Запитання священнику

Задати питання
  • Оксана Пристай 14/01/2022 12:37:29
    Христос Народився!Отче,я хочу задати питання.В мене померла бабуся яка була православною,похорони проводив православний священник,тижневу службу також а 40-ву замлвила тітка у грекокатолицькій церкві.Скажіть чи є це проблемою?
  • Прот. Євген 17/01/2022 15:29:00
    Славімо Його! Якщо вона була Православної віри то і всі заупокійні Богослужіння як і молитви повинні проходити тільки у Православному Храмі. Спаси Вас Господи!
  • Уляна 12/01/2022 13:32:46
    Христос Народився! Отче, ви чули про таке поняття , як "загальна сповідь"? Як ви відноситесь до цього? Я приступала до такої, каялась в своїх гріхах і навіть старалась позбутись якогось з гріхів, але полекшення як після індивідуальної сповіді не відчула...така сповідь являється гріховною і недостойною причастя??
  • Прот. Євген 17/01/2022 15:40:57
    Славімо Його! Ви ж самі дали відповідь на своє запитання. Загальна сповідь це скоріше як виняток із правил в час коли у містах перед Пасхою приходить велика кількість людей і священики не в змозі всіх прийняти на особисту сповідь. Тому треба на протязі року іти на особисту сповідь, відкривати свою душу каючись і тоді будуте відчувати полегшення у прощенні гріхів, а не просто задоволення що виконали традицію і були у сповіді. Спаси Вас Господи!
  • Уляна 12/01/2022 11:35:39
    Христос Рождається, Отче, скажіть будь ласка, яка відповідальність на меня , якщо я тримала до хресту двох дітей..але не сповідалась перед хрестинами... І чи дійсне таке хрещення для немовлят??
  • Прот. Євген 12/01/2022 12:31:05
    Христос Рождається! Звичайно що до такого великого Таїнства як Хрещення потрібно готовитись і добре було б щоб ви очистили свою душу від гріхів перед тим як стати Хресною матір'ю. Але якщо ви цього не зробили, але відчуваєте сердечну муку і свою провину то ніколи не пізно це зробити. Також тепер ви маєте і можливість також і причащати своїх похресників це також ваша відповідальність разом із рідними батьками. Тому як ви так будете робити то все у ваших похресників і у вас буде добре. Бог любить всіх і прощає всім хто кається і виправляється. Спаси Вас Господи!
  • Анна 09/01/2022 14:26:29
    Скажіть будь ласка чи можна 10 січня вишивати ?) Це не буде вважатися гріхом?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:17:37
    Христос Рождається! Для того щоб знати коли можна вишивати, а коли ні, потрібно придбати у храмі Православний Церковний календар. У Церковному календарі всі великі свята позначені червоним кольором і менші свята чорним жирним шрифтом, а це значить що в такі дні не можна фізично працювати і також вишивати тому що такі дні ми повинні віддати Богові і перебувати в храмі на Богослужінні. Спаси Вас Господи!
  • Валентин 09/01/2022 08:06:00
    Христос народився! Так сталось що я втратив найріднішу людину Маму. Я жив з Мамою один. Вона була дуже добра, позитивна людина. Померла вона 1 січня 2022 року на моїх очах всього за 2 дня від тромбозу яке спричинило гангрену. Я бачив як в неї синіли ноги, як вона плакала, як вона згадувала бога в момент смерті. Вона щось відчувала. Вона навіть коли помирала шуткувала і говорила ще бляха муха. Вона було з гумором, В нас були спільні друзі, вона на все давала кличку наприклад: на каву кавиця, на ноги лапці. Я її дуже любив, і зараз відчуваю вину, страх, тривогу, жаль, смуток. Таких як вона людей більше немає, як би Ви її знали то би зрозуміли. Які молитви, читати заупокій, Мами, як перенести смуток. Кожний ранок та вечір молюсь. Можливо знаєте якісь таїнства, молитви. Що би було легше Мамі і мені. Чекаю відповідь.
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:21:07
    Христос Рождається! Коли ми втрачаємо рідних людей, а особливо батьків то звичайно нам важко на душі і на серці. Жаль, біль,тривога, смуток і розчарування вселяються в нас через втрачену близьку нам людину. Тільки ми як християни повинні боятись щоб наш плач не перйшов у затяжну депресію яку породжує в першу чергу розчарування і безвихідне відчуття. Ви повинні зрозуміти що життя вашої матері не закінчилось, вона просто перейшла у інший світ в який ми з часом всі перейдемо. І своїм смутком і плачем ви вже їй не допоможете а тільки нашкодите. Тільки молитва наша є єдиним засобом яка може допомогти і нам і тим хто відійшов у інший світ. Тому краще беріть Псалтир і читайте псалми за упокій вашої матері, подайте записки у храм на 40 днів, а ще краще подати в монастирі на річну молитву і тоді молитва Церкви і ваша принесуть велику користь для душі вашої матері, бо наближать її до Бога і вам на серці стане спокійніше. Спаси Вас Господи!
  • Марiя 08/01/2022 15:07:49
    Добрий день, Христос Народився! Я хочу запитати у Вас, чи можливо менi розвестися з моiм бувшим чоловiком, з яким по закону я розведина у з 2011 офiцiйно, але залишаюся ще зв'язана церковними вузами. Я одружена другий раз i проживаю з другим чоловiком вже 11 рокiв у законому шлюбi. У нас народився син. З першим чоловiком мене вже давно нiчого не зв'язуе. Вiн мене сам добровiльно вiдпустив. Чому я завертаюся до Вас, бо мiй перший чоловiк займаеться чорною магiею I страшить мене, що менi буде завжди погано. Я просто не хочу бути зв'язана з цiею людиною нiякими вузами. I ще з моiм другим чоловiком я хочу взяти шлюб.
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:22:55
    Христос Рождається! Для того щоб вирішити вашу проблему та впорядкувати своє подружнє життя вам потрібно звернутись до храму де ви брали шлюб. І ваш свщеник повинен направити вас в Єпархіальне Управління до якого належить даний храм де Церковний суд і розглядає такі справи після поданих потрібних документів. А відносно магії вам немає чого боятись, якщо ви ходите в храм сповідаєтесь та причащаєтесь, молитесь зранку та вечером, тому що тоді Вас Бог буде захищати. Спаси Вас Господи!
  • Катерина 05/01/2022 20:46:49
    Доброго вечора! А чи нормально що священник шукає собі стосунки на сайті знайомств? При цьому повністю змінивши свою автобіографію? Дякую!
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:24:30
    Христос Рождається! Звичайно що священик не може шукати собі стосунки на сайті знайомств. Правила церкви забороняють тим хто прийняв священичий сан одружуватись, а тим більше якщо одружений вести аморальний спосіб життя. Але раджу якщо вас це турбує на одинці поговорити із цим священиком, бо часто буває що не так все є, як ми собі надумали. Дуже багато сьогодні в інтернеті неправди, можливий також варіант що хтось хоче цього священика підставити і виклав там його фото, чи відкрив акаунт, а він може про це і не знати. Тому поговоривши з ним ви зможети допомогти і собі і йому. Спаси Вас Господи!
  • Наталя 05/01/2022 16:41:42
    Доброго вечора. Ми хочемо охрестити дитину в куми хочемо взяти вдову кажуть що неможна що робити порадьте
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:25:15
    Христос Рождається! Якщо жінка яку ви хочете брати за Хресну матір для своєї дитини є сама охрещена і вона є вашої віри, якщо вона веде благочестивий християнський спосіб життя і готова вам допомагати виховувати дитину в християнському дусі. То вдівство не є перешкодою, тому ви може брати її Хресною матірю для своєї дитини. Спаси Вас Господи!
  • Інна 04/01/2022 14:18:22
    Слава Ісусу Христу! Пояснить будь ласка чи є гріх, чи не вірним практика афімацій, зокрема, матеріалізація думок, карти бажання. Відношення до наукових молитв Д. Мерфі?. Знаходжусь у складній ситуації. Але друзі у інших евангелійських общинах, хтось робить афімації, не хочу заплутатись у вірі. Та друге питання. Якщо зробив не вірних вибір, чи не зробив його, чи може за моєю молитвою Господь дати другий шанс у ситуації?
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:26:59
    Христос Рождається! Все про що ви описуєте немає нічого спільного із вченням Православної Церкви, а тим більше немає нічого спільного з Богом. Тому якщо ви хрещені і рахуєте себе християнкою потрібно якнайшвидше закінчувати все це, поки воно вас не згубило, тому що це все не від Бога. В Провославній Церкві є правдиве і істине вчення яке відкриває нам правильну дорогу до Бога, через яку пройшли тисячі святих які спасли свої душі і сьогодні яскраво сіяють у Царстві Божому. Спаси Вас Господи!
  • Павло 01/01/2022 20:58:59
    Слава Ісусу Христу! Скажіть будь ласка, чи правильно звертатись до вас св.Отець чи Отче., якщо в Св'ятому письмі написано, що Отцем можна називати тільки того, що на небі? Дякую! Христос Воскрес!
  • Прот. Євген 11/01/2022 18:32:30
    Христос Рождається! Запитання яке вас турбує не нове, не раз на нього давав відповідь. В більшості таке запитання задають ті хто має відношення до різних бабтиських течій, чи розділяють протистанські погляди. Я думаю що ви знаєте добре відповідь на своє запитання і не раз знаходили її на сторінках інтернету. Такі питання виникають від неправильного розуміння та тлумачення Святого Писаня. Тому коли ви говорите про слова із Святого Писання то вони нічого не мають спільного із тим як звертаються до священиків. Тому що по своєму тексту і походженню мають зовсім інше значення. Я немаю часу знову розписувати вам про все детально, бо потрібно не одну сторінку буде списати наводячи різні факти і цитати з Святого Писання. Священика називають отцем (батьком, татом) - так само як ви називаєте свого батька татом, це той самий отець який є для вас одночасно вчителем і годувальником. А священик як отець (батько,тато) - ваш духовний вчитель, духовний батько який навчає вас як жити щоб спасти свою душу! Тому питання до вас чи правильно буде називати вам свого батька татом? Адже це той самий отець - відкрийте тлумачний словник. І не порівнюйте те що не порівнюється! Спаси Вас Господи!