Запитання священнику

Задати питання
  • Руслан 25/06/2022 17:49:28
    Добрий день! Справа в тому, що тривалий час звертався до ворожок, а потім сам навчився ворожити, але так тільки для себе, шукав сайти із наговорами для багатства та удачі, а також робив спроби привороту. Скажіть, чи дається за це епитим'я та чи відлучають за це від церкви?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:35:31
    Слава Ісусу Христу! Перша заповідь говорить нам "Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене". Ви відійшли від правдивого Бога і почали поклонятись сатані. Раджу якнайшвидше залишити цю дуже погану, чорну для вашої душі справу, вернутись до Церкви і принести щире покаяння на сповіді. А там священик вирішить що надалі вам робити! Спаси Вас Господи!
  • Плетень Роман 24/06/2022 04:45:26
    Чи всіх російських святих,яких визнає і шанує Російська православна церква, спільно визнає і православна церква України? Чи можна їх читати?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:37:26
    Слава Ісусу Христу! Святі поділяють на місцевочтимі і загальночтимі. У кожній християнській країні є свої святі, тому у нашому Церковному календарі є зібрані святі як із цілого Православного світу так і наші місцеві. Також є ті святі які подвизались в часи Київської Руси і до цих святих моляться і читають їхнє життя усі слов'янські народи! Життя кожного Православного святого корисне для нашого духовного росту. Спаси Вас Господи!
  • Оля 22/06/2022 11:09:00
    Слава Ісусу Христу! Турбує така ситуація. Сьогодні зранку мама прокинулась і побачила, що ікона зі стіни знята і підперта до тумбочки.. За 3 метри від самої стіни.. Лунатизм за мамою не помічався та й вдомі ніхто не міг такого зробити, бо навіть якби й робили, мама би прокинулась.. Хвилююсь підкажіть, може то якийсь знак?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:42:06
    Слава Навіки Богу Святому! Не потрібно шукати різного роду знаків у таких ситуаціях, якщо Бог захоче вам щось донести Він це зробить багатьма різними способами. Покладіть ікону на місце де вона була і звичайно це місце має бути найкращим, а не між іншими різного роду зображеннями. І не забувайте молитись перед іконами бо часто ікони вдома просто висять і ніхто перед ними не молиться! Спаси Вас Господи!
  • Віра 21/06/2022 16:26:41
    Слава Богу,Отче. Чи можу одружуватися з чоловіком,якщо ми овдовіли. Але я хрестила його сина в третій парі?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:43:42
    Слава Ісусу Христу! З таким питанням вам потрібно звернутись до Церковного суду який є при кожні єпархії і там детальніше розглянувши ваші справи, дадуть вам правильне рішення. Спаси Вас Господи!
  • Віталія 20/06/2022 11:42:45
    Слава Ісусу Христу! Отче які молитви потрібно молитися на протязі дня і як правильно це робити? Бо інколи (більшість мені лінь це робити) і я себе переконую, що я можу зробити це і сидячи, а інколи і лежачи. А ще зараз через війну я живу не вдома і там, де я мешкаю немає ікон, тому як і де краще молитися?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:46:31
    Слава Навіки Богу Святому! Якщо у Вас є Православний молитвослов то в ньому є молитви і ранішні і вечірні і ті які потрібно читати протягом дня. Якщо ви не хворі і не інвалід звичайно що всі молитви потрібно читати благоговійно стоячи чи на колінах. Також можна мати своє молитовне правило із тих молитов які вам найкраще даються і розуміються, ті які вам приходять до душі. Молитва це розмова з Богом тому не потрібно читати все підряд просто для того щоб вичитаи, щоб думати що ви щось для Бога зробили. Молитва потрібна не Богу, а нам і для спасіння нашої душі! Найкраще місце для молитви звичайно що є храм, але християни мають мати свій куточок для молитви, де має бути невеличкий домашній іконостас, в наш час це можна легко зробити! Спаси Вас Господи!
  • Дмитро 19/06/2022 21:20:46
    Добрий вечір. Турбує мене таке питання. В мене окр, і в мене страх побажати комусь зла, я не хочу цього робити, але з'являються нав'язливі думки. Будь ласка допоможіть і підскажіть, що мені робити?
  • прот. Євген 30/06/2022 08:42:21
    Слава Ісусу Христу! У всіх християн повинен бути страх Божий перед гріхом для того щоб стримуватись і не допускати гріхи. А для того щоб позбавитись різних спокусливих думок потрібно більше над собою працювати щоб зростати духовно виконуючи Заповіді Божі і вести благочистивий спосіб життя. При появі поганих думок говоріть молитви про себе які знаєте, особливо молитву Нехай Воскресне Бог і розбіжаться вороги Його. Спаси Вас Господи!
  • Альона 19/06/2022 09:26:17
    Добрий день. Скажіть будь-ласка ,в який день можна сповідатися та причаститися?
  • прот. Євген 30/06/2022 08:34:06
    Слава Ісусу Христу! Сповідатись і причащатись можна в любий день коли служиться у храмі Літургія і коли ви до цього готові! Спаси Вас Господи!
  • 182210@ukr.net 17/06/2022 10:55:01
    Слава Ісусу Христу! Чи можна ходити на кладовище в дату народження, щоб привітати з земним днем народження?
  • прот. Євген 30/06/2022 12:51:58
    Слава Навіки Богу Святому! Звичайно що можна ходити на кладовище і потрібно це робити в день народження покійної людини. Тільки ви повинні йти туди для того щоб помолитись за душу, щоб покласти свічку і це є те що допомагає покійним на небі, наближає до Бога, а вітання їм уже не потрібні, бо нічим не допоможуть, тепер треба думати про вимолювання і спасіння душі, а не про земне. Спаси Вас Господи!
  • Світлана 16/06/2022 12:20:10
    Слава Ісусу христу.Дуже потрібна порада священика.Я вже була один раз в шлюбі розлучилась бо чоловік пив і розпускав руки до мене.Я не так давно вийшла заміж вдруге і маємо разом сина.Та після того як я взнала що вагітна моє життя дуже змінилось.Мого чоловіка як підмінили перестав бути зі мною у ліжку .Ми жили в його батьків та кромі батьків там живе брат який позакону ще одружений з новою жінкою і вони мають спільного сина.І коли я там жила почала замічати дуже странні речі що мій чоловік себе не контролює і робляться темні очі у нього і він біжить до братової жінки.Хоть він каже що це не так та я це бачила на власні очі.Я з трьох місячним сином і з дочкою від першого шлюбу пішла жити до своєї подруги.ПІсля того ,як пішла пережила багато страхіття чула голоси знімки хрестик,віддай душу,постійно молилась і стало трохи легше.Чоловік приходить до дитини мені допомагає та приходить на трошки і біжить додому де є ця жінка.Уже 9 місяців ми живемо в різних домівках .Я теж зробила великий гріх зрадила чоловікові тому,що він завжди віддаляється від мене .Тепер він хоче жити разом щоб купити дім я незнаю що робити не маю себе де подіти від душевної болі дуже каюсь що так все вийшло.Я його люблю я думає що на нас є попса він дуже странно себе поводить що мені буває страшно .Доможіть порадою благаю вас
  • прот. Євген 30/06/2022 13:02:15
    Слава Навіки Богу Святому! В більшості всі наші нещастя в житті від неправильного способу життя від накопичення великої кількості гріхів. Проблеми не виникають самі по собі, проблеми ми створюємо самі собі. Завжди у проблемах в шлюбі між чоловіком і жінкою винні обоє і чоловік і жінка, а не хтось один, тому що разом недопрацьовують. Разом не виконують Заповіді Божі коли все добре, разом не моляться, не ходять в храм і разом грішать і завжди кожен шукає винного. Ви описали коротко своє життя і воно все у гріхах, в розводах, життя в блуді - не в шлюбі, в зраді, в пошуках винного. Треба спочатку побачити свої гріхи і почати їх виправляти тоді все почне налагоджуватись, без праці над собою і виправлення себе нічого не зміниться, а буде тільки гірше. Тому раджу приведіть спочатку в порядок своє особисте так і подружнє життя звернувшись до Церкви. Спаси Вас Господи!
  • Андрій 15/06/2022 19:02:47
    Слава Ісусу Христу. Вибачте що турбую, але виникла така ситуація, що після читання (дослідження) мною притч соломонових, я зіштовхуюся із порівняннями праведного з нечестивим, тут питання не має, це добре що ось такі порівняння, але питання ось у чому: кожна людина не без гріха, скажу за себе, я теж не без гріха, стараюсь не грішити, але прогріхи бувають час від часу, як і у всіх людей як би ми того не хотіли. Тут виникає питання по нечестивому, як можна досліджувати письмо, і не сприймати це на свою адресу? тому що я себе відчуваю як той, хто згрішив один раз, і тепер грішник на все життя, і немає в мене вже надії на праведність, бо як клеймо тяготить те, що я грішив. Хоч і прогріхи були такі, що стосувались тільки мене одного, без заподіяння комусь шкоди. Ось така ситуація, для мене важлива, тому я вирішив загуглити в гуглі за запитанням до священника.
  • прот. Євген 30/06/2022 13:05:55
    Слава Навіки Богу Святому! Добре що ви читаєте Святе Писання. Тільки ваша проблема в тому що ви не розумієте що Святе Писання не можливо читати і розуміти як будь який інший художній твір. Для того щоб досліджувати Святе писання потрібно мати для цього в першу чергу духовну освіту, а найбільше що потрібно це чисте серце яке ми можемо отримати тільки в частих сповідях і причасті, в посиленій молитві і пості, через виконання Заповідей Божих. Якщо цього ви не маєте і не робите читаючи і пробуючи пояснити на свій розум Святе Писання ви просто уподібнитесь сектантам і єритикам які так само роблять як ви. Право тлумачити Святе Писання дано не всім, а тим кому це Благословила Церква. Тому раджу вам краще читайте Святих Отців які вже давно все правильно для нас роз'яснили і записали! І пам'ятайте що непрощений гріх це гріх в якому ми щиро не каялись, а коли ми щиро каємось Господь прощає і допомагає як і простив розбійника на хресті який перший увійшов до Раю. Спаси Вас Господи!.