Запитання священнику

Задати питання
  • Віка 05/12/2021 09:59:33
    Отче, шо буде, якщо я не сповідалась перед тим як тримала до хресту двох своїх похресників?? Це мій гріх і як це вплине на них?
  • Прот. Євген 11/01/2022 19:05:11
    Христос Рождається! Звичайно що до такого великого Таїнства як Хрещення потрібно готовитись і добре було б щоб ви очистили свою душу від гріхів перед тим як стати Хресною матір'ю. Але якщо ви цього не зробили, але відчуваєте сердечну муку і свою провину то ніколи не пізно це зробити. Також тепер ви маєте і можливість також і причащати своїх похресників це також ваша відповідальність разом із рідними батьками. Тому як ви так будете робити то все у ваших похресників і у вас буде добре. Бог любить всіх і прощає всім хто кається і виправляється. Спаси Вас Господи!
  • Ірина 01/12/2021 13:34:49
    Доброго дня. Завтра моїй матері а через 2 дні батькові виповниться 40 днів від того дня як вони померли. Чи можу я знаходитися в церкві при поминанні якщо у мене жіночі дні?
  • Прот. Євген 01/12/2021 19:50:11
    Слава Ісусу Христу. Так ви можете бути присутні в храмі під час Богослужіння тільки старайтесь не торкатись святих речей (цілування ікон, хреста.....). Спаси Вас Господи!
  • Іванна 01/12/2021 10:34:25
    Добрий день. Жию з чоловіком 7 років у шлюбі вінчані і так сталося що я йому зрадила він догадується я йому сказала що то неправда але як дізнається правду він мене убє і того з ким я була , дуже боюся у нас є дитина,і він тепер хоче щоб я в монастирі сказала що не зраджувала. Як мені поступити?
  • Прот. Євген 01/12/2021 20:21:12
    Слава Ісусу Христу! Подружня зрада - це тяжка рана для шлюбу, вона завжди породжує душевний неспокій, постійний страх, який породжує вічні підозри та ревнощі, які й змінють стосунки в шлюбі, що ведуть до розпаду шлюбу. Якщо ви дійсно хочете спасти свій шлюб - найперше що вам потрібно це піти до сповіді і щиро покаятись за подружню зраду і робити все для того щоб більше такого не повторилось. І молитись до Бога за свого чоловіка та за збереження сім'ї. Якщо Бог побаче щирі ваші наміри то заспокоїть ревнощі вашого чоловіка - ви знайдете мир. Тому раджу не розповідати чоловікові про зраду бо це знищить ваш шлюб і звичайно не можна клястись і (божитись) ні в храмі, ні в монастирі за роблені будь-які чорні справи. В Біблії Господь Говорить: "А Я вам кажу не клястися зовсім: Ані Небом, бо воно престол Божий; ні землею, бо підніжок для ніг Його це; ані Єрусалимом, бо він місто Царя Великого; Не клянись головою своєю, – бо навіть однієї волосинки ти не можеш учинити білою чи чорною. Ваше ж слово хай буде: «так-так», «ні-ні». А що більше над це, то те від лукавого”. (Матфея, 5, 33-41) Спаси Вас Господи!
  • Леся 29/11/2021 14:09:40
    Доброго дня. Отче, тривожить мене таке питання. Мене охрестили не немовлям, а в підлітковому віці. Незадовго до того часу, згідно фізіологічного розвитку, в мене почалася перша менструація. Відповідно цикл ще був не регулярним. І трапилася така ситуація, що саме в день хрещення, перед обрядом я виявила, що розпочинаються критичні дні. Звичайно, повідомила про це своїм батькам, але мені відповіли, що декілька крапельок крові то нічого страшного, це ж уже не почалося серйозно, тим більше що хрещення відбувається не в церкві, а вдома. І таки охрестили мене того дня. Чесно кажучи, я навіть не знаю чи порадились батьки із священником з цього приводу. Зараз будучи вже дорослою, розумію що варто було перенести священний обряд. І страшенно мучить мене це питання. Як мені бути? Чи взагалі я вважаюся охрещеною?
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:41:40
    Слава Ісусу Христу! Якщо священик здійснив над вами Таїнство хрещення то ви хрещені і вам немає за що переживати. Продовжуйте і підтримуйте своє хрещення молитвою, відвідуванням Богослужінь, сповідайтесь і причащайтесь і Бог буде завжди з Вами. А надалі в такі дні старайтесь не торкатись святих речей у храмі. Спаси Вас Господи!
  • Аліса 29/11/2021 09:14:47
    Слава Ісусу Христу. Роз'ясніть, будь ласка, як діяти в такій ситуації: подружжя розписані офіційно, мають спільну дитину та хочуть обвінчатися. Це рішення спільне і виважене. Але проблема в тому, що в обох це другий шлюб і обоє були вінчані в попередньому шлюбі. Ті шлюби розпалися, дітей в тих шлюбах не було ні в одній, ні в другій сім'ї. Зараз є дитина, є повноцінна сім'я, єдине що турбує - це питання вінчання. Як можливо обвінчатися вдруге? Як це відбувається? Чи потрібна якась попередня підготовка? І до кого потрібно звертатися для вирішення такого питання? Дякую.
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:43:16
    Слава Навіки Богу Святому! Вам потрібно звернутись в Єпархіальне Управління Церкви в якій ви хочете вінчатись, чи до найближчого до вас священика який вас спровадить куди потрібно, для того щоб впорядкувати своє подружнє життя. Зважаючи на те що ви вже приймали Таїнство шлюбу, то вам потрібно щоб вашу справу розглянув Церковний суд. Тільки Церковний суд може вирішити чи ви можете вінчатись вдруге чи ні. Спаси Вас Господи!
  • Наталія 29/11/2021 05:36:11
    Слава Ісусу Христу.Отче дуже прошу вашої допомоги.Я торгую на ринку речами, торгівлі взагалі не має.А жити за щось потрібно.Підскажіть будь ласка з якою молитвою і до якого святого можна звернутися.Дуже буду вдячна.
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:45:10
    Слава Навіки Богу Святому! В скрутних матеріальних обставинах моляться до Свт. Спиридона, єпископа Тримифунтського чудотворця, за цим посиланням можете знайти акафіст та молитви https://parafia.org.ua/biblioteka/molytvy/akafist-svt-spyrydony-trymyfuntskomu/comment-page-1/ Також моліться до Свт. Миколая який також є добрим помічником в різних потребах. Але крім молитов до святих вам також потрібно і про храм не забувати, а особливо вам потрібні сповідь та причастя. І не розчаровуйтесь, проганяйте відчай, не опускайте рук, вірте і надійтесь на Бога і Господь допоможе. Спаси Вас Господи!
  • Алла 28/11/2021 15:46:22
    Доброго дня! Скажіть будь ласка, чи можна самій вдома молитися, читати біблію ,а до церкви не ходити взагалі ніколи?
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:47:15
    Слава Ісусу Христу! Коли хочуть чогось навчитись земного то ідуть в школу, а потім і в інші навчальні заклади де є вчителі які є фахіцями у своїй справі. Коли хворіє тіло то йдуть в лікарню, шукають лікаря, щоб допоміг і так далі. Це я вам лиш трохи нагадав про земне, а ви хочете таку Святу книгу як Біблію яка дана нам Богом читаючи зрозуміти самі без Церкви без духовного вчителя. Тому і виникають у вас такі запитатння від того що не вмієте, не знаєте як читати Біблію, а ще більше її не розумієте. Той хто читає і частково розуміє Біблію той спішить до храму. Бо по Святому Писанню треба жити, а не просто читати як будь яку книгу. Церква - це і школа і лікарня для нашої душі. Церква - це храм Божий де ми знаходимо відповіді на багато запитань, де ви зможете навчитись молитись і як правильно читати і розуміти Біблію. Церква нас вчить як спасти свою душу. Тому Христос і сказав «Істинно, істинно говорю вам: Якщо не споживатимете тіло Чоловічого Сина й не питимете його кров, не матимете життя в собі. Хто тіло моє їсть і кров мою п'є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня. А це можна зробити тільки в храмі. Спаси Вас Господи!
  • Уляна 27/11/2021 21:33:31
    Слава Ісусу Христу! Хочу попросити поради, маю нав'язливі думки, що можу завдати шкоди рідним, як з цим боротись? Можливо треба звернутись до екзорциста?
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:47:55
    Слава Навіки Богу Святому! Вам в першу чергу треба зустрітись із священиком якому ви повинні розказати більше про ваше життя, проблеми та ваші думки і тоді він Вам порадить що робити і як жити. Думаю що Вам якнайшвидше треба спочатку до сповіді і до причастя. Почніть читати псалми. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 27/11/2021 19:46:04
    Слава Ісусу Христу! В мене запитання яке мучить мене вже 5 років. Мій чоловік раніше зустрічався з дівчиною, потім вони розійшлися, але вона дізналася, що вагітна. Мій чоловік каже що дитина не його, так як по термінам не сходиться, вона завагітніла приблизно в дати нового року, а він на новий рік був взагалі в іншому місті, також чоловік казав, що за два місяці до нового року він з нею вже немав ніякої близості, а тим більше інтимної, також казав, що відмовилася робити ДНК тест, але вона не раз давала про себе знати, і перед весіллям нашим її мама написала мому чоловікові, що як йому не стидно що його дитина живе без батька. От запитання в чому, я і свому чоловікові не маю доказів щоб не довіряти, і сумніви все таки мене мучать, бо ми не можемо зачати дитину. І я думаю чи не карає нас Гоподь за це. Деколи думаю про це і навіть не можу спати. Як себе заспокоїти? І чи варто просто відпустити цю ситуацію? Буду дуже вдячна за відповідь.
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:50:38
    Слава Навіки Богу Святому! Для того щоб під час подружнього життя не виникало таких питань і проблем як ваші і є підготовка священиком молодят до прийняття таїнства шлюбу. Тому що молодята які хочуть прийняти Таїнство шлюбу повинні спочатку вирішити всі свої проблеми і всі перешкоди які можуть бути до прийняття Таїнства. Тому і є оповіді які оголошують в храмі тому священик і запиутє перед Таїнством Шлюбу чи по добрій волі, чи не обіцяли іншим? Звичайно якщо ви знали про цю ситуацію ви мали розуміти що з часом вона буде давати про себе чути. А причин для цього багато - це і дошлюбне невпорядковане блудне життя, це і стосунки на стороні. Ви також не пишете чи ви вінчані, тому щоб дати вам повноцінну пораду потрібно було б дізнатись про вас набагато більше. А якщо є біль і душевний неспокій то ідіть до сповіді, прийміть причастя, ходіть в храм і Бог вилікує ваші рани. Спаси Вас Господи!
  • Оксана 26/11/2021 16:15:45
    Слава Ісусу Христу! Моїй дитині 3 роки. Чи може такий хлопчик вживати їжу перед причастям чи не повинен нічого їсти чи пити?
  • Прот. Євген 30/11/2021 20:51:46
    Слава Навіки Богу Святому! Дітям дозволяється за дві години до Причастя вживати їжу. Але поступово потрібно цей час збільшувати щоб діти навчалися і поступово привикали що коли їм виповниться сім років будуть приймати Причастя не вживаючи їжі із 00-00 годин вечора. Спаси Вас Господи!