для суперечок про погляди. Один бо вірує, що можна їсти все, а немічний споживає ярину. Хто їсть, нехай не погордує тим, хто не їсть, а хто не їсть, нехай не осуджує того, хто їсть, бо Бог прийняв його. Хто такий, що судиш чужого раба? ... хто їсть, для Господа їсть, бо дякує Богові, а хто не їсть, для Господа не їсть, і дякує Богові ". "Тож, хай ніхто вас не судить за їжу, чи за питво, чи за чергове свято, чи за новомісяччя, чи за суботи, бо це тінь майбутнього ..." (Кол. 2:16). "Якщо хтось із невіруючих покличе вас, і ви за хочете піти, то все, що дадуть вам, їжте задля совісті" (1 Кор. 10:27). "Все, що продається на торгу, їжте задля совісті; бо Господня земля, і все, що її" (1 Кор. 10: 25,26). " Я думаю цих прикладів із Нового Заповіту для вас достатньо щоб зрозуміти як правильно поступати. Спаси Вас Господи!
  • Вікторія 18/03/2021 18:25:43
    Доброго вечора! Чи можу я повінчатись і одружитися з сином моєї хресної
  • прот. Євген 22/03/2021 17:13:16
    Слава Ісус Христу! Згідно правил Церкви ви перебуваєте в духовному рідстві. Тому на такий шлюб потрібно взяти дозвіл в правлячого архієрея. Спаси Вас Господи!
  • богдан 18/03/2021 17:55:57
    Сквжіть будьласка чому християни не виконують заповідь божу день святий святкувати(мається на увазі день божий суботу)адже Бог нігде не скасоваввцеі Ісус не скасовував це і його учні
  • прот. Євген 22/03/2021 18:41:16
    Слава Ісус Христу! Для християн святим днем є неділя, тому що Христос Воскрес у неділю. Апостол Павло, повчаючи Коринтян, а з ними й усіх нас, наголошував: "Якщо Христос не воскрес, даремна ваша віра" (І Кор. 15. 14). Сенс християнства проявляється у воскресінні Спасителя, яке стало прообразом воскресіння для вічного життя всього людства. Ретельне дослідження Святого Письма та устрою Церкви ставить нас перед фактом: заповідь про суботу - це річ, яка була обов’язковою лише для представників cтарозавітнього боговибраного народу, як спомин про його визволення з Єгипетської неволі (Вих. 31. 16-17). Свідчення з книги Виходу є доволі однозначними: святість суботи належала виключно цьому одному народу, а не всьому людству, що жило тоді на землі. Коли своєю жертвою на Голгофі Бог визволив людство від влади гріха та смерті, воно отримало принципово інший закон, важливий не лише для євреїв, але й для всіх дітей Божих, єдиних у Христі. Лише, читаючи Біблію, у її контексті, ми зможемо вірно зрозуміти сенс того чи іншого вірша. Натомість, книга Діянь апостолів розповідає про зібрання християн у перший день тижня, себто -- у неділю за нашим численням. (Дії. 20. 7-11, пор. І Кор. 16. 1-2, Ін. 14. 20, 16. 23, 26 і т. д.). День народження Церкви -- сходження Святого Духа на апостолів відбувся теж у неділю, на п’ятидесятий день після Пасхи. У посланні римлянам апостол багаторазово наголошував: "…Кінець Закону Христос на праведність кожному, хто вірує". (Рим. 10. 4). Заповіді Божі, що були частиною Старозавітнього Закону з приходом Христа діяти перестали. Ми вже не є під дією Закону, а під Христом (Гал. 3. 24-25). Так і Сам Спаситель про Себе говорив: "Син Людський Господь і суботі" (Мт. 12. 8). Ці слова Церква розуміла завжди тільки в тому сенсі, що Христос назавжди відмінив вшанування суботнього дня, маючи над ним повну владу. Натомість, Христос запропонував людству свій особливий Закон, який почав діяти у Церкві після розп’яття, Воскресіння, Вознесіння та П’ятидесятниці. Оскільки принципи стосунків між Богом та людьми кардинально змінились, більшість вказівок Мойсеєвого Закону в новий час втратили актуальність. Христос навіть замінив Десять заповідей Божих на нові, більш досконалі "Заповіді Блаженств". Серед скасованих була і заповідь про вшанування суботи ( Див. Мт. 5. 3-12 і Лук. 6. 20-23). Спаси Вас Господи!