Запитання священнику

Задати питання
  • Анна 03/02/2021 22:11:34
    Доброго дня. Вибачте, що звертаюся до Вас з таким питанням. Прошу скажіть, як заслужити у Бога прощення і вимолити Його Милосердя для себе грішної? В моєму житті зараз жахливі проблеми ( я не перебільшую), майже у всіх сферах. Це триває вже дуже багато років і щодалі, тим тільки гіршає. Я не знаю що робити і як жити далі. Я втратила останню надію на вирішення своїх проблем. Єдине що мені не дає звести кінці з життям - це думка про те, що я християнка і за цей вчинок прийдеться відповісти. Будь ласка, зрозумійте мене правильно. Загалом я намагаюся оптимістично ставитися до життя і в найважчі часи, замість того щоб плакати, я завжди втішала себе думкою, що Господь допоможе мені. Але зараз стало нестерпно тяжко і до того ж немає жодної підтримки, навіть зі сторони рідних мені людей. На Ваш сайт я потрапила випадково. Тому від усього серця прошу у Вас поради, як у священика. Як мені молитися у безнадійній ситуації? Як вимолити у Бога щасливе вирішення своїх проблем? Благаю допоможіть мені. Буду дуже Вам вдячна. Хай Господь благословить Вас. Дуже дякую.
  • прот. Євген 12/02/2021 14:41:33
    Христос Рождається!! В наш час люди часто звертаються за порадою до Церкви, коли проходять крізь різні життєві ситуації. Коли ми молоді ми часто покладаємось на свої фізичні сили, на свій розум і нам здається що ми можемо все, ми думаємо що зможемо впоратись із будь-якими проблемами. Хоча ми до них зовсім не готові і коли починаються проблеми ми дуже швидко розчаровуємося, опускаємо руки, в душі сіється панічний страх і здається наступила повна безвихідь. Хоча проблеми, різного роду - терпіння, стреси це є невід’ємна частина нашого життя, вони нас загартовують, роблять нас сильнішими. Згадайте як загартовують сталь і для того щоб вона стала міцніша її спочатку нагрівають до високої температури, потім різко опускають у воду і так декілька разів і тільки тоді метал стає дуже міцним. Так само із людиною коли вона вміє розумно проходити крізь терпіння, то вона стає набагато сильнішою. Часто люди які звертаються до мене думають що в Церкві є чарівна паличка, змахнувши якою можна їх позбутись, нічого самим не зробивши для вирішення всіх проблем. Насправді в Церкви є ліки від всіх проблем, тільки ці ліки не діють без нашої праці на собою. Священик може лиш вказати правильну дорогу як вийти з різних ситуацій, може навчити як правильно жити, щоб зустрівшись із проблемою не падати духом. І щоб дати вам повноцінну пораду треба знати трохи більше про вас, тай і письмово це важко зробити, тому що не завжди прочитавши все правильно зрозумієте. Бо проблеми в нашому житті виникають не на порожньому місці, а від неправильного способу життя. Часто різного роду хвороби, терпіння - це наслідок довгого життя без Бога. Тому ви повинні себе запитати як живу я, чи ходжу до храму, коли останній раз я молились, коли постила, сповідалась, причащалась, чи знаю і виконую Заповіді Божі? Чи покладалась я на Волю Божу, чи може я завжди хотіла щоб було тільки так як я хочу? У вас все може дуже легко і скоро налагодитись тому що у вас проблеми незначні, більше ви їх роздмухуєте самі у своїй голові, через ваше маловір’я, а там де нема твердої віри у Бога приходить диявол і сіє паніку. А ви дякуйте за кожний прожитий день Богові і моліться покладаючись на нього, а він знає що Вам потрібно. А якщо думаєте що у вас великі проблеми то підіть в онкологічні лікарні, зайдіть у відділи травматології, у сирітські будинки, подивіться на тих людей які прикуті до ліжка, на тих дітей яким смерть дивиться в очі. І порівнявши ваші проблеми з їхніми самі дасте собі відповідь. На останок дам вам пораду - почніть читати Псалтир він заспокоює душу, вселяє віру і надію, захищає і допомагає в різних ситуаціях і ви іншими очима подивитесь на світ. Також носіть на грудях освячений хрестик і при перші можливості підіть до сповіді і прийміть причастя. Спаси Вас Господи!
  • Ольга 03/02/2021 16:28:50
    Христос народився! Я вдячна Вам за відповідь на моє попереднє запитання.А зараз хотіла б ще поставити декілька запитань про Псалтир(якщо Ви дозволите).Я ніколи не читала Псалтир і не знаю його призначення,хоч чула що це дуже помічна книга. 1.Коли читається Псалтир?Чи є до цього якісь перестороги? 2.Чи можна його читати будь-кому? А ще в нашій місцевості можна почути ,як деякі люди у відповідь на чиюсь образу кажуть:"Я найму на тебе савтирю"(я так розумію,йдеться про Псалтир).То наступне моє запитання таке: чи правильним буде читати цю книгу заради помсти комусь, і чи церква виправдовує такий вчинок?
  • прот. Євген 05/02/2021 18:11:58
    Христос Рождається! Псалтир - це перший молитовник, псалми - це молитви якими молились царі і прості люди, бідні і багаті. А молитва це розмова з Богом, розмова з Богом нікому не може нашкодити, а тільки допомогти у найскрутніших ситуаціях. Для того щоб я багато не писав раджу вам скопіювати та перейти по цьому посиланню і там ви зможете детальніше дізнатись про псалтир і як його читати https://parafia.org.ua/biblioteka/molytvy/dlya-choho-chytaty-psaltyr/ Спаси Вас Господи!
  • Оксана 03/02/2021 14:11:39
    Добрый день ! Скажите пожалуйста можно ли отмечать ребенку годик моей дочки если моя мама умерла недавно 40 дней будет в марте 3 го а ребенку 1 годик 16 го марта
  • прот. Євген 04/02/2021 13:52:16
    Христос Рождається! Хочу вас повідомити що цього року 16 березня припадає в перший тиждень Великого Посту тому в час Великого посту, а тим більше в перший тиждень Церква не благословляє будь які світські святкування, застілля чи гуляння. Але якщо б в цей час не було б поста я б радив вам зважаючи на те що ви тільки похоронили матір і шануючи її память утримались від різного роду святкувань поки не мине один рік з дня смерті, а відмітити скромно в колі сім'ї народження вашої доньки. Спаси Вас Господи!
  • Ліда 03/02/2021 07:27:51
    Доброго дня, вмене до вас таке запетаня коли похристили мою дочку я повісили хрестик на колисті через деякий час він лопнув зверху і получилося дві частини хрестик я поклала його в тррбинку і її під подушечки, коли виповнилося 1 рік купила в храмі інший хрестик, через деякий час я зняла його і поклала до того що лопнув зараз пройшло 4 роки я неможу знайти цей лопнутий хрестик тільки де поклала його знайшла хрестик зверху ніби чорна нарість чи може хрестик зцілитися? Що може в цій ситуації статися з дитиною що робити дякую
  • прот. Євген 05/02/2021 18:15:05
    Христос Рождається! Не потрібно шукати чудес, хрестик нам дається для захисту, для допомоги у молитві. І не потрібно забувати що його виготовляють із різного роду металу, пластика чи дерева і для того щоб він мав свою дію він повинен бути освячений і до нього треба ставитись з великою відповідальністю. Але якщо вже із ним щось сталося чи то загубився чи зламався то не потрібно тоді приписувати різні не християнські повір'я і шукати якихось знамен з вище. Тому вірте в Бога, а не в прикмети, виконуйте Заповіді Божі і з вами як із вашою дитиною буду все добре! Спаси Вас Господи!
  • Ліда 03/02/2021 07:11:42
    Доброго дня хотіла запитати у моєї подруги сталася така ситуація коли вона ходила вагітною дуже хотіла щоб була дівчинка, вона вішала на фігуру червону лєнту і просила на провідну неділю у своїх померлих бабусь щоб була дівчинка, а зараз хвилюється чи може щось статися з дитиною пройшло вже більше 4 роки,. Дякую
  • прот. Євген 05/02/2021 18:18:08
    Христос Рождається! Люди часто хочуть щоб в їхньому житті було все так як вони хочуть, тому часто кладуть свою волю, вище волі Божої. І в сучасному світі дуже часто вдаються до різного роду маніпуляцій, тільки щоб добитися свого, не задумуючись над тим що можуть нашкодити і собі і своїм рідним і близьким. Бо часто вірять не в Бога, а в різні язичницькі прикмети, забобони, а потім самі страждають. Бог якщо дає нам дітей то Він краще знає хто нам потрібний в певний час і скільки дітей благословити нам. Тому скажіть своїй подружці нехай дякує Богу за дитину незалежно від статі. А я вірю що дитина хрещена і якщо так то нехай приводить дитину до храму для причастя і сама нехай посповідається і причаститься і нехай веде християнський спосіб життя покладаючись на Бога, а не на різні прикмети. І тоді все буде добре і Бог допоможе і захистить. Спаси Вас Господи!
  • Фотина 02/02/2021 20:58:39
    Доброго вечора! Підкажіть, будь ласка, чи можна одружуватися якщо разом хрестили? Дякую
  • прот. Євген 02/02/2021 21:30:07
    Христос Рождається! Не можна, тому що ви перебуваєте в духовному родстві. Вас мав про це попередити священик перед Таїнством хрещення. Спаси Вас Господи!
  • Ірина 02/02/2021 11:21:31
    Христос Рождається!Скажіть будь ласка,чи можна робити весілля(святкуванння в ресторані,не шлюб)на Трійцю 20 червня?
  • прот. Євген 02/02/2021 20:53:20
    Славімо Його! Церква не благословляє в день святкування двунадесятих свят здійснювати інші торжества. Цього року дійсно 20 червня припадає велике двунадесяте перехідне свято Святої Тройці. Церковні свята нам даються для єднання із Богом через торжественну молитву для спасіння нашої душі, тому гріхом буде коли ми будемо нехтувати святим Божим днем, а віддаватись будемо своїм тілесним утіхам і різного роду забавам, нехтуючи і применшуючи роль Церковного свята. Спаси Вас Господи!
  • Любов 01/02/2021 15:32:43
    Христос народився. Нас з чоловіком двох покликали в хресні, але я знаю, що не можна парі, яка перебуває в шлюбі хрестити дитину. Спиталися в священника, який буде хрестити дитину, він сказав, що нічого страшного. Варто відмовитися комусь одному, чи можна хрестити дитину удвох?
  • прот. Євген 02/02/2021 20:54:45
    Славімо Його! Православна Церква не рекомендує чоловікові і дружині одночасно бути Хресними батьками. І для цього є багато різних перешкод. І якщо подивитись навіть із практичної сторони, коли вразі через сімейні негаразди така пара б розвелась, це стає проблемою для похресника. І в більшості так стається, що тоді дитина залишається без хресних батьків через небажання бачити один одного. Раджу комусь одном із Вас іти в хресні батьки, а не разом! Спаси Вас Господи!
  • Яцишин Ірина 31/01/2021 20:53:09
    Скільки дозволено випити алкоголю в компанії? І чи є гріхом прагнули бути успішним співачкою чи майстром своєї справи якою наділив Господь у житті? Кажуть що багатим важко увійти у Царство Небесне. Дякую
  • прот. Євген 02/02/2021 20:59:32
    Христос Рождається! В Біблії сказано: "пийте, але не впивайтесь" і мова тут йде про вино. Тому для кожного міра своя, все залежить від організму людини, для багатьох людей досить і однієї склянки щоб оп'яніти. А якщо мова йде про міцні алкогольні напитки то раджу їх взагалі не вживати і тим більше дівчатам, жінкам як майбутнім матерям. Думаю не потрібно вам розказувати скільки біди приносить горілка і як вона гробить людське здоров'я. Професії бувають різні і не всі вони благословенні Богом, тому що багато з них приводять до гріха. Особливо в наш час можна побачити що твориться на сучасній сцені, коли не так важливий спів як самий вигляд тих хто на сцені і чим більше він вульгарний, чим більше голих частин тіла, тим він по теперішніх мірках кращий. Тому раджу обирати професію яка приносить користь для душі і для тих хто нас оточує, яка дійсно людям допомагає, а не шкодить. Таких професій є багато - в яких можна бути успішним. І якщо багатство від професії приходить правдивим шляхом і не прикладається до нього серця, а приймається як Дар Божий і використовується правильно тоді в цьому не має гріха! Спаси Вас Господи!
  • Ольга 29/01/2021 18:48:36
    Добрий вечір.Дуже сумно визнавати,але в 21 столітті люди продовжують жити язичницькими традиціями.Навіть ті,хто ходить регулярно до церкви,називає себе глибоко віруючою людиною,часто віддають перевагу вірі у різні забобони,ніж в силу Бога.На жаль забобони заполонили ввесь життєвий простір людини,навіть релігійний.Інколи вже й не відрізниш,де правда,де вигадка.Декілька років тому моя мама плела вінок ,яким обшивають плащаницю .Їй в цьому допомагала і я,і ще одна сусідська дівчина.Не думали ми з мамою і не гадали,що згодом матимемо через це велику напасть і погану славу на все село.А все тому,що мамі цієї сусідської дівчини хтось сказав,що незаміжнім дівчатам заборонено плести вінки до плащаниці(це прирівнюється плетенню вінка до покійного),і через це вона не вийде заміж і буде хворіти.Після цього в адресу моєї мами посипались звинувачення,що це все було зроблено нею навмисно,на зло молодій дівчині.А далі були інші безпідставні звинувачення у всіх проблемах цієї сім'ї - і ставлення людей до моєї мами у селі різко змінилося.Багато людей почали цуратися її ,зневажати.Вона це все у свій час боляче пережила .З Божою допомогою і молитвами мама змерилася з цією ситуацією,а та дівчина ,дякувати Богу, без проблем вийшла заміж. Але мене все-таки цікавить,чи дійсно є така релігійна заборона щодо плетення подібних вінків,чи це ще одна забобонна традиція? А якщо є такі заборони,де про них можна дізнатися?
  • прот. Євген 02/02/2021 21:03:24
    Хрстос Рождається! Насправді люди дійсно схильні через своє маловір'я і дуже слабку воцерковленність змішувати грішне з праведним. І часто навіть із святими речами пов'язують не християнські речі через що і самі потім страждають. Тому і Христос прийшов у світ щоб нас навчити як правильно вірити і по вірі жити, тільки людям це не сподобалось і вони Христа розіп'яли і продовжують надалі Його розпинати своїми поступками, гріхами. Тому про все що ви розказали це не що інше як людські вигадки (забобони) які нічого не мають спільного із Церквою. Спаси Вас Господи!