Запитання священнику

Задати питання
  • Ольга 28/08/2022 10:01:04
    Слава Ісусу Христу! Під кажіть будь ласка, як зробити перехід від МП до Української православної церкви? Просто прийти до священника за благословінням? Дуже прагну до цього, але боюсь чи не є це гріхом, я наче відрікаюсь від церкви..Мені погрожують у МП, що мої діти бути прокляті до 12 коліна за це
  • прот. Євген 03/09/2022 09:51:48
    Слава Навіки Богу Святому! Ви повинні усвідомити що ви віру свою православну не зраджуєте і ні від кого не відрікаєтесь, ви про просто змінюєте юрисдикцію - центр управління церкви і справедливо щоб управління знаходилось у тій країні в якій ви проживаєте, а не в країні ворога-агресора. У всіх Православних Церквах одні канони і правила одне і теж вчення Христове. Тому вам потрібно це питання просто вирішити на місці на сповіді із священником Православної Церкви України! Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 28/08/2022 05:27:24
    Слава Ісусу Христу! Підкажіть як по-християнськи розібратися в такій ситуації. Помер батько і залишив у спадок дім одному з двох синів. Спадок прийнятий був, тепер другий син каже, щоб половину дому переписати на нього. Та син, який прийняв спадщину не знає що йому робити. Він хоче зберегти родинні стосунки. Та з іншого боку він все життя жив у тому домі, працював , допомагав батькові і вважає несправедливо, що у нього тепер хочуть відібрати половину дому.Підкажіть, як вчинити правильно?!
  • прот. Євген 03/09/2022 10:08:04
    Слава Навіки Богу Святому! Через спадщина у цьому світі диявол посварив дуже багато людей які до смерті залишаються ворогами не змігши простити один одному! Звичайно у вашому випадку все вирішив батько, але є брат який не згідний із рішенням батька. Часто в таких ситуаціях розмова не дає результату і рішення не знаходять тому ідуть в суд, але якщо є хоч якась можливість говорити і домовлятись то потрібно тільки без агресії, а в спокої. Правда звичайно на стороні того кому батько заповів спадщину. В такій ситуації по християнськи не кожен зможе поступити, бо в кожного своя правда. По християнськи це коли вдарили по лівій щоці підстав ще праву, коли забрали сорочку віддай і весь інший одяг. Спаси Вас Господи!
  • Алефтина 27/08/2022 18:45:59
    Слава Ісусу Христу. Чи можна змінити ім'я на хрещені, якщо читалися молитва на 8 та 40 день нарікання імені. Думали багато над іменем, не могла нічого придумати, хотілося якісь м'які звуки, важко було після пологів, дуже хвилювалася як старші діти приймуть дитину, якось зупинилися на одному, родичі всім розказали, Тай так записали, хоча я казала, що воно мені не подобається ім'я, я його не відчуваю, я хочу молитися з серединки за за дитинку (відчуваю роздратування до імені) постійно хочу називати дитину іншим іменем. Порадьте, що робити, бо я себе з'їдаю з середини.Дякую.
  • прот. Євген 03/09/2022 10:22:56
    Слава Навіки Богу Святому! Християн при виборі імені мають в першу чергу звертати увагу на те, щоб саме ім’я було християнським, тобто чи є такі святий чи свята у Церкві. Щоб дитина мала свого небесного покровителя і могла молитись і шанувати в день пам’яті святих, імена яких можна знайти у Церковному календарі. Все інше це часто просто видумки і неправильні забаганки людей коли гоняться за сучасним, а не за Божим. Тому якщо ім’я вашій дитині дали на честь святих православної Церкви тоді все добре, якщо ні то священник може благословити ще одне християнське ім’я з яким дитина зможе причащатись у храмі. Спаси Вас Господи!
  • Аліна 26/08/2022 10:34:37
    Слава Ісусу Христу! Скажіть будь ласка що мені робити, ми живемо в селі, маємо свій магазин, з маленьким прибутком, але на життя хватає, я стараюся давати милостиню людям які цього потребують, один чоловік із нашого села кожного разу йде і сам просить спочатку випити бо йому погано, а під кінець дня просуть продукти із магазина, бо хоче їсти, сам він має родичів заможних, коли я кажу що візьміть хліб і ще щось одне то він не хоче каже що не буде ситий, він хоче продуктів дорожчих, я розумію що милостиню потрібно робити, але як мені поступати, я знаю що навіть якщо буду давати те що він просить то не збіднію але це якось зовсім не правильно, він не працює і п'є що маю робити. І чи потрібно першим давати милостиню чи лише тоді коли попросять?
  • прот. Євген 03/09/2022 10:34:41
    Слава Навіки Богу Святому! У вашому випадку милостиня буде йти в шкоду такому чоловікові, тому що він привикне що можна не працювати, бо йому дадуть, тим більше що він має заможних родичів як ви пишете. Якщо ви даєте йому хліб і продукти, а він не задоволений то не давайте більше нічого, давайте тим хто дійсно потребує і буде вдячний за все що дають. Допомагайте тим хто вас оточує і кого ви знаєте що живуть біля вас і дійсно потребують допомоги. А тим хто приходить і просить без нарікань давайте по можливості і тим хто зловживає спиртним то і не давайте випити і не продавайте випивку. Спаси Вас Господи!
  • Тарас 21/08/2022 15:11:54
    В мене така історія. Уже чимало часу назад приснився страшний сон. Відразу в той же день зранку на роботі я знаходжу кольцо з написом спаси і сохрани і по не обізнаності приніс його додому та положив у шкаф. За весь той час кіт регулярно просився залізти у шафу але я цьому значення не надавав. За цей час в квартирі накопичувалася якась негативне відчуття. Та і справи всі пішли наспад. Я згадав про те кольцо та вирішив його віднести назад де підібрав, тільки я замотав його у папір наче дихати лекше стало. А от сьогодні коли під час роботи я хотів його залишити на місці де підібрав. Внезапно мені стало зле аж до визову скорої та лікарні. А кільце так на роботі в кармані і залишилося. Хотя я здоровий спортивний хлопець і до сьогодні у мене все було зі здоров'ям добре. Таке відчуття що кільце мене не відпускає. Як правильно вчинити вчинити з ним?
  • прот. Євген 03/09/2022 10:45:28
    Слава Ісусу Христу! Сам по собі перстень не може принести вам будь якої шкоди, але все те що ви пов’язуєте із ним внушаючи собі робить вас залежним від нього. Тому у всіх проблемах які будуть траплятись у вашому житті будете пов’язувати із перстнем. "По вірі вашій нехай буде вам каже Господь". Всі ті події які з вами стались вони відбулись і без перстня . Тому просто віднесіть його у найближчий храм і там залиште. А вам раджу більше молитись щоб Господь дав вам віру сильнішу у Бога, а не у різні прикмети і сни. Спаси Вас Господи!
  • Уляна 20/08/2022 11:49:19
    Слава Ісусу Христу! Чи можна взяти шлюб без реєстрації в загсі?
  • прот. Євген 22/08/2022 13:39:23
    Слава Навіки Богу Святому! Так можна якщо ви підходите по віку і у вас немає канонічних перешкод. Спаси Вас Господи!
  • Оля 17/08/2022 17:32:43
    Доброго дня!Розлюбила чоловіка.Ми вінчані.Як тепер бути?
  • прот. Євген 22/08/2022 13:48:04
    Слава Ісусу Христу! Полюбити знову, ви один одному обіцяли що не покинете аж до смерті. Вам потрібно виправляти і впорядковувати своє подружнє життя, подружжя які ходять в храм моляться один за одного, виконують заповіді Божі, часто сповідаються і причащаються, отримують від Бога Благодать яка допомагає проходити разом і радість і терпіння в шлюбі. Спаси Вас Господи!
  • Тетяна 16/08/2022 20:47:07
    Добрий вечір! Допоможіть,будь ласка,порадою🙏. Маю сина і велике бажання ще мати дитину,але існують проблеми з виношуванням (3 викидні,з сином майже всю вагітність лежала на збереженні). Ще й вік,який знижує мої шанси (37 р. ). Після кожної невдачі впадаю у важку депресію,ніяк не можу з цим змиритись. Чоловік (не батько мого сина) проти дитини. Хвилюється,що фінансово йому буде важко утримати ще одну дитину(в нього є син від попереднього шлюбу) ,вік теж, одна з причин(48 р. ). Лякає мене тим,що може народитись хвора дитина. Як бути: змиритись ( знаю,що все життя себе картатиму) чи вірити,що Бог мене почує,набратися ще більше терпіння?
  • прот. Євген 22/08/2022 13:56:44
    Слава Ісусу Христу! Ви нічого не пишете про свій шлюб, чи ви вінчані у храмі чи ні? Для того щоб дати відповідь на ваше запитання треба знати про вас набагато більше. Я б радив вам спочатку чим думати про народження дітей впорядкувати своє подружнє життя. Спаси Вас Господи!
  • Анастасія 15/08/2022 18:37:00
    Слава Ісусу Христу! Чи можна взагалі набити тату якщо воно протримається декілька місяців а потім зникне?
  • прот. Євген 22/08/2022 14:01:18
    Слава Ісус Христу! Бог творячи людину створив її без "тату", а це означає що в нашому тілі є все що потрібно для життя. Все інше це дурість видумана людиною через свою гріховність і відступ від Бога! Спаси Вас Господи!
  • Надія 15/08/2022 04:21:39
    Слава Ісусу Христу! Як мені правильно вдіяти? я хочу вишити ікону Богородиця Семистрельна. Дякую!
  • прот. Євген 22/08/2022 14:10:16
    Слава Навіки Богу Святому! Вишивання ікон як і написання це велика відповідальність. Часто люди беруться, але не завжди знають що ікона має свої канонічні норми. І часто можна побачити те що люди називають іконами, що вони виглядають не якісно, не мають чіткого зображення, розмиті особливо при вишиванні. Написання чи вишивання ікон в першу чергу потрібно поєднювати з молитвою. Тому раджу якщо у вас не має практики вишивання ікон спочатку повчитись на вишиванні інших зображень. Спаси Вас Господи!