Запитання священнику

Задати питання
  • Наталія 02/11/2022 17:00:12
    Слава Богу.Підкажіть будьласка мене чоловік заставляє робити аборт.Говорить,якщо я зроблю аборт то він вернеться в сім'ю (у нас з ним,ще одна дитини,хлопчик 1 рік).Що мені з цим всім робити????Чи можу я розвінчувати шлюб,так як ми вінчанні?
  • прот. Євген 02/11/2022 18:38:05
    Слава Навіки Богу Святому! Якщо вам пропонують зробити вибір вбити дитину у своєму лоні, чи продовжувати шлюб з чоловіком який цим вас шантажує, то мусите розуміти, зробите аборт не буде у вас ні дитини ні чоловіка. І ціле своє життя проведете в муках і хворобах і я не страшу я говорю із практики про наслідки які терплять жінки яких ніхто не зупинив. Тим більше думайте про хлопчика якого вже маєте «бо гріхи ваші на дітях ваших». А чоловік як на те буде воля Божа з часом по розумнішає і вернеться. А питанням розірвання шлюбу займається Церковний суд який знаходиться у Єпархіальному Управлінні. Спаси Вас Господи!
  • Олена 31/10/2022 18:40:01
    Слава Ісусу Христу! Хочу подарувати ікону Св. Дмитра похреснику Дмитрику на День народження (27 листопада). Підкажіть, будь ласка, яку ікону вибрати - Св.Дмитра Солунського чи Св. Дмитра Донського? Похресника хрестили у ПЦУ.Дякую!
  • прот. Євген 02/11/2022 18:20:28
    Слава Навіки Богу Святому! Раджу придбати ікону Вмч. Дмитрія Солунського і також пошукати на сторінках інтернету і почитати життя цих двох святих про яких ви запитуєте і тоді вам все стане більше зрозуміло! Спаси Вас Господи!
  • Дівчина 31/10/2022 17:14:41
    Чи є гріхом ЕКЗ (штучне запліднення) з точки зору Господа, Церкви, Біблії?
  • прот. Євген 02/11/2022 20:00:06
    Слава Ісусу Христу! Ваше питання є досить складним, але важливим у сучасному світі і щоб дати на нього вичерпну відповідь потрібно списати не одну сторінку, але якщо коротко. То треба розуміти, що те про що ви запитуєте появилось тільки раптом 50 років тому і за ці роки розвивалось і вдосконалювалось різними медичними дослідами. Біблія як і Церква протягом багатьох тисячоліть дає нам зрозуміти що діти це є Дар Божий і народжуються по Волі Божій. Правда людина в сучасному світі часто хоче вирішувати за Бога. Тому і часто в цьому світі пропонують те що не завжди є Божим. Якщо уважно читати Біблію ми знаємо що коли при безплідді люди посилено молячись звертались до Бога то Бог і в старості давав дітей. У сьогоднішній час треба розрізняти декілька видів штучного запліднення і до екстракорпорального запліднення Церква ставиться критично тому, що є неприпустимим саме те запліднення, яке з якихось причин відбувалося поза тілом жінки. Також до причин неприйняття методу варто віднести заготовку, видалення, а головне – консервування ембріонів, що з етичної сторони неприпустимо. Православна церква проти екстракорпорального запліднення також і через наступні операції з зародками: ліквідація «зайвих» ембріонів; консервація, яка відбувається з використанням рідкого азоту. Також лікарі заохочують до пожертвування парою зародків для проведення різних діагностичних заходів, або ж звичайного усиновлення іншими парами. Справа в тому, що далеко не у всіх піднімається рука на утилізацію ембріонів, що призводить до проведення експериментів на зародках. Тому бачите я лиш навів декілька прикладів які вже в цьому процесі є гріховними навіть тому що часто це є бізнес який приводить до великих гріхів і наслідком потім є хворі діти і хворе суспільство. Але Бог дав людині вільну волю і людина сама завжди може вибирати в цьому житті яким шляхом їй йти. Спаси Вас Господи.
  • Анна 31/10/2022 12:37:09
    Слава Богу! Отче чи можна працювати перукарем? Чи це є гріхом?
  • прот. Євген 02/11/2022 18:12:41
    Слава Ісусу Христу! Працювати перукарем не є гріхом, тільки треба узгоджувати правильно свій графік роботи і пам’ятати заповідь Божу про шанування дня святого дня недільного, це те чим часто грішать у перукарнях. Спаси Вас Господи!
  • Вікторія 30/10/2022 16:30:02
    Слава Ісусу Христу! Отче, вибачте може не доречно мені тут таке питати, але може ви порадили б мені що робити. Живу в чоловікових батьків, свекор дуже злий, п'є, зневажає свою жінку, і будь що свариться зі мною. Обзиває, принижує, навіть як я була вагітна то кричав. Чоловік не захищає. А ці всі сварки проходять боляче через душу. Що робити?
  • прот. Євген 30/10/2022 17:13:02
    Слава Навіки Богу Святому! Напевно відповідь ви частково знаєте, бо самі про це пишете, що живете у чоловікових батьків. В шлюбі треба старатись все зробити так щоб жити окремо від батьків, тоді і проблем у шлюбі стає менше. А коли не має такої можливості вихід один молитись, мовчати і вірити що з часом все зміниться. Ви не в себе в дома, ви живете за рахунок батьків чоловіка і ви в домі його батьків, ви там в гостях. Спаси Вас Господи!
  • Ігор 30/10/2022 08:22:44
    Доброго дня. Завжди мріяв про вродливу дружину. Одружився на протязі 3 місяців за її поспіхом. Під час спільного життя з нею я став наче не свій і вона також. У шлюб ми вступали двічі. Тепер через окупацію вона з дітьми бере громадянство РФ. Я на протязі життя з нею вдавався до ворожіння інших осіб та привороту особисто, знаючи, що це гріх. Хотів через егоїстичне бажання прив’язати до себе. Тепер все руйнується. Як будучи в окупації отримати прощення та спасти свою душу. Так, як вночі не сплю та прислідують нав’язливі думки? Дякую.
  • прот. Євген 30/10/2022 17:09:30
    Слава Ісусу Христу! Всі ваші проблеми є наслідком гріховного життя про яке ви пишете. Добре що ви бачите свої помилки це є перший крок до спасіння, тепер потрібно їх виправляти звичайно це не легко і не так швидко як би вам хотілось. Тому набирайтесь терпіння і для заспокоєння душі читайте псалтир, акафіст до Богородиці, якщо є можливість потрібно посповідатись у всіх своїх гріхах щоб очистити душу і прогнати бісів яких ви впустили в свою душу через ворожіння. Ну і само собою причастя яке попалює всяку нечисть і навертає нас до Бога. Спаси Вас Господи!
  • Тіна 29/10/2022 14:16:08
    Слава Ісусу Христу! Скажіть, будь ласка, чи є гріхом статеві стосунки між далеко не юними людьми, якщо подружньої пари, на жаль, немає (та завжди дуже хотілося), але є медичні показання для необхідності статевого життя?
  • прот. Євген 29/10/2022 18:32:50
    Слава Навіки Богу Святому! Будь які позашлюбні стосунки як би там сильно не хотілось є гріхом блудодіяння. І далеко не юним людям треба вже задуматись над спасінням душі і над тим що життя надто коротке щоб оправдовувати свої блудні похоті медичними показаннями. Спаси Вас Господи!
  • Оксана 29/10/2022 12:41:51
    Слава Ісусу Христу! Отче, народилась доня, неможемо підібрати їй імя. Вагаємось між Лея та Мілана. Яким з них дозволено хрестити, щоб так і писало в свідоцтві та в ін документах?
  • прот. Євген 29/10/2022 18:27:09
    Слава Навіки Богу Святому! Жодне із цих імен не є Християнським. Раджу вибирати імена які носили Православні святі для того, щоб ваша дитина мала свого небесного покровителя. Задайте у пошуку в інтернеті "Православні жіночі імена" і на багатьох Церковних веб сторінках ви знайде список християнських імен. Спаси Вас Господи!
  • Інна 28/10/2022 07:03:47
    Слава Ісусу Христу! Маю таке запитання: В нас в місті це отець,який при сповіді може сказати,що турбує людину і що потрібно зробити щоб їй допомогти. Чи можна звертатися до такого отця за допомогою? Дякую!
  • прот. Євген 28/10/2022 07:13:18
    Слава Навіки Богу Святому! Коли священик сповідає людей то люди самі розповідають про свої гріхи, проблеми і в більшості проблеми у людей одинакові такі які часто повторюються. Тому священик який сповідає багато років має дуже добру вже практику і часто добре розуміє і відчуває людей, а ще більше співчуває і хоче допомогти людям у їхніх проблемах. Тому якщо священик служить у храмі Богослужіння і не є під забороною Церкви то звичайно вам нема чого боятися такого священика. А якомога частіше іти до сповіді. Спаси Вас Господи!
  • Мар'яна 27/10/2022 20:41:38
    Чи є гріхом те, що жінка лишила свого чоловіка, який неодноразово піднімав на неї руку, пив і гуляв ночами, брав кредити на пияцтво і нічні гуляння. Чи була тілесна зрада з його боку жінка не знає. Якщо так, то як цей гріх жінці іскупити перед Богом?
  • прот. Євген 28/10/2022 07:24:32
    Слава Ісусу Христу! У Церкві питаннями що до розлучень займається Церковний суд. Тому вам для того щоб вирішити вашу проблему правильно, потрібно звернутись у ваше Єпархіальне управління. І тільки так ви зможете впорядкувати своє життя з Благословення Церкви. А розвід вінчаних людей звичайно це є часто наслідком неправильного життя, життя без молитви і Бога, без виконання Заповідей Божих. Вам потрібна в першу чергу сповідь і розмова із священиком. Спаси Вас Господи!