Запитання священнику

Задати питання
  • Оксана 07/03/2021 13:34:13
    Доброго дня) Вибачте таке питання як жити з свекрухою і сестрою чоловіка в одному будинку ?Вони настроєні і обіжені на мене ,правлять будинком мені нічого не дають зробити)Ми не сваримося нічого просто я привикла все виясняти мирно)А вони просто мовчать і роблять все по своєму Тепер незнаю як мені поступити правильно я хотіла би і ремонт якийсь почати і ще щось Я мені терпіти їх)??Так як про свій будинок думаємо ,але ще не назбираои грошей Через цю ситуація зайшла у глиьоку депресію почала їх просто ненавидіти
  • прот. Євген 15/03/2021 15:52:43
    Слава Ісус Христу! Така проблема як у вас дуже поширена тому у вас є два варіанти: перший, про який ви писали - це жити окремо з чоловіком від будь-яких ваших родичів і не потрібно чекати коли ви назбираєте кошти на будинок, це може бути будь-який дім чи в місті чи в селі взятий в оренду. А другий варіант - це набратись терпіння і проявляти смирення, не огризаючись, молитись і за них і за свою сім'ю. Тільки проявляючи любов до своїх ближніх ви переможете будь-яке зло, а перебуваючи в ненависті ви лиш все ускладнюєте і губите себе. Спаси Вас Господи!
  • Ольга 06/03/2021 18:34:29
    Доброго вечора!я Ольга, була вінчана двічі,перший чоловік зрадив, через деякий час,я вийшла заміж вдруге, і вдруге обвінчалась з дозволу Святої Церкви,я православна,молюсь,вірую в Бога.Другий чоловік,після народження дочки,почав вести розгульний спосіб життя,поміняв сексуальну орієнтацію,почав знущатись над дітьми і мною,оскверняв віру в Бога,я черег великі зусилля розлучилась,але я вінчана з ним.Я вірую в Бога і не хочу стояти з ним перед Господом на Суді,допоможіть мені припинити цей шлюб.Дякую.
  • прот. Євген 15/03/2021 15:36:55
    Слава Ісусу Христу. Для вирішення ваших проблем вам потрібно звернутись в Церковний суд він має такі повноваження. І обов'язково сповідь. Спаси Вас Господи!
  • Юлія 04/03/2021 19:58:21
    Слава Ісусу Христу. Допоможіть мені будь ласка, я уже протягом багатьох років хочу та мрію добре висповідатися з усього мого грішного життя. Але я боюся, дуже боюся... просто панічно, що священик мене осудить, та не відпустить мені гріхи. Хоча коли я прошу у Господа прощення гріхів, то кожного разу гірко плачу. Підкажіть мені будь ласка, що мені робити? Дуже дякую.
  • прот. Євген 15/03/2021 15:30:04
    Слава Навіки Богу Святому! Ви дуже довго мрієте. Церква рекомендує як мінімум чотири рази в рік іти сповідатись в час чотирьох найбільших постів. Так само як ви не боїтесь грішити і з легкістю це робите так само і ви не повинні боятись іти до сповіді. Бо ті причини через які ви боїтесь іти до сповіді навіює вам нечистий дух. Якщо ви Його здолаєте тоді і Бог Вам допоможе достойно посповідатись. І прийме Вашу сповідь. Нема гріхів які б Господь не простив. Він не прощає лиш гріхи в яких ми не каємось, в яких не сповідаємось щиро. Спаси Вас Господи!
  • Світлана 28/02/2021 08:39:09
    Слава Ісусу Хресту! В мене досить цікаве питання, можливо брати шлюб в церкві християнці з євреєм?
  • прот. Євген 15/03/2021 15:15:33
    Слава Навіки Богу Святому! Можливо тільки тоді якщо єврей християнин, або після прийняття християнства.
  • Ольга 23/02/2021 12:56:54
    Вітаю! Питання трохи "не по темі", та я буду щиро вдячна, якщо мені хтось буде у змозі допомогти. Чи Ви не знаєте, де можна дістати повний переклад Біблії Огієнка (із неканонічними книгами) у паперовому варіанті чи як електронну книгу для завантаження (знаю лише один сайт, де можна читати онлайн, але так незручно трохи)? Чи він взагалі виходив друком? Гарного дня!
  • прот. Євген 15/03/2021 15:12:06
    Слава Ісусу Христу! Щоб купити перейдіть по перших двох посиланнях інші де можна скачати. Спаси Вас Господи! 1. https://biblia.in.ua/search?search=%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%94%D0%BD%D0%BA%D0%B0&sort=p.price&order=ASC 2. https://skyshop.pp.ua/g88294945-perevod-ogienka?gclid=Cj0KCQjwi7yCBhDJARIsAMWFScM7OOf1AK4tSzGJ13VGBljMj8nfXOZIzpIrHqeAHdD5R 1by1h2tBUgaAjnREALw_wcB 3. http://ukrbible.at.ua/load/zavantazhiti_ukrajinsku_bibliju/skachaty_ukrajinsku_ bibliju/ukrajinska_biblija_v_perekladi_ivana_ogienka/7-1-0-101 4. https://parafia.org.ua/biblioteka/svyate-pysmo/bibliya-za-ohijenko/ 5. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sirma.mobile.bible.android&hl=uk&gl=US
  • Ксенія 22/02/2021 13:17:24
    Хрещені батьки мого майбутнього чоловіка вишили (зробили рамки також) ікони нам на весілля, але поки вони в них лежали на одній іконі розсохлось дерево та тріснуло, ми склеїли дерево і тепер я переживаю чи можна цими іконами благословати нас батькам в день нашого весілля?
  • прот. Євген 22/02/2021 15:40:35
    Слава Ісусу Христу! Потрібно вірити не в прикмети різного роду, а в Бога. Тому краще буде спочатку розібратись в собі, чи є у вас віра і якщо є, то в кого ви віруєте? Вам більше треба потурбуватись про те чи ікони які вам подаровані освяченні і тільки після освячення вони стають повноцінними іконами. І тоді Вас можуть ними благословляти. Тому надійтеся на Бога і вірте в нього і тоді шлюб буде Ваш благословенний і міцним. Спаси Вас господи!
  • Марія 21/02/2021 16:15:13
    Чи існує вінок безшлюбності.
  • прот. Євген 22/02/2021 13:52:09
    Слава Ісусу Христу! Я не розумію до кінця про який вінок ви пишете. В Церкві таких вінків немає. Але є ті які відрікаються від цього світу і постригаються в монахи і звичайно що вони не одружуються. Спаси Вас Господи!
  • Оля 20/02/2021 21:25:13
    Доброго вам вечора! Я хотіла попросити у вас поради. Мені 17 і я стала жертвою брехливих пліток. Живу у маленькому місті, а плітки тут розносяться швидко. Коли я навчалась десь у 6-7 класі перейшла дорогу двом дуже заможним хлопцям, вони принижували усіх в класі. Усі їх терпіли та боялись, а деякі починали з ними навмисно дружити та ходити по кафе і так далі, а я так не робила. З 1 по 7 клас ще більш-менш все було добре (але певні передумови були) потім взагалі не можна було навіть ні до кого слова промовити, одразу якщо щось скажу усі починали все перекручувати й так далі. Пам'ятаю у нас навчалась дівчинка з кришталевою хворобою (це коли кістки дуже слабкі) і на уроці фізкультури ці хлопці та ще деякі почали тягнути її в різні сторони, зрештою вони зламали їй руку, а усе повісили на мене. І таких випадків безліч і це все за те що я не хотіла, щоб мене принижували, за те що я не робила як інші. Після 9 класу вони пішли навчатися за кордон, але їх звідти вигнали. Тепер вони постійно у цьому місті. А інші діти які залишилися тепер ненавидять мене за те що я не поводила себе як вони й багато чого бачила, адже нас звели з трьома іншими класами й вони не хочуть, щоб я це комусь розповіла. Я почала ходити на курси та пішла на гурток, але перші два або три заняття все добре, а потім як всі взнають мою фамілію та ім'я перестають вітатися і поводяться дивно. От, наприклад я почала ходити на додаткову з математики й там разом зі мною почав ходити один хлопець і коли я йшла вулицею і привіталась з ним він з переляканим обличчям почав дивитися по сторонах, щоб мене з ним ніхто не побачив, а на другий раз взагалі не привітався. Почала шукати виходу серед молодих людей що вірять і пішла один раз на церковне молодіжне зібрання, але там теж саме. Друзів у мене  нема, батьки мене люблять, але не ймуть віри усьому тому що я говорю, вони кажуть що я сама в усьому винна, що я сама занадто горда. Усі родичі по маминій лінії у тому числі й бабуся живуть далеко, а з батьковими у нас погані відносини. Я завжди сиджу сама вдома, за це сусіди вважають мене дивною. Також у нас по сусідству є хлопець, але він теж зі мною ніколи не вітався, а тепер нещодавно я взнала що він дружить з тими хлопцями. І таких випадків безліч! Я не знаю що вже з собою робити. Хочу переїхати в інше місто навчатися і працювати, але батьки проти. Кажуть я не самостійна і не пристосована до життя. Проте я вмію і прати, і прасувати, і прибиратися, і готувати більш-менш (звісно супер блюда не приготую, але суп зварю). Свого будинку ми не маємо (знімаємо), єдине що у нас є це стара хата у селі у якій живе моя бабуся. За це місто мене нічого не тримає, але я не знаю що робити. Отче допоможіть, я віруюча, читаю Біблію, кожен день молюсь, звісно маю свої гріхи та недоліки, але каюсь. Ще й за екзамени переживаю, також здоров'я останнім часом не дуже. Дайте пораду, що мені робити. Чи переїжджати в інше місто і ризикнути, чи змиритися і піти навчатися у місцевий університет, але тоді боюсь що це пекло знову продовжиться на 5 років. А я знаю що життя дуже коротке і хочу прожити його на повну з Богом. Наперед дякую вам за відповідь.
  • прот. Євген 22/02/2021 15:47:29
    Слава Ісусу Христу! Якщо ви є людиною, яка вірить у Бога, а ви про це пишете, то потрібно більше молитись покладаючись на Його волю і тоді Бог вам вкаже як правильно поступати у житті. Часто ми схильні дійсно перебільшувати і бачити різні речі під своїм кутом, часто роздуваючи їх до великих розмірів. Раджу вам прислухатись також до батьків тому що вони виходять із того на що вони здатні на даний час. Тай переїхавши на навчання в інше місто ви зможете зустрітись ще з більшими проблемами. Раджу не звертати увагу на плітки і не надавати їм такого великого значення, а більше працювати над собою і частіше відвідувати храм та приймати Святе Причастя. І тоді самі побачите як все стане на свої місця. Від проблем не потрібно тікати, їх потрібно вирішувати. Спаси Вас Господи!
  • Софія 20/02/2021 17:37:30
    Слава Ісусу Христу!Отче в мене сьогодні був рік як померла моя мама,сестра замоввила службу в церкві за упокій,і коли я поставила свічки за упокій ,то вони почали гнутися і падати,мене зібрав такий страх що аж пече у грудях,що це може бути ,місця н е знаходжу собі
  • прот. Євген 22/02/2021 15:50:56
    Слава Навіки Богу Святому! Нічого страшного у цьому немає, просто були не якісні свічки, і ви напевно давно свічки не світили і розгубились. Тому не потрібно це з чимось страшним пов'язувати. В церкві треба на Бога покладатись і в нього вірити, а будь які прикмети і сумніви проганяти. Спаси Вас Господи!
  • Христина 18/02/2021 13:30:31
    Доброго дня. В моєму житті сталася важка ситуація. Я зустрічалася з хлопцем ще зі школи, як кажуть перше кохання одне в одного. Після закінчення навчання в вищих закладах зійшлися жити. Під час спільного проживання зачали дитину. Вирішили узаконити відносини,зробити весілля. Під час сімейної наради захотіли повінчатися. Батьки благословили, раділи за дітей своїх . Але після народження доньки, наші стосунки погіршили. Чоловік віддалявся від мене, почав шукати собі коханок. Вважав, що жінка з дитиною нікому не потрібна. Я намагалася з ним поговорити і з його батьками. У нього до мене,як до жінки жодних притензій не було, навпаки всім близьким говорив, що я найкраща і кохає. А на свої інтимні переписки і бажання мати коханку, вважав, що це тваринний інстинкт і вдіяти нічого не може. Я не змогла терпіти ці його витівки і пішла від нього, розлучилася. Через 2 тижні він привів іншу, через пів року узаконили вони відносини у зв’язку, що вона вагітна.Але до сих пір має надію на подальше життя зі мною, думає, що через роки зійдемося, так ,як безмежно любить. Мені ж зустрівся інший чоловік,який безмежно мене кохає, розуміє і підтримує, навіть про зради і мови йти не може. Але я не знаю, що робити з вінчанням, це не правильно жити з одним, а вінчаною бути з іншим. Адже перед Богом дуже завинила, хоча шла на цей крок з відкритим серцем і надіями на міцну сім’ю🙁
  • прот. Євген 22/02/2021 15:58:36
    Слава Ісусу Христу! Із описаного вашого подружнього життя, і добре що ви це визнаєте і розумієте, дійсно допущено багато помилок, починаючи від ваших стосунків і спільного життя без шлюбу. Тому для того щоб впорядкувати своє подружнє життя ви спочатку повинні самі розібратись у собі і зрозуміти що ви хочете. А потім вам потрібно звернутись в Єпархіальне управління до Церковного суду, де ви повинні будете пояснити свою ситуацію. І тоді ви отримаєте відповідь як ви зможете впорядкувати своє сімейне життя щоб надалі жити по Заповідях Божих. Спаси Вас Господи!